Špecle jsou bohužel často opomíjenou potravinou v české kuchyni a je tomu tak především v domácnostech. V restauracích se s nimi setkáte častěji, obzvláště v těch lepších. Šéfkuchaři moc dobře vědí, s čím zapůsobit na hosty a jak v nich zanechat příjemné vzpomínky na jídlo. Špecle totiž nejsou obyčejné těstoviny nebo noky. Jejich nepravidelný tvar evokuje dojem domácí kuchyně a hosté pak mají pocit, že je jejich jídlo připravené s poctivostí.
Na druhou stranu ve skutečnosti příprava špeclí je vcelku snadná. Navíc jsou velmi všestranné, protože je můžete použít jako přílohu nebo i jako hlavní jídlo, což je dnes přesně náš případ. V jednoduchosti je síla a my si je připravíme s cibulkou a slaninou. Dostane se nám tak rustikálního jídla z pár surovin.
Recept na špecle se slaninou a cibulkou
Ingredience pro přípravu
- 1 balení špeclí
- 2 velké cibule
- 150 g anglické slaniny nebo špeku
- pažitka
- 8 rajčátek
- sůl a pepř
- olej
Postup přípravy
1. Špecle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu.
2. Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu a cibuli. Orestujeme.
3. Do pánve přidáme uvařené špecle, rajčátka, osolíme a opepříme.
4. Osmahneme a nakonec vmícháme nasekanou pažitku.
Závěr
Toto je rychlé, chutné a syté jídlo, které zvládnete za pár minut. Stačí pár ingrediencí a na stole máte pokrm, který zahřeje na duši i na těle. Můžete si také zkusit připravit své vlastní domácí špecle, není to nic složitého.

Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI