Některá jídla mají kouzlo, které nás okamžitě přenese do dětství. Křupavá pečená kachna nebo husa, doprovázená měkkými bramborovými plackami a sladkokyselým zelím, je bezpochyby jedním z nich. Ponořte se do tradice a připravte si slavnostní hostinu, která potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i celou rodinu. Uvařte pokrm, který se dědil z generace na generaci a který nikdy nezklame.
Věděli jste, že tradiční pečená husa se v mnoha kulturách připravovala zejména na svatého Martina? Dříve se věřilo, že čím tlustší a tučnější husa, tím bohatší bude nadcházející zima. Dnes si ji však můžeme dopřát kdykoli, ať už s kachnou nebo husou, vždy platí, že pomalé pečení je klíčem k dokonalosti. Tuk, který se z masa vypeče, je navíc vynikající na potírání bramborových placek.
Recept na dokonalou pečenou kachnu (nebo husu)
Příprava pečené kachny nebo husy je překvapivě jednoduchá, i když vyžaduje trochu času. Pomalé pečení v troubě umožňuje kůži, aby byla křupavá, zatímco maso zůstane šťavnaté a jemné.
Celková délka přípravy je přibližně 4 hodiny.
Ingredience pro přípravu
Kachnu nebo husa
- 1 kachna nebo husa o hmotnosti 3 až 4 kilogramy
- 2 lžíce kmínu
- 2 až 3 lžíce soli
- 1 až 2 jablka
- 1 cibule
Dušené zelí
- 1 500 g červeného hlávkového zelí
- 200 g cibule
- 500 g jablek
- 100 g sušených brusinek
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky mořské soli
- 1 lžička mletého kmínu
- černý pepř
- mletá skořice
- 250 ml vody
- 3 lžíce balsamica
- citronová šťáva

Bramborové Lokše alias bramborové placky opékané na sucho, potřené rozpuštěným sádlem
Bramborové placky
- 1 kilogram starých brambor
- 800 až 1000 gramů hladké mouky
- sůl
Postup přípravy
1. Kachnu nebo husu důkladně omyjte pod studenou vodou zvenku i zevnitř.
2. Osušte ji papírovými utěrkami, aby kůrčička byla po upečení co nejkřupavější.
3. Zevnitř i zvenku ji bohatě posypte solí a kmínem.
4. Dovnitř vložte na čtvrtiny nakrájená jablka a cibuli.
5. Předehřejte troubu na 170 stupňů a pekáč s kachnou vložte do trouby.
6. Pečte asi 3 až 4 hodiny, přičemž každou hodinu maso podlijte vypečenou šťávou.
7. Kachna by měla být po celou dobu pečení přikrytá.
8. Poslední hodinu sundejte víko, aby kůže zezlátla a byla křupavá.
9. Zatímco se peče kachna, můžete se pustit do zelí.
10. Hlávku zelí omyjte a nakrájejte na tenké proužky.
11. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji.
12. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte zelí, sůl, kmín a pepř.
13. Podlijte vodou, promíchejte, přikryjte a duste 10 až 15 minut.
14. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
15. K zelí přidejte jablka, brusinky, skořici a podle potřeby podlijte vodou.
15. Duste společně asi 10 minut, dokud jablka nezměknou.
16. Dochutíme balsamikovým octem a citronovou šťávou.
17. Uvařenou a upečenou kachnu vyndejte z trouby a nechte ji asi 15 až 20 minut odpočívat, než ji naporcujete.
18. Mezitím si připravte bramborové placky.
19. Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno.
20. Přidejte sůl a postupně přisypávejte mouku, dokud těsto nebude pevné a vláčné.
21. Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte na menší kousky.
22. Z každého kousku vyválejte tenkou placku.
23. Placky pečte nasucho na rozpálené plotýnce nebo pánvi z obou stran dozlatova.
24. Upečené placky ihned potřete vypečeným tukem z kachny nebo husy.
Tipy redakce
- Příprava kachny předem: Pro ještě intenzivnější chuť můžete kachnu nasolit a nechat ji odpočinout v lednici alespoň 12 hodin před pečením.
- Šťavnatá kůžička: Pokud chcete mít kůži obzvlášť křupavou, před pečením ji na několika místech propíchejte. Tuk se tak snáze vypeče a kůže bude zlatavá.
- Využití vypečeného sádla: Sádlo, které se vypeče, uschovejte. V lednici vydrží dlouho a můžete ho použít na smažení brambor nebo pro další pečení.
- Čerstvé zelí: Chuť dušeného zelí bude nejlepší, pokud použijete čerstvé zelí z trhu. Rozdíl oproti kupovanému v supermarketu je značný.

Silná domácí polévka: Drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky
