Některá jídla mají kouzlo, které nás okamžitě přenese do dětství. Křupavá pečená kachna nebo husa, doprovázená měkkými bramborovými plackami a sladkokyselým zelím, je bezpochyby jedním z nich. Ponořte se do tradice a připravte si slavnostní hostinu, která potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i celou rodinu. Uvařte pokrm, který se dědil z generace na generaci a který nikdy nezklame.

Věděli jste, že tradiční pečená husa se v mnoha kulturách připravovala zejména na svatého Martina? Dříve se věřilo, že čím tlustší a tučnější husa, tím bohatší bude nadcházející zima. Dnes si ji však můžeme dopřát kdykoli, ať už s kachnou nebo husou, vždy platí, že pomalé pečení je klíčem k dokonalosti. Tuk, který se z masa vypeče, je navíc vynikající na potírání bramborových placek.

Recept na dokonalou pečenou kachnu (nebo husu)

Příprava pečené kachny nebo husy je překvapivě jednoduchá, i když vyžaduje trochu času. Pomalé pečení v troubě umožňuje kůži, aby byla křupavá, zatímco maso zůstane šťavnaté a jemné.

Celková délka přípravy je přibližně 4 hodiny.

Ingredience pro přípravu

Kachnu nebo husa

  • 1 kachna nebo husa o hmotnosti 3 až 4 kilogramy
  • 2 lžíce kmínu
  • 2 až 3 lžíce soli
  • 1 až 2 jablka
  • 1 cibule

Dušené zelí

  • 1 500 g červeného hlávkového zelí
  • 200 g cibule
  • 500 g jablek
  • 100 g sušených brusinek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • černý pepř
  • mletá skořice
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce balsamica
  • citronová šťáva
Recept na bramborové lokše

Bramborové Lokše alias bramborové placky opékané na sucho, potřené rozpuštěným sádlem

Bramborové placky

  • 1 kilogram starých brambor
  • 800 až 1000 gramů hladké mouky
  • sůl

Postup přípravy

1. Kachnu nebo husu důkladně omyjte pod studenou vodou zvenku i zevnitř.

2. Osušte ji papírovými utěrkami, aby kůrčička byla po upečení co nejkřupavější.

3. Zevnitř i zvenku ji bohatě posypte solí a kmínem.

Obrázek k receptu na pečenou kachnu
Foto: Freepik.com, recept na pečenou kachnu

4. Dovnitř vložte na čtvrtiny nakrájená jablka a cibuli.

5. Předehřejte troubu na 170 stupňů a pekáč s kachnou vložte do trouby.

6. Pečte asi 3 až 4 hodiny, přičemž každou hodinu maso podlijte vypečenou šťávou.

7. Kachna by měla být po celou dobu pečení přikrytá.

8. Poslední hodinu sundejte víko, aby kůže zezlátla a byla křupavá.

9. Zatímco se peče kachna, můžete se pustit do zelí.

10. Hlávku zelí omyjte a nakrájejte na tenké proužky.

11. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji.

12. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte zelí, sůl, kmín a pepř.

13. Podlijte vodou, promíchejte, přikryjte a duste 10 až 15 minut.

14. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

15. K zelí přidejte jablka, brusinky, skořici a podle potřeby podlijte vodou.

15. Duste společně asi 10 minut, dokud jablka nezměknou.

16. Dochutíme balsamikovým octem a citronovou šťávou.

17. Uvařenou a upečenou kachnu vyndejte z trouby a nechte ji asi 15 až 20 minut odpočívat, než ji naporcujete.

18. Mezitím si připravte bramborové placky.

19. Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno.

20. Přidejte sůl a postupně přisypávejte mouku, dokud těsto nebude pevné a vláčné.

21. Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte na menší kousky.

22. Z každého kousku vyválejte tenkou placku.

23. Placky pečte nasucho na rozpálené plotýnce nebo pánvi z obou stran dozlatova.

24. Upečené placky ihned potřete vypečeným tukem z kachny nebo husy.

Tipy redakce

  • Příprava kachny předem: Pro ještě intenzivnější chuť můžete kachnu nasolit a nechat ji odpočinout v lednici alespoň 12 hodin před pečením.
  • Šťavnatá kůžička: Pokud chcete mít kůži obzvlášť křupavou, před pečením ji na několika místech propíchejte. Tuk se tak snáze vypeče a kůže bude zlatavá.
  • Využití vypečeného sádla: Sádlo, které se vypeče, uschovejte. V lednici vydrží dlouho a můžete ho použít na smažení brambor nebo pro další pečení.
  • Čerstvé zelí: Chuť dušeného zelí bude nejlepší, pokud použijete čerstvé zelí z trhu. Rozdíl oproti kupovanému v supermarketu je značný.
Drůbeží kaldoun

Silná domácí polévka: Drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky

Obrázek k receptu na nepečený dort se zakysanou smetanou a jahodami

Nepečený jahodový dort z piškotů a zakysané smetany: Osvěžující letní dezert bez trouby

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest