Křehké, dozlatova usmažené těsto, které křupe na povrchu a přitom zůstává měkké uvnitř – to jsou smažené pekáče. Možná nejsou tak známé jako jiné tradiční přílohy, ale rozhodně si zaslouží pozornost. Pro mnohé z nás jsou vzpomínkou na dětství a máme je spojené s tradičními domácími pokrmy a typickými českými recepty.

Co je na pekáčích tak jedinečného? Je to právě jejich tvar, mají charakteristický důlek uprostřed. Ten není jen estetickým detailem, ale dělá z pekáčů praktickou a univerzální přílohu. Hodí se k nim sladké i slané náplně – od marmelád, povidel nebo medu až po čočku, dušené zelí nebo třeba sýr. Ať už si je připravíte jako doplněk k hlavnímu jídlu nebo jako samostatnou dobrotu, zamilujete si je na první ochutnání.

Recept na smažené pekáče naslano i nasladko

Celková doba přípravy 30 minut.

Ingredience na pekáče

  • 500 g mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 lžíce oleje
  • trochu mléka
  • 1/2 lžičky soli

Postup přípravy smažených pekáčů

1. Do velké mísy nasypeme mouku a přidáme připravený kvásek.

2. Přilijeme rozšlehané vejce, trochu oleje a špetku soli a pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme podle potřeby vlažné mléko nebo vodu.

3. Vše důkladně zpracujeme rukama, až vznikne pružné a hladké těsto.

4. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

5. Jakmile těsto zvětší svůj objem, rozdělíme ho na menší kousky a tvarujeme z nich kulaté placičky.

6. Ty smažíme dozlatova v rozpáleném oleji, nejdříve z jedné, pak z druhé strany.

Recept na pravé maďarské langoše

Maďarské langoše s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem

Obrázek receptu na smažené pekáče.
Foto: freepik.com, Recept na zlatavé smažené pekáče.

Tip na servírování

Nejlépe chutnají jako příloha k čočce na kyselo nebo k hustým fazolím. Skvěle si na nich ale pochutnáte i na sladko potřené marmeládou, s tvarohem uprostřed nebo posypané cukrem. A pokud se chcete vyhnout smažení, klidně je můžete upéct v troubě.

Obrázek receptu na Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

Obrázek receptu na Recept na Bramborové placičky plněné mletým masem, podávané se zelím - rustikální radost na talíři

Bramborové placičky plněné mletým masem, podávané se zelím – rustikální radost na talíři

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest