Kuřecí roláda ve spojení s cibulovou omáčkou tvoří neuvěřitelně souznící kombinaci, která si snadno získá i náročnějšího strávníka. Přestože se může zdát, že hlavní položkou tohoto receptu je právě ona roláda, mnoho z vás jistě zaskočí pojem “pavé“. A o co že vlastně jde? Bramborové pavé (z francouzského pavé, což znamená “dlažební kostka”) je vcelku elegantní příloha původem z francouzské kuchyně. Přílohu vytvoříme vrstvením tenkých plátků brambor prokládaných dalšími ingrediencemi.
Bramborové pavé se podává jako příloha k masitým pokrmům, například ke steakům, pečenému kuřeti, nebo právě kuřecí roládě. Hodí se pro všechny možné příležitosti díky svému modernímu vzhledu a lahodné chuti. Pojďme si nyní spolu připravit nejen pavé, ale také roládu s cibulovou omáčkou.
Recept na kuřecí roládu s omáčkou a pavé
Ingredience pro přípravu 4 porcí
Kuřecí roláda:
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 120 g paprikáše
- 4 vejce
- 100 ml portského vína
- čerstvá petrželka
- 3 lžíce smetany
- olej
Cibulová omáčka:
- 3 větší cibule
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar podle potřeby
- 1 lžicka másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
Bramborové pavé:
- 10 – 12 brambor
- sůl a pepř
- 250 ml smetany
- 220 g nastrouhaného sýra
- olej na opečení
Postup přípravy
1. Nejdříve si nakrájíme jedno prso do mixéru, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a rozmixujeme do hladka.
2. Vmícháme petrželku a pustíme se do přípravy vaječné omelety.
3. Rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a na oleji z obou stran usmažíme omeletu.
4. Zbývající 3 prsa rozkrojíme na plátky a přes potravinářskou fólii naklepeme.
5. Kuřecí prsa osolíme, opepříme a obložíme na plátky nakrájeným paprikášem, omeletou a fáší z prvního kroku receptu.
Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím
6. Napevno stočíme a spojíme párátky nebo svážeme potravinářským provázkem.
7. Rolády na oleji zprudka opečeme a pak přendáme do pekáčku nebo do remosky.
8. Do výpeku nalijeme portské a po chvilce nalijeme k masu a dopečeme.
Příprava cibulové omáčky
1. Na oleji do tmava orestujeme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a mírně opražíme
2. Zalijeme vývarem, povaříme a přilijeme výpek z masa a smetanu.
3. Rozmixujeme a scedíme, případně podle potřeby dosolíme.
4. Nakonec vmícháme máslo a odstavíme.
Postup přípravy bramborového pavé
1. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, dáme do mísy, dále osolíme, opepříme a zalijeme smetanou.
2. Ručně důkladně promícháme, aby se brambory řádně obalily a poté je v tenké vrstvě navrstvíme do zapékací mísy vyložené pečícím papírem.
3. Střídavě pokládáme tyto vrstvy: tenká vrstva brambor a vrstva strouhaného sýra. Končíme bramborami.
Cibulová roláda s jemnou pepřovou omáčkou se smaženými kroketami z bramborové kaše
4. Přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme cca 1 hodinu do měkka. Povrch musí zůstat světlý.
5. Hotové zatížíme a až brambory vychladnou, dáme na noc do lednice.
6. Druhý den vyklopíme na prkénko, sundáme papír a nakrájíme ostrým nožem na obdélníky nebo trojúhelníky. Po stranách opečeme.
Zajímavost o cibulové omáčce
Cibulová omáčka historicky propojená na kuchyni střední Evropy. Zde se cibule používala jako základ v naprosté většině pokrmů, jako tomu je vlastně dodnes. Cibulové omáčka vznikla díky své sladkosti a schopnosti zvýraznit chuť zbytku jídla. Obecně tato omáčka jako doplněk dokáže povýšit jídla na další úroveň.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno ai