Kuřecí roláda ve spojení s cibulovou omáčkou tvoří neuvěřitelně souznící kombinaci, která si snadno získá i náročnějšího strávníka. Přestože se může zdát, že hlavní položkou tohoto receptu je právě ona roláda, mnoho z vás jistě zaskočí pojem “pavé“. A o co že vlastně jde? Bramborové pavé (z francouzského pavé, což znamená “dlažební kostka”) je vcelku elegantní příloha původem z francouzské kuchyně. Přílohu vytvoříme vrstvením tenkých plátků brambor prokládaných dalšími ingrediencemi.

Bramborové pavé se podává jako příloha k masitým pokrmům, například ke steakům, pečenému kuřeti, nebo právě kuřecí roládě. Hodí se pro všechny možné příležitosti díky svému modernímu vzhledu a lahodné chuti. Pojďme si nyní spolu připravit nejen pavé, ale také roládu s cibulovou omáčkou.

Recept na kuřecí roládu s omáčkou a pavé

Ingredience pro přípravu 4 porcí

Kuřecí roláda:

  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 120 g paprikáše
  • 4 vejce
  • 100 ml portského vína 
  • čerstvá petrželka
  • 3 lžíce smetany
  • olej

Cibulová omáčka:

  • 3 větší cibule
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • vývar podle potřeby
  • 1 lžicka másla
  • 100 ml smetany ke šlehání 
  • sůl

Bramborové pavé:

  • 10 – 12 brambor
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany
  • 220 g nastrouhaného sýra
  • olej na opečení

Postup přípravy

1. Nejdříve si nakrájíme jedno prso do mixéru, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a rozmixujeme do hladka.

2. Vmícháme petrželku a pustíme se do přípravy vaječné omelety. 

3. Rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a na oleji z obou stran usmažíme omeletu. 

4. Zbývající 3 prsa rozkrojíme na plátky a přes potravinářskou fólii naklepeme.

5. Kuřecí prsa osolíme, opepříme a obložíme na plátky nakrájeným paprikášem, omeletou a fáší z prvního kroku receptu.

Příprava bůčkové rolády s červeným zelím a noky

Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím

6. Napevno stočíme a spojíme párátky nebo svážeme potravinářským provázkem. 

7. Rolády na oleji zprudka opečeme a pak přendáme do pekáčku nebo do remosky.

8. Do výpeku nalijeme portské a po chvilce nalijeme k masu a dopečeme.

Příprava cibulové omáčky

1. Na oleji do tmava orestujeme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a mírně opražíme

2. Zalijeme vývarem, povaříme a přilijeme výpek z masa a smetanu.

3. Rozmixujeme a scedíme, případně podle potřeby dosolíme.

4. Nakonec vmícháme máslo a odstavíme.

Postup přípravy bramborového pavé

1. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, dáme do mísy, dále osolíme, opepříme a zalijeme smetanou.

2. Ručně důkladně promícháme, aby se brambory řádně obalily a poté je v tenké vrstvě navrstvíme do zapékací mísy vyložené pečícím papírem.

3. Střídavě pokládáme tyto vrstvy: tenká vrstva brambor a vrstva strouhaného sýra. Končíme bramborami.

Obrázek receptu na cibulovou roládu s pepřovou omáčkou.

Cibulová roláda s jemnou pepřovou omáčkou se smaženými kroketami z bramborové kaše

4. Přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme cca 1 hodinu do měkka. Povrch musí zůstat světlý.

5. Hotové zatížíme a až brambory vychladnou, dáme na noc do lednice.

6. Druhý den vyklopíme na prkénko, sundáme papír a nakrájíme ostrým nožem na obdélníky nebo trojúhelníky. Po stranách opečeme.

Kuřecí rolky.
Zdroj: depositphotos, Kuřecí rolky.

Zajímavost o cibulové omáčce

Cibulová omáčka historicky propojená na kuchyni střední Evropy. Zde se cibule používala jako základ v naprosté většině pokrmů, jako tomu je vlastně dodnes. Cibulové omáčka vznikla díky své sladkosti a schopnosti zvýraznit chuť zbytku jídla. Obecně tato omáčka jako doplněk dokáže povýšit jídla na další úroveň.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno ai

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest