Mrkvové řezy jsou výjimečné tím, že díky mrkvi zůstávají vláčné několik dní a zároveň do nich můžete nenápadně propašovat trochu zdravých surovin. Vzhledem k tomu, že mrkev je sama o sobě sladká, tak můžeme do receptu přidat méně cukru. Mrkev je také velmi šťavnatá, což nám umožňuje dát méně tuku. Skvěle se k mrkvi hodí ořechy, výraznější koření a také třeba krémová poleva.

Mrkev je známá také vysokým obsahem vitamínu A, který je prospěšný pro zrak, pokožku i imunitu. Recept se dá dále dělat zdravějším a zdravějším – můžete použít celozrnnou mouku, doplnit semínka nebo rozinky. Tyto řezy jsou takovým malým důkazem, že i zdravé recepty mohou být opravdu chutné bez kompromisů.

Recept na Mrkvové řezy: zázračné mrkvové pokušení

Ingredience potřebné na přípravu těsta mrkvových řezů

  • 500 g mrkve
  • 6 vajec
  • 300 g cukru
  • 10 polévkových lžic oleje
  • 10 lžic horké vody
  • 2 kávové lžičky citrónové kůry nebo šťávy
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g kokosu
  • 2 balíčky prášku do pečiva

Ingredience potřebné na přípravu krému

  • 400 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • mletá skořice

Ingredience potřebné na posypání řezů

  • Nahrubo sekané vlašské ořechy

Postup

1. Velký plech vymažeme tukem a vysypeme moukou.

2. Očištěnou mrkev nastrouháme na jemno.

3. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme s polovinou cukru na tuhý sníh.

4. Žloutky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pěny. Přidáme ostatní suroviny a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

5. Těsto naneseme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.

6. Zatím si z mléka cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, případně dle potřeby dosladíme.

Obrázek receptu na kokosové řezy s vlašskými ořechy.

Kokosové řezy s vlašskými ořechy podle hrníčkové receptury: Tradice a exotika v jednom

7. Přidáme skořici a do horkého pudinku zašleháme lžíci másla.

8. Po vychladnutí do krému zašleháme zakysanou smetanu.

9. Moučník potřeme krémem a dozdobíme dle vlastní fantazie.

Připravený krém navrstvíme na upečený a vychlazený korpus a dozdobíme.
Připravený krém navrstvíme na upečený a vychlazený korpus a dozdobíme.

Tip

Místo cukru můžeme použít med nebo javorový sirup.

Videorecept na mrkvový dort s polevou.

Mrkvový dort s polevou a originálním zdobením

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest