Mrkvové řezy jsou výjimečné tím, že díky mrkvi zůstávají vláčné několik dní a zároveň do nich můžete nenápadně propašovat trochu zdravých surovin. Vzhledem k tomu, že mrkev je sama o sobě sladká, tak můžeme do receptu přidat méně cukru. Mrkev je také velmi šťavnatá, což nám umožňuje dát méně tuku. Skvěle se k mrkvi hodí ořechy, výraznější koření a také třeba krémová poleva.
Mrkev je známá také vysokým obsahem vitamínu A, který je prospěšný pro zrak, pokožku i imunitu. Recept se dá dále dělat zdravějším a zdravějším – můžete použít celozrnnou mouku, doplnit semínka nebo rozinky. Tyto řezy jsou takovým malým důkazem, že i zdravé recepty mohou být opravdu chutné bez kompromisů.
Recept na Mrkvové řezy: zázračné mrkvové pokušení
Ingredience potřebné na přípravu těsta mrkvových řezů
- 500 g mrkve
- 6 vajec
- 300 g cukru
- 10 polévkových lžic oleje
- 10 lžic horké vody
- 2 kávové lžičky citrónové kůry nebo šťávy
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g kokosu
- 2 balíčky prášku do pečiva
Ingredience potřebné na přípravu krému
- 400 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- mletá skořice
Ingredience potřebné na posypání řezů
- Nahrubo sekané vlašské ořechy
Postup
1. Velký plech vymažeme tukem a vysypeme moukou.
2. Očištěnou mrkev nastrouháme na jemno.
3. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme s polovinou cukru na tuhý sníh.
4. Žloutky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pěny. Přidáme ostatní suroviny a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
5. Těsto naneseme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.
6. Zatím si z mléka cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, případně dle potřeby dosladíme.

Kokosové řezy s vlašskými ořechy podle hrníčkové receptury: Tradice a exotika v jednom
7. Přidáme skořici a do horkého pudinku zašleháme lžíci másla.
8. Po vychladnutí do krému zašleháme zakysanou smetanu.
9. Moučník potřeme krémem a dozdobíme dle vlastní fantazie.
Tip
Místo cukru můžeme použít med nebo javorový sirup.
