Špízy jsou oblíbené hlavně se střední Evropě. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledek chytí za srdce. Já osobě jim dávám přednost zejména kvůli tomu, že ráda rozumím svému jídlu – teda aby jste mě pochopili. Ráda vidím, co jím a nerada hádám. Špízy jsou proto mým velmi častým jídlem, které lze upéct doma v troubě ve spoustě variantách.
Tento recept jsem si zvolila kvůli tomu, že medová omáčka kuřecí špíz povznáší. Respektive ho trochu odvazuje a závan klasických selských receptů jde trochu stranou. Med i přes svůj „starověký“ původ používáme hlavně v moderní kuchyni – teda v těch slaných receptech. Špízy jsou s na medu velmi lahodné a jejich chuť se vám dostane pod kůži!
Recept na kuřecí špízy s medovou omáčkou
Ingredience pro přípravu
- 3 kuřecí prsa
- 3 brambory
- 1 lžička černého mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- 2 cibule
- 2 rajčata
- 6 plátků anglické slaniny
- olivový olej
Medová marináda na špízy:
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička olivového oleje
Salát:
- lilek
- 2 rajčata
- svazek čerstvé petrželové natě
Postup přípravy medových špízů
1. Očištěná kuřecí prsa prořízneme v polovině na celkem šest plátků a lehce naklepeme, poté osolíme, opeříme a necháme 10 minut pod potravinovou folií odpočinout.
2. Brambory nakrájíme na silnější plátky a vložíme do mísy, přidáme sůl, pepř, sušený česnek, tymián, mletou papriku, olivový olej a vše důkladně promícháme.
3. Očištěné cibule a rajčata nakrájíme také na silnější plátky a připravíme si dvě silné špejle.

Snadné česnekovo parmazánové kuřecí špízy
4. Na každou špejli napíchneme plátek brambory a postavíme je těsně vedle sebe, abychom na ně mohli napíchnout kuřecí plátek na obě špejle najednou.
5. Taktéž napíchneme plátek slaniny na obě špejle najednou, poté na každou zvlášť kolečko cibule a kolečko rajčete.
6. Takto pokračujeme pořád dál dokud nemáme všechny ingredience na špejli a zakončíme poslední bramborou.
7. Kus alobalu potřeme olivovým olejem a stejně potřeme i špíz, potom špíz zabalíme do alobalu a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 1 hodinu.

Vepřové ražniči s hranolkami a oblohou: šťavnatý oběd na špejli
8. Lilek nakrájíme na větší kostky, vložíme do mísy a osolíme, následně připravíme marinádu smícháním kečupu, sójové omáčky, medu a olivového oleje, kterým potřeme pečící se špíz.
9. Odkrytý špíz vrátíme do trouby.
10. Lilek omyjeme, usušíme a promícháme se dvěmi lžícemi škrobu, na pánvi rozehřejeme olej a lilek osmažíme.

Kuřecí špízy se sladkou chilli omáčkou
11. Dvě rajčata nakrájíme na kousky a přidáme k osmaženému lilku, poté přidáme nasekanou petržel a vše dobře promícháme, podáváme se špízem.
Špízy u našich předků
Špízy už připravovali naši předci před tisíci lety. Koncept napichování masa na dřevěné tyčky a jeho opékání na ohni byl populární už ve starověkých civilizacích. Už v té době si lidé uvědomovali, že rovnoměrnost je skvělá, obzvlášť u opékání masa. Čímž se dostáváme k hlavní výhodě špízů – rovnoměrné opečení a zachovaná šťavnatost.
