Štefánská sekaná vám připomene domácí kuchyni a vůni nedělního oběda. Tento tradiční pokrm spojuje šťavnatou sekanou plněnou vařenými vejci, která dává jídlu nejen zajímavý vzhled, ale i chuťový kontrast. Spolu s vařenými brambory a kyselou okurkou je to ideální kombinace chutí, která potěší celou rodinu.
Štefánská sekaná se jmenuje po Milanu Rastislavu Štefánikovi, významné osobnosti československé historie, a stejně tak jako byl Štefánik výjimečný, i tato sekaná má své kouzlo, které spočívá v prosté, ale vyvážené chuti.
Recept na Štefánskou sekanou pečínku
Celková doba přípravy 1 hodina 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 800 g mletého masa mix
- 2 starší rohlíky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky černého mletého pepře
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 vejce
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce strouhanky
- 5 natvrdo uvařených vajec
Postup přípravy
1. V ohřáté vodě namočíme rohlíky a v míse smícháme maso, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, červenou papriku, kmín, syrové vejce a namočené rolhíky.
2. Vše dobře promícháme a pokud by sám vám zdála směs řídká, přisypeme strouhanku.
3. Zapékací mísu vymažeme tukem a doprostřed mísy vytvoříme pás z poloviny masové směsi.
4. Doprostřed vyskládáme uvařená vejce a ty zakryjeme zbytkem masové směsi.
5. Uhladíme a vytvoříme roládu posypanou strouhankou. Podlijeme asi 100 ml vody.
6. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a během pečení podléváme pravidelně šťávou z masa.
7. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
Pár tipů na závěr
Pečivo namočené v mléce: Pokud chcete dosáhnout ještě vláčnější sekané, nešetřete na starším pečivu namočeném v mléce. Namísto rohlíku můžete použít i bílý chléb nebo strouhanku.
Důkladné míchání: Masovou směs hněťte dostatečně dlouho, aby se všechny ingredience dobře spojily a sekaná držela pohromadě. Při přípravě směsi se snažte směs spíše promíchat, než mačkat, aby zůstala nadýchaná.