Štefánská sekaná vám připomene domácí kuchyni a vůni nedělního oběda. Tento tradiční pokrm spojuje šťavnatou sekanou plněnou vařenými vejci, která dává jídlu nejen zajímavý vzhled, ale i chuťový kontrast. Spolu s vařenými brambory a kyselou okurkou je to ideální kombinace chutí, která potěší celou rodinu.

Štefánská sekaná se jmenuje po Milanu Rastislavu Štefánikovi, významné osobnosti československé historie, a stejně tak jako byl Štefánik výjimečný, i tato sekaná má své kouzlo, které spočívá v prosté, ale vyvážené chuti.

Recept na Štefánskou sekanou pečínku

Celková doba přípravy 1 hodina 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 800 g mletého masa mix
  • 2 starší rohlíky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 5 natvrdo uvařených vajec

Postup přípravy

1. V ohřáté vodě namočíme rohlíky a v míse smícháme maso, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, červenou papriku, kmín, syrové vejce a namočené rolhíky.

Ingredience smícháme v míse.
Ingredience smícháme v míse.

2. Vše dobře promícháme a pokud by sám vám zdála směs řídká, přisypeme strouhanku.

3. Zapékací mísu vymažeme tukem a doprostřed mísy vytvoříme pás z poloviny masové směsi.

4. Doprostřed vyskládáme uvařená vejce a ty zakryjeme zbytkem masové směsi.

5. Uhladíme a vytvoříme roládu posypanou strouhankou. Podlijeme asi 100 ml vody.

6. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a během pečení podléváme pravidelně šťávou z masa.

7. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Štefánská sekaná pečínka.
Štefánská sekaná pečínka.

Pár tipů na závěr

Pečivo namočené v mléce: Pokud chcete dosáhnout ještě vláčnější sekané, nešetřete na starším pečivu namočeném v mléce. Namísto rohlíku můžete použít i bílý chléb nebo strouhanku.

Důkladné míchání: Masovou směs hněťte dostatečně dlouho, aby se všechny ingredience dobře spojily a sekaná držela pohromadě. Při přípravě směsi se snažte směs spíše promíchat, než mačkat, aby zůstala nadýchaná.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest