Dokonalý jablkový koláč. Takto tomuto dezertu říká moje maminka, která recept nerada prozrazuje, protože je díky němu vždy královnou večírku :-). Nastrouhaná jablka a vanilková náplň se k sobě dokonale hodí. Dezert už od pohledu vypadá úžasně, popravdě jeden z nejlepších, který jsem kdy ochutnala. Je skvěle šťavnatý i lahodný zároveň. Z jablek nemusíte péct pouze štrúdly, předveďte rodině či přátelům své cukrářské dovednosti se strouhaným jablkovým koláčem. Postíme se do pečení hned teď a vykouzlíme našim nejdražším úsměv na tváři hned při prvním soustu.
Pokud hledáte způsob, jak přidat vaší kuchyni trochu nostalgie a tradice, strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní je tou pravou volbou. Tento dezert spojuje klasické ingredience a techniky s moderním přístupem k pečení. Pro extra křupavost můžete do těsta přidat hrst nasekaných ořechů, které vytvoří zajímavý kontrast s jemnou pudinkovou náplní. Připojte se do naší facebookové skupiny pro inspirace na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně, kde můžete sdílet vaše recepty nebo se inspirovat recepty ostatních kuchařů.
Recept na strouhaný jablkový koláč
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 470 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 30 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 270 g másla
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Jablečná náplň:
- 1300 g nastrouhaných jablek
- 100 ml vody
- 5 lžic cukru
- 1,5 lžičky skořice
Pudingová náplň:
- 4 vejce
- 110 g cukru
- 870 ml mléka
- 110 g másla
- 70 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
- 30 g vanilkového cukru
Postup přípravy
1. V míse na těsto smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr a dobře promícháme.
2. Dále přidáme vejce, žloutek, změklé máslo a ručně vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto rozdělíme na 2 menší a 1 větší část, dáme je do mísy a zakryjeme potravinářskou folií. Mísu s těstem dáme na 2 hodiny do mrazáku.
4. Mezitím si nastrouháme oloupaná jablka a smícháme je v hrnci s cukrem na jablečnou náplň.
5. Dále do hrnce přisypeme skořici, nalejeme vodu a promícháme. Dáme vařit.
6. Povaříme 5 minut a scedíme přebytečnou vodu z jablek. Necháme zchladit na pokojovou teplotu.
7. Do čisté mísy si rozklepneme vejce a ručním mixérem vyšleháme. Během šlehání přisypeme cukr.
8. Přidáme vanilkový cukr, kukuřičný škrob a metličkou dobře promícháme.
9. Dále nalejeme 200 ml mléka a zamícháme.
10. Do hrnce si nalejeme zbytek mléka a krémovou směs nejdříve přecedíme skrze síto a poté nalejeme do mléka v hrnci.
11. Vše spolu v hrnci povaříme, dokud nám krém nezhoustne a odstavíme.
12. Do horkého krému přidáme máslo a zapracujeme ho metličkou.
13. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech 38 x 25 cm si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
14. Na plech nastrouháme 2 menší části těsta a na těsto rovnoměrně rozetřeme jablečnou náplň.
15. Na jablečnou náplň nalejeme krém a povrch zarovnáme.
16. Na krém nastrouháme větší část těsta a vložíme do předehřáté trouby na 45 minut.
17. Po upečení necháme zchladnout koláč na pokojovou teplotu, přikryjeme a vložíme do lednice, dokud koláč neztuhne.
18. Ztuhnutý koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.
Jablkové koláče v různých zemích
Co národ, to jiný jablkový koláč. Důvodem je to, že jablkový koláč má bohatou historii, která odráží nejen kulturní, ale také kulinářské vlivy. Jablka jsou ve světě velmi hojně pěstovaným ovocem a roste snad ve většině klimatických oblastí. Tento jablkový koláč je velmi nadčasový a moderní, proto ho neváhejte zkusit!