Možná jste je jedli u babičky, možná vám je vařila maminka a pokud je připravujete dnes sami věřte, že vytváříte vzpomínky pro někoho dalšího. Jsou totiž recepty, které v sobě nesou něco víc než jen chuť a mají schopnost otevřít bránu do minulosti. To je přesně tento případ!

Sladké ovocné knedlíky patří do zlatého fondu tradičních pokrmů, které vznikly z nouze, ale přežily pro svou dokonalost. Dříve se vařily především v období sklizně, kdy byl dostatek čerstvého ovoce. Brambory se v kuchyni objevily až v 18. století a brzy nato se z nich začalo připravovat těsto, které nahradilo dříve běžné kynuté či tvarohové variace. Vyzkoušejte tento kulturní odkaz také!

Recept na švestkové knedlíky

Ingredience pro přípravu

  • 500 g brambor vařených ve slupce (nejlépe den předem)
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 180 – 200 g hrubé mouky (podle savosti brambor)
  • 16 švestek (ideálně menších)
  • kostky cukru (1 do každé švestky)

Na dokončení:

  • rozpuštěné máslo
  • mletý mák
  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. Brambory si uvaříme den předem ve slupce, druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno.

2. Do brambor přidáme vejce, sůl a postupně zapracujeme mouku.

3. Vypracujeme vláčné těsto, které se lehce lepí, ale zároveň drží tvar. Podle potřeby přidáme více mouky.

Vypracujeme vláčné těsto.
Foto: Ilona Mikulecká, Vypracujeme vláčné těsto.

4. Těsto rozdělíme na menší dílky, z každého vyválíme placku, do středu vložíme švestku s kostkou cukru, zabalíme a vytvoříme kuličku.

Vytvoříme koule.
Foto: Ilona Mikulecká, Vytvoříme koule.

5. Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě asi 8 – 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.

6. Servírujeme přelité rozpuštěným máslem, posypané mletým mákem a cukrem.

Recept na tvarohové borůvkové knedlíky

Tvarohové knedlíky s borůvkami: Kombinace tvarohového těsta a borůvek potěší chuťové pohárky

Podáváme s mletým mákem, máslem a moučkovým cukrem.
Foto: Ilona Mikulecká, Podáváme s mletým mákem, máslem a moučkovým cukrem.

Ze zajímavosti…

Pokud máme větší švestky, můžeme je přepůlit a zabalit každou půlku zvlášť.

Kdo nemá rád mák, může místo něj použít opraženou strouhanku s cukrem a skořicí.

Obrázek receptu na švestkové knedlíky s mákem.

Švestkové knedlíky s mákem: Sladká letní ovocná pochoutka

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest