Květákový salát s paprikami je osvěžující pokrm, který kombinuje jemně vařený květák (nikoliv rozvařený) s křupavou zeleninou a šunkou. Tento salát nabízí dvě varianty: s majonézou (může být domácí podle receptu) pro krémovou a bohatou chuť, nebo s bílým jogurtem pro lehčí, dietní verzi. Ingredience jako šunka, cibule, kyselé okurky, cuketa a různé barvy paprik dodávají salátu pestrou texturu a výraznou chuť. Trocha láku z okurek přidává pikantnost, zatímco sůl a pepř jemně dolaďují celkovou chuť. Tento květákový salát je skvělým doplňkem k hlavním chodům nebo může být podáván jako samostatný osvěžující oběd.

Jestli-že máte rádi květák stejně jako já, možná Vás budou zajímat i další květákové recepty. Prohlédněte si recept na zapečený květák, květákovou polévku nebo květák alá Orient.

Recept na Salát z květáku a paprik

Ingredience k přípravě

  • květák uvařený na skus
  • šunka
  • cibule
  • kyselé okurky
  • cuketa
  • paprika bílá
  • paprika červená
  • sůl a pepř
  • trochu láku z okurek
  • domácí majonéza nebo bílý jogurt, kysaná smetana

(množství surovin podle potřeby)

Postup přípravy salátu

1. Květák umyjeme, rozdělíme na malé růžičky, rozprostřeme na plech s pečícím papírem a zapečeme v troubě při teplotě 200 stupňů cca 20 minut, než začne chytat zlatavou barvu. Necháme vychladnout.

Květák pečeme v troubě.
Foto: cooky.cz, Květák pečeme v troubě.

2. Šunku nakrájíme na nudličky a přidáme do misky s květákem.

3. Přidáme cibuli nakrájenou na půl měsíčky.

4. Kyselé okurky nakrájíme na půl kolečka a přidáme do misky.

5. Cuketu nakrájíme na půl kolečka s přidáme ke směsi.

6. Bílou a červenou papriku nakrájíme na nudličky a všechno spolu smícháme.

7. Ochutíme solí, pepřem a lákem z okurek.

Přidáme ostatní ingredience.
Foto: cooky.cz, Přidáme ostatní ingredience.

8. Nakonec přidáme trochu majonézy anebo bílý jogurt, či zakysanou smetanu. Dle chuti.

Přidáme majonézu anebo jogurt.
Foto: cooky.cz, Přidáme majonézu anebo jogurt.

Proč zrovna květák?

Protože je nejen chutný, ale je nízkokalorický, obsahuje hodně vlákniny, je bohatý na vitamíny a minerály a je výborný antioxidant.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest