Švýcarská rolka, známá také jako švýcarský dort, je oblíbeným dezertem, který si zamilujete pro jeho nadýchanou strukturu a lahodnou náplň. Tato varianta s citronem a tvarohem je osvěžující a ideální pro teplé letní dny. Citron dodává příjemnou kyselost, která skvěle doplňuje sladkost tvarohu. Příprava této rolky podle receptu je jednoduchá, a tak si ji můžete snadno připravit i na rodinnou oslavu nebo jako sladké překvapení pro přátele. Doufáme, že si tento vynikající recept oblíbíte a budete ho připravovat znovu a znovu!

Recept na Švýcarskou roládu s citrónovo-tvarohovým krémem

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 100 g mouky
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka

Citronový krém:

  • 200 g tvarohu
  • 300 ml šlehačky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1/2 kůry z bio citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky ztužovače

Postup přípravy

1. Do misky oddělíme bílky od žloutků, poté z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.

2. V jiné misce prošleháme žloutky s cukrem a škrobem, nyní přilejeme mléko a opět šleháme.

3. K vyšlehaným žloutkům opatrně zapracujeme tuhý bílek, následně přidáme mouku a kypřící prášek.

4. Směs vypracujeme v hladké těsto a vylejeme na plech vyložený pečícím papírem.

Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: CookBakery, Vypracujeme těsto.
Těsto nalejeme do formy.
Zdroj obrázku: CookBakery, Těsto nalejeme do formy.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 12-15 minut do zlatova.

6. Po upečení na čistou utěrku rovnoměrně rozsypeme 5 lžic cukru, poté ještě horký piškot vyklopíme na utěrku pečícím papírem nahoru.

7. Pečící papír navlhčíme vodou a sloupneme, následně piškot zakryjeme utěrkou, než si připravíme krém.

Příprava krému

1. Nejdříve si v míse vyšleháme smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky.

2. Poté přidáme všechny zbývající ingredience na krém a opět šleháme, dokud se vše nezapracuje.

Dokončení

1. Krém naneseme v rovnoměrné vrstvě na piškot, ale s výjimkou asi 5 cm od jednoho okraje.

2. Pomocí utěrky pod piškotem začneme rolovat směrem k nenatřenému okraji.

Piškot s krémem srolujeme.
Zdroj obrázku: CookBakery, Piškot s krémem srolujeme.

3. Roládu posypeme moučkovým cukrem a můžeme ji dozdobit zbytkem krému pomocí cukrářského sáčku.

Pomocí cukrářského sáčku ozdobíme vrch rolády.
Zdroj obrázku: CookBakery, Pomocí cukrářského sáčku ozdobíme vrch rolády.

Kdy asi vznikly první rolády?

V Evropě, zejména v Německu a Rakousku, se rolády staly populárními s příchodem receptů na piškotové těsto. První známé recepty na rolády se objevily v kuchařkách na konci 19. století. V těchto receptech se používalo lehké piškotové těsto, které bylo naplněno různými krémy, džemy nebo ovocem a poté stočeno do tvaru rolády.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest