Švýcarská rolka, známá také jako švýcarský dort, je oblíbeným dezertem, který si zamilujete pro jeho nadýchanou strukturu a lahodnou náplň. Tato varianta s citronem a tvarohem je osvěžující a ideální pro teplé letní dny. Citron dodává příjemnou kyselost, která skvěle doplňuje sladkost tvarohu. Příprava této rolky podle receptu je jednoduchá, a tak si ji můžete snadno připravit i na rodinnou oslavu nebo jako sladké překvapení pro přátele. Doufáme, že si tento vynikající recept oblíbíte a budete ho připravovat znovu a znovu!
Recept na Švýcarskou roládu s citrónovo-tvarohovým krémem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 100 g mouky
- 100 g cukru
- 3 vejce
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce mléka
Citronový krém:
- 200 g tvarohu
- 300 ml šlehačky
- 70 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1/2 kůry z bio citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky ztužovače
Postup přípravy
1. Do misky oddělíme bílky od žloutků, poté z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
2. V jiné misce prošleháme žloutky s cukrem a škrobem, nyní přilejeme mléko a opět šleháme.
3. K vyšlehaným žloutkům opatrně zapracujeme tuhý bílek, následně přidáme mouku a kypřící prášek.
4. Směs vypracujeme v hladké těsto a vylejeme na plech vyložený pečícím papírem.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 12-15 minut do zlatova.
6. Po upečení na čistou utěrku rovnoměrně rozsypeme 5 lžic cukru, poté ještě horký piškot vyklopíme na utěrku pečícím papírem nahoru.
7. Pečící papír navlhčíme vodou a sloupneme, následně piškot zakryjeme utěrkou, než si připravíme krém.
Příprava krému
1. Nejdříve si v míse vyšleháme smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky.
2. Poté přidáme všechny zbývající ingredience na krém a opět šleháme, dokud se vše nezapracuje.
Dokončení
1. Krém naneseme v rovnoměrné vrstvě na piškot, ale s výjimkou asi 5 cm od jednoho okraje.
2. Pomocí utěrky pod piškotem začneme rolovat směrem k nenatřenému okraji.
3. Roládu posypeme moučkovým cukrem a můžeme ji dozdobit zbytkem krému pomocí cukrářského sáčku.
Kdy asi vznikly první rolády?
V Evropě, zejména v Německu a Rakousku, se rolády staly populárními s příchodem receptů na piškotové těsto. První známé recepty na rolády se objevily v kuchařkách na konci 19. století. V těchto receptech se používalo lehké piškotové těsto, které bylo naplněno různými krémy, džemy nebo ovocem a poté stočeno do tvaru rolády.