Tento recept je perfektní volbou, kdy člověk nehledá teplé, těžké jídlo, ale raději zvolí něco lehčího a zároveň sytého. Jedná se o osvěžující těstovinový salát s bohatým dresinkem, který kombinuje výraznou chuť sušených rajčat a bazalky s křupavou, čerstvou zeleninou a slanou tečkou v podobě marinovaných a osmažených sójových nudliček. Salát je připravený jako plně veganský pokrm a hodí se i na grilovačky, pikniky nebo jako rychlá a chladivá večeře.
Klíčovou ingrediencí v tomto receptu je černá sůl (Kala Namak), která pochází z Indie. Tato sopečná sůl má výrazné sirné aroma a chuť, která silně připomíná vajíčka. Díky této specifické chuti se stala nenahraditelnou surovinou ve veganské kuchyni, protože dodává majonézovému dresinku potřebnou hloubku a lehký „vaječný“ tón bez použití živočišných produktů.
Recept na veganský těstovinový salát s rajčatovo-bazalkovým dresinkem
Délka přípravy 30 minut, plus 60 minut na změkčení rajčat a chlazení. Doba přípravy zhruba 40 minut. Počet porcí 5 až 6.
Ingredience k přípravě
Salát:
- 500 gramů bezvaječných těstovin (1 balení, váha před uvařením, dle vašeho výběru)
- Čerstvá zelenina: papriky, cherry rajčata, kukuřice, hrášek, ředkvičky, pekingské zelí, sušená rajčata)
- Dostatečné množství vody na vaření
- Dostatečné množství soli, podle chuti
Dresink:
- 100 gramů bio sušených rajčat (1 balení)
- 3 polévkové lžíce veganské majonézy
- 1 polévková lžíce hořčice
- šťáva z ½ citrónu
- 1 decilitr extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce černé soli (záleží, jak slaná jsou sušená rajčata, dosolit se dá dodatečně)
- Podle chuti čerstvě mletého pepře
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- cca 8 lístků čerstvé bazalky
Sójové nudličky:
- 2 balení sójových nudliček, nebo kostek (po 80 gramech)
- 2 litry zeleninového vývaru nebo osolené vody
- 4 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky
- 4 polévkové lžíce sladké chilli omáčky
- 1 čajová lžička čerstvě mletého pepře
- 1 čajová lžička černé soli
- 3 polévkové lžíce solamylu
- Dostatečné množství oleje na smažení
Postup přípravy salátu
1. Příprava těstovin a zeleniny: Těstoviny si uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu do stavu al dente, poté je vyceďte a nechte zcela vychladnout.
2. Po vychladnutí těstoviny vložte do větší mísy. Mezitím si pokrájejte veškerou čerstvou zeleninu na drobné kousky a přidejte ji k těstovinám.
3. Příprava dresinku: Pokud používáte sušená rajčata (ne v oleji), zalijte je horkou vodou a nechte asi 60 minut změknout.
4. Poté vodu slijte a rajčata pokrájejte na menší kousky. Rajčata spolu se všemi ingrediencemi na dresink, včetně veganské majonézy, hořčice, citrónové šťávy, olivového oleje, černé soli, pepře, cukru a bazalky, vložte do výkonného mixéru.
5. Vše rozmixujte do hladkého dresinku.
6. Příprava sójových nudliček: Sójové nudličky dejte do vroucího zeleninového vývaru a vařte 10 až 15 minut.

Těstovinový salát: Barevná pohoda – více než jen příloha
7. Poté je vyceďte, nechte chvíli vychladnout a co nejlépe vymačkejte pomocí rukou všechnu přebytečnou tekutinu.
8. V jiné misce smíchejte sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, pepř a černou sůl, a touto směsí nudličky namarinujte. Navíc do nich zamíchejte solamyl.
9. Takto namarinované nudličky smažte zprudka ve větším množství rozpáleného oleje. Hotové vyndejte a nechte okapat na papírové utěrce. Nudličky budou krásně křehké a křupavé.
10. Dokončení salátu: Takto připravený dresink zlehka, ale důkladně zamíchejte spolu s těstovinami a zeleninou a dejte do lednice odležet a vychladit.
11. Před podáváním salát ozdobte křupavými, osmaženými sójovými nudličkami.

Teplý těstovinový salát s kuřecím masem
Tipy redakce
- Zajistěte svěžest zeleniny: Použijte zeleninu s vysokým obsahem vody (jako je okurka nebo papriky) a přidejte ji až těsně před smícháním s dresinkem, aby zůstala maximálně křupavá a nezměkla v zálivce.
- Marinovací trik pro sójové nudličky: Po vymačkání tekutiny nechte sójové nudličky v marinádě s kořením a omáčkami marinovat alespoň 30 minut. Solamyl přidejte až těsně před smažením, aby se vytvořila křupavá vrstva.
- Prohloubení chuti dresinku: Pro intenzivnější chuť opražte semínka (například sezam nebo dýni) a přidejte je do dresinku. Zvýší to texturu i hloubku ořechové chuti.
- Servírování na několik dní: Salát bez sójových nudliček můžete uchovávat v lednici 2 až 3 dny. Sójové nudličky vždy připravte a přidejte až těsně před servírováním, aby neztratily svou křupavost a nezvlhly v dresinku.
