Pikantní nebo nepikantní, je to na vás. Tohle jídlo můžete naostřit podle svého přání. Záleží jen na tom, jaké koření se rozhodnete přidat a kolik použijete jalapeños. Kuřecí maso v rajčatovo-paprikové pikantní omáčce se volně inspiruje mexickou kuchyní, uvaříte ho ale z úplně běžných surovin, netřeba běžet do specializovaného oddělení v obchodě nebo objednávat na e-shopu pravé mexické suroviny.

Když vařím pro osazenstvo, které rádo pálivé, nebojím se nudličky pěkně okořenit a s jalapeñoskami nešetřím. Pokud testování hranic v pálivosti nemáte jako oblíbený rodinný sport při stolování nebo vaříte pro děti, můžete papričky úplně vynechat a zvolit o něco smířlivější koření, jako římský kmín nebo oregano. Potom pokrm dostává spíše středomořský akcent. Recept jsem si oblíbila také pro jeho rychlost asi tak za tři čtvrtě hodiny vykouzlím luxusní večeři, po které zůstanou jen vylízané talíře. (Samozřejmě nadsázka, celá naše rodina je o zásadách správného stolování řádně poučena:))

Recept na kuřecí maso v rajčatovo-paprikové pikantní omáčce

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

  • 500 g kuřecích nebo krůtích prsou
  • sůl, pepř
  • pikantní koření (např. tex-mex, chilli, adobo)
  • 4 lžičky rostlinného oleje
  • jalapeños nebo jiné pálivé papričky (čerstvé nebo nakládané)
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 200 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 200 g červené nebo žluté papriky
  • 1 cibule
  • 4 keříková rajčata (mohou být i obyčejná, spařená a oloupaná)
  • šťáva z 1/2 limetky
  • bylinky a koření: římský kmín, koriandr, oregano (nebo směs tex-mex)
  • čerstvá petrželka na posypání

Postup na přípravu kuřecího masa v rajčatovo-paprikové pikantní omáčce

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, aby stačila krátká tepelná úprava.

2. Maso osolíme, opepříme a pokud budeme držet linii tex-mex, přidáme příslušnou kořenící směs.

3. Cibuli nakrájíme na proužky, rajčata a papriku na kostičky. Pokud máte rádi rajčata bez slupky, předem je spařte a oloupejte.

4. Rozpálíme pánev s olejem a zprudka orestujeme maso a cibuli. Po chvíli přidáme papriku, rajčata a případně i pálivé papričky.

5. Směs okořeníme buď stejnou směsí, jakou jsme ochutili maso, nebo přidáme koriandr, římský kmín nebo oregano.

6. Přidáme prolisovaný česnek a zalijeme rajčaty z plechovky a vývarem.

7. Společně dusíme 15–20 minut.

8. Na závěr dochutíme šťávou z limetky.

Jak servírovat kuřecí pikantní směs

Ke směsi se nejlépe hodí rýže, jasmínová nebo basmati. Na talíři posypte čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Pro výraznější mexický nádech klidně sáhněte i po tortille. Pokud směs neuděláte moc řídkou, je šance, že se vám ji podaří zamotat do tortilly a zapéct v kontaktním grilu. V takovém případě si ještě přichystejte misku guacamolle a zakysanou smetanu, aby efekt byl úplný.

Obrázek receptu na kuřecí játra po mexicku s rýží.

Kuřecí játra s úpravou po mexicku s rýží

Recept na domácí Butter chicken

Domácí příprava butter chicken – to je indické máslové kuře, známé po celém světě

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest