V minulosti se po zabití zvířete využily všechny jeho části beze zbytku. Postupem doby, jak rostla životní úroveň a ne každý si porážel zvíře doma, se od toho upustilo. Dnes se ale k tomuto zvyku mnozí vracejí hlavně z úcty k životu. A právě z časů, kdy lidé neměli jinou možnost, než zužitkovat úplně všechno, pochází zvyk jíst vnitřnosti.

Běžně se jí játra, ledviny, žaludky a také srdce. A o něm to dnes celé bude. Jde o velmi libové maso (ano, dá se říci maso, protože je to sval) bez tuku a velmi výživné. Jistě, ne každý si vnitřnosti rád dá a mnoho lidí s nimi alespoň po určitou část života bojuje. Myslím si, že hodně záleží na tom, jestli jsou od malička z domova na taková jídla zvyklí. Dnes si připravíme hovězí srdce, které orestujeme, okořeníme, podusíme do měkka a na závěr přidáme smetanu pro krásně krémovou strukturu omáčky. S čím si ji nakonec dáte, je na vás. U nás frčí rýže, jinde knedlík a někde i těstoviny. Zkrátka, jak je ctěná libost.

Recept na hovězí srdce na smetaně

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

  • 1 ks hovězí srdce
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • sůl (dle chuti, cca 1–2 lžičky)
  • čerstvě mletý pepř (dle chuti)
  • 700 ml hovězího vývaru
  • ½ kostky masoxu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)

Postup přípravy hovězího srdce na smetaně

1. Srdce omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky nebo na kostičky.

2. V hrnci necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Na ni přidáme srdce a zatáhneme.

3. Odstavíme z plotýnky, vmícháme papriku (nesmí se smažit, aby nezhořkla), zalijeme vývarem a vrátíme na plotýnku.

4. Přidáme ostatní koření (práci nám ulehčí, pokud ho umístíme do síta na čaj nebo do plátýnka, lépe se pak vytahuje) a masox a na mírném plameni dusíme do změknutí srdce. Trvá to asi 1,5 hodiny.

5. Když maso změkne, osolíme, přidáme česnek a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Ještě chvíli vaříme, aby byla mouka dostatečně tepelně upravená.

Na závěr zjemníme smetanou.

Co můžete udělat jinak, a bude to také dobrota

Základ omáčky můžete zpestřit kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) a vynechat česnek a papriku – ostanete jakousi variaci na svíčkovou.

Masox klidně vynechte a spolehněte se jen na chuť vývaru a masa.

Smetana není nutná. Slouží ke zjemnění, ale pokud ji nemusíte, jejím vynecháním ničemu neublížíte.

Místo papriky pro pikantnost přidejte lžičku hořčice.

Obalovaná jatýrka v Americe a smažená dozlatova.

Obalovaná kuřecí jatýrka v Americe: To aby nepukala na pánvičce. Servíruji s bramborem, tatarkou a míchaným kompotem

Obrázek receptu na Vepřové vnitřnosti na smetaně trochu netradičně s máslovými noky, jídlo pro gurmány a milovníky tradiční kuchyně

Vepřové vnitřnosti na smetaně trochu netradičně s máslovými noky – jídlo pro gurmány a milovníky tradiční kuchyně

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest