V minulosti se po zabití zvířete využily všechny jeho části beze zbytku. Postupem doby, jak rostla životní úroveň a ne každý si porážel zvíře doma, se od toho upustilo. Dnes se ale k tomuto zvyku mnozí vracejí hlavně z úcty k životu. A právě z časů, kdy lidé neměli jinou možnost, než zužitkovat úplně všechno, pochází zvyk jíst vnitřnosti.
Běžně se jí játra, ledviny, žaludky a také srdce. A o něm to dnes celé bude. Jde o velmi libové maso (ano, dá se říci maso, protože je to sval) bez tuku a velmi výživné. Jistě, ne každý si vnitřnosti rád dá a mnoho lidí s nimi alespoň po určitou část života bojuje. Myslím si, že hodně záleží na tom, jestli jsou od malička z domova na taková jídla zvyklí. Dnes si připravíme hovězí srdce, které orestujeme, okořeníme, podusíme do měkka a na závěr přidáme smetanu pro krásně krémovou strukturu omáčky. S čím si ji nakonec dáte, je na vás. U nás frčí rýže, jinde knedlík a někde i těstoviny. Zkrátka, jak je ctěná libost.
Recept na hovězí srdce na smetaně
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme
- 1 ks hovězí srdce
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl (dle chuti, cca 1–2 lžičky)
- čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- 700 ml hovězího vývaru
- ½ kostky masoxu
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
Postup přípravy hovězího srdce na smetaně
1. Srdce omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky nebo na kostičky.
2. V hrnci necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Na ni přidáme srdce a zatáhneme.
3. Odstavíme z plotýnky, vmícháme papriku (nesmí se smažit, aby nezhořkla), zalijeme vývarem a vrátíme na plotýnku.
4. Přidáme ostatní koření (práci nám ulehčí, pokud ho umístíme do síta na čaj nebo do plátýnka, lépe se pak vytahuje) a masox a na mírném plameni dusíme do změknutí srdce. Trvá to asi 1,5 hodiny.
5. Když maso změkne, osolíme, přidáme česnek a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Ještě chvíli vaříme, aby byla mouka dostatečně tepelně upravená.
Na závěr zjemníme smetanou.
Co můžete udělat jinak, a bude to také dobrota
Základ omáčky můžete zpestřit kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) a vynechat česnek a papriku – ostanete jakousi variaci na svíčkovou.
Masox klidně vynechte a spolehněte se jen na chuť vývaru a masa.
Smetana není nutná. Slouží ke zjemnění, ale pokud ji nemusíte, jejím vynecháním ničemu neublížíte.
Místo papriky pro pikantnost přidejte lžičku hořčice.
Obalovaná kuřecí jatýrka v Americe: To aby nepukala na pánvičce. Servíruji s bramborem, tatarkou a míchaným kompotem