Tento dort s lehkostí zařadím do prémiové kategorie dezertů. Pokud hledáte takový dort, kterým oslníte například i narozeninového oslavence, jste na správném místě. Řezy třešňového dortu obsahují snad úplně vše, co si můžete přát v nejlahodnějším sladkém potěšení. Základ receptu tvoří lehký kakaový korpus, který zároveň celý dort také zastřešuje v kombinaci s čokoládovou polevou. Lahodná maková náplň vyzdvihuje dort na úplně jinou úroveň a dodává nespočet dalších chutí. Další složkou je ořechovo-kokosová náplň. Ta dezert dělá mírně exotickým a zjemňuje chuť nakyslých třešní. Hlavním hrdinou je totiž třešňový krém, který zákusek osvěžuje.

Recept na třešňový dort

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 370 g mouky
  • 160 g másla
  • 8 g prášku do pečiva
  • 10 g kakaa
  • 4 žloutky
  • 80 g zakysané smetany
  • 140 g cukru

Maková náplň:

  • 200 g máku
  • 400 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 35 g krupice
  • 20 g másla

Kokosovo-ořechová náplň:

  • 4 bílky
  • 240 g cukru
  • 30 g mouky
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • 60 g vlašských ořechů
  • 60 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička mleté kávy

Krém:

  • 300 ml třešňové šťávy
  • 70 g cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 150 g másla

Navíc:

  • 200 g třešní
  • čokoládová poleva

Postup přípravy těsta

Třešňový dort s makovou, ořechovou a kokosovou náplní.
Zdroj obrázku: gazdynja, Třešňový dort s makovou, ořechovou a kokosovou náplní.

1. Změklé máslo promícháme s moukou, práškem do pečiva, kakaem a cukrem.

2. Přidáme žloutky a zakysanou smetanu a vypracujeme těsto.

3. Těsto rozdělíme na 2 části, aby jedna byla mírně větší než druhá.

4. Menší vložíme do mrazáku a větší vyválíme do obdélníkového tvaru 35 x 25 cm, podle plechu na pečení.

Příprava makové náplně

1. Mletý mák přibližně 25 minut povaříme v hrnci s mlékem a přidáme cukr se žloutky.

2. Nakonec přimícháme vanilkový cukr, krupici a máslo.

Příprava kokosovo-ořechové náplně

1. Vyšleháme si bílky s cukrem a poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a promícháme.

2. Bílkový sníh rozdělíme na 2 stejné části, do jedné přidáme nasekané ořechy s kávou a do druhé nastrouhaný kokos. Vše promícháme.

Třešňový krém

1. Ve 150 ml třešňové nebo višňové šťávy rozpustíme cukr tak, že ji přivedeme k varu.

2. Ve zbylých 150 ml šťávy rozpustíme kukuřičný škrob a vlijeme do vroucí směsi s cukrem.

3. Vaříme 3 minuty a dáme zchladnout.

4. Vyšleháme si samostatně máslo a postupně do něj po lžících přidáváme třešňovou směs a dobře ji zapracujeme.

Dokončení

1. Dáme si předehřát troubu na 175°C a plech vyložíme pečícím papírem.

2. Vyválené těsto položíme do plechu a naneseme na něj vrstvy v následujícím pořadí: Kokosová náplň, vypeckované višně, makovou náplň, ořechovou náplň a nakonec můžeme nastrouhat nebo rozválet těsto z mrazáku.

3. Plech vložíme do předehřáté trouby na 40 minut a po upečený necháme zchladnout.

4. Poté dort příčně rozpůlíme skrz ořechovou náplň a třešňový krém natřeme na spodní vrstvu.

5. Na krém položíme druhou část a polejeme rozpuštěnou čokoládovou polevou.

6. Dort dáme na 12 hodin do lednice.

Využijte třešňové úrody

Máte-li doma nadbytek třešní, určitě dort k nějaké speciální příležitosti připravte. Ohromíte všechny hosty a cukrárnám nastavíte laťku velmi vysoko.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest