Tento dort s lehkostí zařadím do prémiové kategorie dezertů. Pokud hledáte takový dort, kterým oslníte například i narozeninového oslavence, jste na správném místě. Řezy třešňového dortu obsahují snad úplně vše, co si můžete přát v nejlahodnějším sladkém potěšení. Základ receptu tvoří lehký kakaový korpus, který zároveň celý dort také zastřešuje v kombinaci s čokoládovou polevou. Lahodná maková náplň vyzdvihuje dort na úplně jinou úroveň a dodává nespočet dalších chutí. Další složkou je ořechovo-kokosová náplň. Ta dezert dělá mírně exotickým a zjemňuje chuť nakyslých třešní. Hlavním hrdinou je totiž třešňový krém, který zákusek osvěžuje.
Recept na třešňový dort
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 370 g mouky
- 160 g másla
- 8 g prášku do pečiva
- 10 g kakaa
- 4 žloutky
- 80 g zakysané smetany
- 140 g cukru
Maková náplň:
- 200 g máku
- 400 ml mléka
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 10 g vanilkového cukru
- 35 g krupice
- 20 g másla
Kokosovo-ořechová náplň:
- 4 bílky
- 240 g cukru
- 30 g mouky
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- 60 g vlašských ořechů
- 60 g strouhaného kokosu
- 1 lžička mleté kávy
Krém:
- 300 ml třešňové šťávy
- 70 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 150 g másla
Navíc:
- 200 g třešní
- čokoládová poleva
Postup přípravy těsta
1. Změklé máslo promícháme s moukou, práškem do pečiva, kakaem a cukrem.
2. Přidáme žloutky a zakysanou smetanu a vypracujeme těsto.
3. Těsto rozdělíme na 2 části, aby jedna byla mírně větší než druhá.
4. Menší vložíme do mrazáku a větší vyválíme do obdélníkového tvaru 35 x 25 cm, podle plechu na pečení.
Příprava makové náplně
1. Mletý mák přibližně 25 minut povaříme v hrnci s mlékem a přidáme cukr se žloutky.
2. Nakonec přimícháme vanilkový cukr, krupici a máslo.
Příprava kokosovo-ořechové náplně
1. Vyšleháme si bílky s cukrem a poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a promícháme.
2. Bílkový sníh rozdělíme na 2 stejné části, do jedné přidáme nasekané ořechy s kávou a do druhé nastrouhaný kokos. Vše promícháme.
Třešňový krém
1. Ve 150 ml třešňové nebo višňové šťávy rozpustíme cukr tak, že ji přivedeme k varu.
2. Ve zbylých 150 ml šťávy rozpustíme kukuřičný škrob a vlijeme do vroucí směsi s cukrem.
3. Vaříme 3 minuty a dáme zchladnout.
4. Vyšleháme si samostatně máslo a postupně do něj po lžících přidáváme třešňovou směs a dobře ji zapracujeme.
Dokončení
1. Dáme si předehřát troubu na 175°C a plech vyložíme pečícím papírem.
2. Vyválené těsto položíme do plechu a naneseme na něj vrstvy v následujícím pořadí: Kokosová náplň, vypeckované višně, makovou náplň, ořechovou náplň a nakonec můžeme nastrouhat nebo rozválet těsto z mrazáku.
3. Plech vložíme do předehřáté trouby na 40 minut a po upečený necháme zchladnout.
4. Poté dort příčně rozpůlíme skrz ořechovou náplň a třešňový krém natřeme na spodní vrstvu.
5. Na krém položíme druhou část a polejeme rozpuštěnou čokoládovou polevou.
6. Dort dáme na 12 hodin do lednice.
Využijte třešňové úrody
Máte-li doma nadbytek třešní, určitě dort k nějaké speciální příležitosti připravte. Ohromíte všechny hosty a cukrárnám nastavíte laťku velmi vysoko.