Je to domácí chléb, který se nekrájí, ale netrpělivě trhá, jelikož po upečení má jeho vůně zvláštní kouzlo a každý chce rychle ochutnat, co za dobrotu to takhle silně láká. Jí se tedy rukama, každý si utrhne svůj díl a nikdo nezůstane stranou. Proto je to chléb sdílený, jelikož se u jeho pojídání všichni baví, a když se sýr táhne mezi kousky, celá kuchyně se promění v útulnou pekárnu, kůrka křupe a máslo voní po česneku a bylinkách.
U nás se chléb rozšířil jako slaná varianta, nejčastěji s bylinkovým máslem, sýrem, česnekem, někde i se šunkou nebo i bazalkovým pestem, ale výborná je i jeho sladká varianta se skořicí, karamelem a jablky. Každopádně je to jeden z pokrmů, které se okamžitě stanou středem stolu, protože krásně voní, láká k onomu trhání, a navíc je to jídlo, které připravíme z běžných surovin, jako jsou těsto, máslo, bylinky a sýr. Tak si pojďte trochu hrát. Jeho pečení je moc zajímavé.
Recept na trhaný chléb s česnekem, bylinkami a sýrem
Ingredience na Chléb plněný bylinkovým máslem a sýrem a tak trochu trhací
Suroviny na těsto
- 280 g hladké moiuky
- 60 g žitné mouky
- 1 kostka droždí
- 200 ml mléka
- 2 lžičky soli
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
Z čeho udělat náplň
- 60 g másla
- 4 stroužky česneku
- čerstvé bylinky (bazalka, tymián, petržel, pažitka)
- 250 g tvrdého sýra
- sůl
Postup přípravy trhacího chleba s bylinkovým máslem
1. Z trochy vlažného mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám na těsto a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto necháme v teple přikryté cca 1 hodinu kynout.
4. Zatím si smícháme ne náplň změklé máslo se solí, prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami a připravíme plech nebo formu na pečení. Já jsem ho pekla ve formě na biskupský chléb, což považuji za nejlepší. Formu si vymažeme tukem a vysypeme moukou.
5. Vykynuté těsto si přeneseme na pomoučený vál a rozválíme na obdélník, které potřeme bylinkovým máslem a posypeme strouhaným sýrem.
6. Plát rozkrájíme na 5 pruhů, které poskládáme na sebe. Poté je krájíme na čtverce, které ukládáme do formy k sobě nastojato, řezem nahoru. Nakonec potřeme rozpuštěným máslem.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 35-40 minut dozlatova. Necháme vychladnout, nekrájíme, každý si utrhne svůj kousek.

Trhací chléb je voňavý, křupavý zvenku a měkký uvnitř. Bylinkové máslo se při pečení vsákne mezi vrstvy, nebo zářezy, sýr se roztaví a vytvoří krásné vláčné nitky. Ukládání do formy je na vás, jaký způsob zvolíte.
Když ceny másla kolísají nahoru a dolů, může se vyplatit příprava domácího másla – recept zvládne i začátečník
Domácí chleba na špejli s česnekem a rozmarýnem. Ke grilovanému masu nebo jen samotný
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková