Mnohem chutnější a zdravější než šunka kupovaná je ta domácí, kterou můžete uvařit jednoduše ve sklenicích. Výroba domácí šunky je mnohem jednodušší, než byste čekali, a pokud jste někdy ochutnali pravou domácí šunku, tak mi dáte za pravdu, že její chuť je nenahraditelná. Zavařenou domácí šunku bez é-ček a přidatných látek budete mít doma kdykoliv po ruce na snídaně, svačiny, těstoviny a saláty.

Domácí šunka ve sklenicích je skvělou volbou ke kupované šunce, protože přesně víte, co do ní dáte. Stačí jen kvalitní maso, sůl, pepř a případně i další koření či bylinky. Volba masa je také na vás, šunku lze uvařit jak z masa vepřového, kuřecího nebo krůtího, dokonce i z hovězího. Pojďte se do toho s námi pustit a ochutnejte sami.

Recept na Poctivou domácí šunku ve skle

Ingredience na přípravu kvalitní šunky zavařené ve skle

  • 1 700 g vepřového masa (volba druhu masa záleží na vás, k tomuto receptu se nejvíce hodí vepřová krkovička)
  • 30 g soli (můžete použít 15 g dusitanové a 15 g kuchyňské soli, ale obejdete se i bez té dusitanové)
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička černého pepře
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 3 stroužky česneku
  • jamajský pepř
  • 4-5 kuliček celého černého pepře
  • bobkový list
  • zavařovací sklenice (nejlepší o objemu 7 dl)
Obrázek receptu na Křupavé domácí rolky plněné šunkou a sýrem

Když není nápad na večeři, skvělé rolky s překvapením vše zachrání. Hotové jsou za pár minut

Postup výroby domácí šunky ve sklenicích

1. Maso omyjeme osušíme a rozkrájíme na kusy, které se vejdou do sklenice. Jelikož se maso po zavaření stáhne, je dobré naplnit sklenice řádně masem. Proto je třeba kusy masa do sklenice doslova nacpat.

2. Do misky si nasypeme sůl, bazalku, majoránku, černý pepř muškátový oříšek, nastrouhaný česnek a rozmícháme. Touto směsí dobře potřeme každý kus masa (měli bychom mít 4 kusy masa, proto se směs snažíme rovnoměrně rozdělit).

3. Misku pevně uzavřeme například folií a marinujeme v lednici 2 dny. Během této doby kousky masa otočíme a promasírujeme.

4. Po 2 dnech si připravíme řádně umyté 4 sklenice, nasypeme do každé po 1 kuličce jamajského pepře, kuličky černého pepře a po 1 bobkovém listu.

5. Maso nacpeme do sklenic, dřevěnou tyčinkou odvádíme přebytečný vzduch ze sklenice, aby se vešel velký kus masa. Okraje sklenice řádně očistíme papírovou utěrkou.

Obrázek receptu na Poctivou šunku ve skle
Zdroj: SchnellerKoch1, Dřevěnou paličkou odstraníme přebytečný vzduch ze sklenice.

6. Maso necháme 1-2 cm od horního okraje sklenice. Čistým víčkem sklenice pevně uzavřeme.

7. Sklenice vložíme do hrnce vyloženého utěrkou, sklenice se nesmí dotýkat, nalijeme vodu cca 2-3 cm od okraje víček a na silném ohni přivedeme k varu.

8. Poté teplotu snížíme na minimum a vaříme 2 hodiny.

9. Jestli se voda odpaří, přidáme další horkou vodu.

10. Po 2 hodinách sklenice vyndáme, víčka pevně dotáhneme a vrátíme do hrnce.

11. Necháme je v hrnci, dokud úplně nevychladnou. Poté odložíme do chladu, kde můžeme uchovávat až 2 měsíce.

Tipy na vylepšení

Chcete li delší trvanlivost, zavařte šunku ještě jednou druhý den při 100 stupních 1 hodinu.

Máte li rádi pikantní, přidejte do sklenice trochu chilli nebo hrubozrnného pepře.

Kombinovat můžete libové a tučnější maso například vepřové s krůtím pro jemnější chuť.

Obrázek receptu na Kousky krůtí šunky na lůžku z červeného zelí a řepy s hrnkovým knedlíkem

Kousky krůtí šunky na lůžku z červeného zelí a řepy s hrnkovým knedlíkem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest