Tato polévka není jen obyčejný vývar; je to poctivá, hutná, česká klasika, jejíž základ tvoří výtečný vývar z pomalu vařeného uzené kolene. Dlouhé, pomalé vaření zaručí, že je koleno krásně rozpadavé a vývar má tu správnou sílu a hlubokou, uzenou chuť. Kombinace měkkých brambor, kořenové zeleniny, aromatických krup a česneku s majoránkou ji povyšuje na samostatné hlavní jídlo.

Vařené uzené koleno můžete navíc dále zužitkovat, např. ke křenovce, do šunkofleků, či zapečených brambor, anebo je tak sníst s křenem, hořčicí a chlebem. Můj tip zní: Abyste získali co nejlepší vývar, vařte koleno přes noc nebo celkem 6 hodin v pomalém hrnci. Během vaření občas odeberte část vývaru a dolijte studenou vodou, čímž zajistíte bohatou chuť a čistotu základu.

Recept na polévku z uzeného kolene s kroupami

Doba přípravy ingrediencí je cca 15 minut, vaření kolene trvá 6 hodin a dokončení polévky asi 30 minut. Recept je určen na vydatný hrnec polévky (cca 6 až 8 porcí).

  • Příprava (očištění/krájení): 15 minut
  • Pomalé vaření kolene: 6 hodin
  • Dokončení polévky: 30 minut
  • Celková doba: cca 6 hodin a 45 minut

Ingredience k přípravě vývaru z kolene

Na vaření kolene a vývar:

  • 1 uzené koleno (oprané a očištěné)
  • Kořenová zelenina (část na vaření, část na krájení)
  • Celá koření: celý pepřnové kořeníbobkový list
  • Sůl (opatrně, koleno je uzené)
  • Majoránka (částečně na vaření)
  • Česnek (částečně na vaření)
  • Studená voda

Na dokončení polévky:

  • Brambory (nakrájené na kostičky)
  • Kroupy (uvařené zvlášť a dobře propláchnuté)
  • Mražená jarní zelenina (trocha)
  • Nakrájená zelenina (z té, co se vařila s kolenem)
  • Česnek (čerstvý na dochucení)
  • Pepřsůl a majoránka (na dochucení)

Postup při přípravě polévky s kroupami

Vaření uzeného kolene a příprava vývaru:

1. Uzené koleno opereme, očistíme a vložíme do studené vody.

2. Přidáme kořenovou zeleninu (vcelku nebo ve větších kusech), trochu solicelý pepřnové kořeníbobkový listmajoránku a česnek.

Obrázek k receptu na vývar z uzeného kolene s kroupami
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na vývar z uzeného kolene s kroupami

3. Vaříme pomalu, nejlépe v pomalém hrnci, celkem 6 hodin (nebo klidně přes noc), dokud se koleno krásně nerozpadá a vývar je vynikající.

4. Během vaření odebereme část vývaru a hrnec dolijeme studenou vodou a dál vaříme.

5. Maso vytáhneme a vývar scedíme přes husté síto.

Obrázek k receptu na vývar z uzeného kolene s kroupami
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na vývar z uzeného kolene s kroupami

6. Část kořenové zeleniny, která se vařila s kolenem, opláchneme a nakrájíme (tu, která je ještě pevná).

Dokončení:

7. Do scezeného vývaru přidáme mraženou jarní zeleninu a brambory nakrájené na kostičky.

8. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

9. Když jsou brambory měkké, přidáme nakrájenou zeleninu a zvlášť uvařené, dobře propláchnuté kroupy.

10. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem.

11. Nakonec dochutíme pepřemsolí (podle potřeby) a majoránkou.

Obrázek k receptu na vývar z uzeného kolene s kroupami
Foto: se souhlasem Lídy Novotné, recept na vývar z uzeného kolene s kroupami

Servírování:

12. Tradiční způsob je servírovat polévku horkou, s čerstvým pečivem.

13. Maso z kolena můžete natrhat do polévky, anebo ho ponechat pro jiné využití, např. ke křenovce, do šunkofleků, či zapečených brambor.

Obrázek receptu na Uzený oběd z vepřových žeber po Česku: uzená polévka na selský způsob a šunkofleky

Celý oběd z uzeného masa jedním tahem: Uzená polévka na selský způsob a šunkofleky z uzených vepřových žeber

Tipy redakce:

  • Zužitkování masa: Zbylé maso z uzeného kolene je ideální pro křenovou omáčku, do šunkofleků nebo jen tak s křenem a hořčicí.
  • Kroupy zvlášť: Kroupy vždy vařte zvlášť a dobře propláchněte – zabráníte tak zahuštění polévky slizem z krup.
  • Síla vývaru: Nejkvalitnější a nejčistší vývar získáte pomalým vařením, ideálně v pomalém hrnci.
  • Dochucení: Majoránku a česnek používejte jak pro vaření vývaru, tak i čerstvé na závěrečné dochucení polévky. Dodá to intenzivnější bylinkovou a česnekovou chuť.

Foto a recept: Lída Novotná

Obrázek receptu na Uzené maso s pekingským zelím - rychlá večeře

Uzené maso s pekingským zelím na špeku – rychlý hlavní chod

Uzená polévka s kroupami.

Uzená polévka s kroupami: Sytá klasika ze selské kuchyně

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest