Vajíčková pomazánka je všeobecně velice oblíbená. Hledáte li zdravější a lehčí verzi tohoto pokrmu, skvělou variantou je právě vajíčková pomazánka bez majonézy. Díky jiným surovinám, které jsou méně kalorické a přesto lahodné, si pomazánka zachovává i bez majonézy bohatou chuť. Nahrazením majonézy lehkými ingrediencemi jako jsou jogurt, zakysaná smetana, či tvaroh, si pomazánka zachovává svoji jemnost a lehkost. Hodí se jak na chlebíčky pro různé oslavy, tak jako vydatná a chutná svačina či k večeři s topinkou.

Recept na Vajíčkovou pomazánku bez majonézy

Ingredience na přípravu

  • 5 vajec uvařených na tvrdo
  • 150 g sušených rajčat
  • 150 g oblíbeného smetanového sýra
  • svazek pažítky
  • 1 kávová lžička hořčice
  • 1 kávová lžička kečupu
  • 4-5 lávových lžiček bílého jogurtu
  • sušené oregano, sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

1. Vajíčka si uvaříme na tvrdo.

2. Pažitku nakrájíme na drobno.

3. Vajíčka a sušená rajčata nakrájíme na kostičky.

Suroviny nakrájíme a nasypeme do misky.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Suroviny nakrájíme a nasypeme do misky.

4. Vše nasypeme do misky, přidáme jogurt, hořčici a kečup.

Všechny ingredience promícháme.
Zdroj obrázku: obzarciuch, -Všechny ingredience promícháme.

5. Dochutíme oreganem, solí a pepřem a rozmícháme.

Hotovou pomazánku mažeme na sendvič anebo jiné pečivo.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Hotovou pomazánku mažeme na sendvič anebo jiné pečivo.

Dle nejnovějších výzkumů mají vajíčka významné místo v lidské výživě, jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, které podporují zdraví. Mají bohatou nutriční hodnotu a jsou relativně dostupné v každém potravinovém řetězci. Dodávají dlouhodobý pocit sytosti, proto jsou výborná k snídaní nebo dopolední svačině.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest