Vajíčková pomazánka je všeobecně velice oblíbená. Hledáte li zdravější a lehčí verzi tohoto pokrmu, skvělou variantou je právě vajíčková pomazánka bez majonézy. Díky jiným surovinám, které jsou méně kalorické a přesto lahodné, si pomazánka zachovává i bez majonézy bohatou chuť. Nahrazením majonézy lehkými ingrediencemi jako jsou jogurt, zakysaná smetana, či tvaroh, si pomazánka zachovává svoji jemnost a lehkost. Hodí se jak na chlebíčky pro různé oslavy, tak jako vydatná a chutná svačina či k večeři s topinkou.
Recept na Vajíčkovou pomazánku bez majonézy
Ingredience na přípravu
- 5 vajec uvařených na tvrdo
- 150 g sušených rajčat
- 150 g oblíbeného smetanového sýra
- svazek pažítky
- 1 kávová lžička hořčice
- 1 kávová lžička kečupu
- 4-5 lávových lžiček bílého jogurtu
- sušené oregano, sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
1. Vajíčka si uvaříme na tvrdo.
2. Pažitku nakrájíme na drobno.
3. Vajíčka a sušená rajčata nakrájíme na kostičky.
4. Vše nasypeme do misky, přidáme jogurt, hořčici a kečup.
5. Dochutíme oreganem, solí a pepřem a rozmícháme.
Dle nejnovějších výzkumů mají vajíčka významné místo v lidské výživě, jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, které podporují zdraví. Mají bohatou nutriční hodnotu a jsou relativně dostupné v každém potravinovém řetězci. Dodávají dlouhodobý pocit sytosti, proto jsou výborná k snídaní nebo dopolední svačině.