Frgály jsou tuzemskou specialitou typickou pro Valašsko a místní hospodyňky na ně nedají dopustit. Frgály v této oblasti nechybí na žádné veselce, ani oslavě. Jakmile těmito místy projíždíte, zahlédnete prodejce krásných a voňavých frgálů na každém rohu. Pro ty z vás, kdo přesně nevíte, o co jde, frgál je tradiční kulatý a sladký koláč s různými náplněmi. Ve velmi odlehčených a většinou ne moc dokonalých variantách zakoupíte menší frgály kdekoliv po ČR v pekárnách. Ujišťuji vás, že kdykoliv se my vyskytneme na Moravě, konkrétně severovýchodní části, vždy u jednoho z těchto prodejců zastavujeme a doplníme energii touto sladkou lahůdkou. Frgály jsou prostě místní lahůdkou a my si je dnes upečeme podle tohoto receptu tak, jak se patří a originálně.
Recept na domácí Frgály
Délka přípravy včetně kynutí 3 hodiny, délka pečení 15 minut. 3 velké Frgály.
Ingredience pro přípravu
Kvásek:
- 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
- 80 ml teplého mléka
- 1 lžička cukru
Těsto:
- 125 g másla pokojové teploty
- 75 g cukru
- 2 žloutky
- 500 g mouky
- 250 ml teplého mléka
- 1/2 lžičky soli
- kůra z 1 citronu
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 5 lžic moučkového cukru
- 2 žloutky
- 50 g másla pokojové teploty
- 1 lžíce rumu
Povidlová náplň:
- 375 ml švestkových povidel
- 80 ml rumu
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 80 ml teplého mléka
- 60 g cukru
- 2 lžíce švestkových povidel
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku mouky
Drobenka:
- 360 g mouky
- 360 g moučkového cukru
- 180 g měkkého másla
Na dokončení:
- 1 vejce
- 80 ml teplého mléka
Postup přípravy kvásku a těsta
1. V malé misce si smícháme lžičku cukru, droždí a mírně ohřáté mléko.
2. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 10 min kynout na teplém místě.
3. Ve velké míse si smícháme máslo, cukr a žloutky.
4. Mícháme asi 2 minuty šlehačem nebo mixérem a poté přidáme hotový kvásek z malé misky.
5. Nyní průběžně během hnětení přidáváme směs mouky, soli a citronové kůry a také po lžíci postupně teplé mléko.
6. Pokud je těsto velmi lepivé, přidáme trochu mouky, nebo naopak trochu mléka. Nesmí se moc lepit, ale musí být vláčné.
7. Na vyhnětené těsto nasypeme lžíci mouky a přikryjeme kuchyňskou utěrkou.
8. Nyní necháme těsto kynout na teplém místě 2 hodiny a jakmile zdvojnásobí svůj objem, položíme si těsto na pomoučněnou pracovní plochu.
9. Těsto rozdělíme na 3 stejné části a z každého z nich vyválíme kulatý koláč o průměru cca 35 cm.
Plnění a pečení frgálů
1. Koláč potřeme tvarohovou náplní z příslušných ingrediencí a necháme čisté cca 2 cm od okraje po celém obvodu. Tyto okraje mírně srolujeme ke středu koláče, aby udržely náplň.
2. Zbylé kusy těsta vyválíme úplně stejně, jedem potřeme makovou a druhý povidlovou náplní.
3. Troubu si dáme předehřát na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
4. Frgály posypeme hotovou drobenkou, dáme je na pečící plech a necháme dalších 20 minut dokynout.
5. Dokynuté frgály potřeme vyšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě 12 – 15 minut dozlatova.
6. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme 10 minut zchladnout.
7. Pravděpodobně musíme upéct koláče postupně po 1, ale to nevadí.
Tvarohová náplň
1. Ručním šlehačem vyšleháme tvaroh, cukr, žloutky, rum a rozpuštěné máslo.
2. Hotovou tvarohovou náplň zakryjeme fólií a uložíme do lednice.
Povidlová náplň
1. V míse si vidličkou rozmačkáme švestková povidla s rumem.
2. Pokud chcete náplň řidší, zřeďte je lžící vroucí vody.
Maková náplň
1. V kastrolu si rozehřejeme mléko s cukrem a vanilkovým extraktem.
2. Do vroucího mléka přisypeme mák a za stálého míchání vaříme 2 minuty, poté odstavíme.
3. Během toho si v jiném malém hrnci rozpustíme máslo a přisypeme k němu mouku.
4. Vaříme 1 minutu za stálého míchání a poté promícháme s připravenou makovou směsí.
Drobenka
1. V misce si spolu utřeme máslo o pokojové teplotě s moukou a cukrem.
Nechce se vám připravovat náplně?
Nemáte čas na náplně? Potřete frgály různými džemy a marmeládami. Budou taktéž výtečné a zabere vám to méně času.