Věnečky jsou ikonou české cukrařiny, a i když příprava odpalovaného těsta vyžaduje přesnou ruku, výsledek rozhodně stojí za to. Tyto malé, lehounké věnečky s křupavým povrchem a dutým vnitřkem, naplněné bohatým, krémovým středem, jsou naprostou delikatesou. Můj první pokus s odpalovaným těstem dopadl nad očekávání, a nejlepším důkazem je fakt, že ačkoliv byly hotové včera, dnes už zbyly jen dva! Dětem (a vlastně i mně) zřejmě chutnaly tak, že se po nich jen zaprášilo. Jsou důkazem, že domácí jsou prostě nejlepší.

Pro krém jsem tentokrát zvolila poctivou máslovou variantu obohacenou vanilkovým pudinkem a kapkou rumu, který k věnečkům neodmyslitelně patří a dodá krému ten správný šmrnc. Je důležité vědět, že trouba se při pečení nesmí vůbec otevřít, aby věnečky neklesly a zůstaly krásně nadýchané. Zkušenost mi říká, že práce s odpalovaným těstem je zábava, a ten pohled, když se věnečky v troubě krásně nafukují, je prostě k nezaplacení. Můj tip zníPro dosažení krásných a stejně velkých věnečků si pomocí skleničky a kakaa s vodou udělejte na pečicí papír předlohu, budete mít pak všechny kolečka stejné a výsledek bude vypadat profesionálně.

Recept na domácí věnečky s rumovo-máslovým krémem

Z uvedené dávky ingrediencí připravíte přibližně 25 až 30 středně velkých věnečků, což je dostatečné množství pro 8 až 10 osob (pokud se nerozhodnete sníst je sami na posezení)

  • Příprava odpalovaného těsta: 20 minut
  • Příprava krému: 20 minut (plus čas na chlazení pudinku)
  • Stříkání a pečení: 30 až 35 minut
  • Plnění věnečků: 15 až 20 minut
  • Celkový čas: přibližně 2 hodiny (bez chlazení pudinku)

Ingredience k přípravě věnečků

Suroviny na odpalované těsto

  • 500 ml (1/2 l) vody
  • 13 dkg másla nebo oleje
  • Špetky soli
  • 22 dkg hladké mouky
  • 6 vajec (po zchladnutí hmoty)

Co budete potřebovat na máslový pudinkový krém s rumem

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku (nebo dvou balíčků na hustší krém)
  • 200 g másla (změklého)
  • Podle chuti moučkového cukru
  • 1 až 2 polévkové lžíce rumu (podle chuti)

Na posypání

  • moučkový cukr

Postup při přípravě domácích věnečků

1. Začněte s odpalovaným těstem. Do hrnce si dejte půl litru vody a přidejte 13 dekagramů oleje a špetku soli. Přiveďte směs k varu.

2. Do vroucí tekutiny přisypte najednou 22 dekagramů hladké moukyStále míchejte, dokud nevznikne krásně spojená a hladká hmotaZdroj tepla raději snižte a hmotu nechte za stálého míchání provařit asi tři minuty. Tím se mouka zapaří a ztratí syrovou chuť.

3. Odstavte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnoutK vychlazenému těstu postupně přidávejte 6 vajec.

4. A teď pozor, má to pravidlo!!! Vždy přidejte dvě vejce, dobře promíchejte a teprve potom přidejte další dvěNikdy nedávejte všechna tři vejce najednou!!! Důkladným mícháním se těsto stane hladkým a lesklým.

5. Nyní si připravte krémUvařte hustý pudink z mléka a pudinkového prášku (můžete použít i dva balíčky pro větší hustotu) a nechte ho zcela vychladnout – nejlépe pod fólií, aby se nevytvořil škraloup.

6. Mezitím si v misce vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Poté do máslové pěny postupně zašlehávejte vychlazený pudink a nakonec přidejte lžíci nebo dvě rumu pro chuť.

7. Troubu si předehřejte na 180 stupňů (horký vzduch). Těsto dejte do cukrářského pytlíku se špičkou a stříkejte na plech s pečicím papírem pěkně kolečko vedle kolečka.

Obrázek receptu na Pudinkové strojkové cukroví - jemnost ukrytá v tradici

Pudinkové strojkové cukroví, které každoročně zmizí jako první. Podle 20 let starého receptu, taková jemnost ukrytá v tradici

8. Já jsem si pro lepší přesnost udělala pomocí skleničky a kakaa s vodou na pečicí papír předlohu. Pečte, dokud věnečky nezezlátnou. A nejdůležitější pravidlo: nesmí se vůbec otevřít trouba!

9. Po upečení nechte věnečky zcela vychladnout a poté je rozřízněte na půl.

10. Naplňte je připraveným máslovým pudinkovým krémem s rumem (nebo je lze plnit i pudinkovým krémem samotným či šlehačkou s mascarpone a cukrem.

11. Věnečky bohatě pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Obrázek k receptu na domácí věnečky
Foto: Cooky.cz, recept na domácí věnečky

Tipy redakce:

  • Při odpalování těsta v hrnci je nezbytné míchat opravdu energicky, aby se těsto rovnoměrně prohřálo a na dně hrnce se vytvořila bílá škrobová vrstva, která je klíčová pro správnou strukturu.
  • Vejce musí být do těsta přidávána až po jeho úplném vychlazení, protože horké těsto by vejce uvařilo a věnečky by se nenafoukly a zůstaly by placaté.
  • Pro dosažení maximálního objemu a udržení tvaru při pečení by teplota trouby měla být stabilní a troubu nechte zavřenou po celou dobu pečení, a poté ještě 5 až 10 minut po vypnutí, aby se těsto “nezaleklo” a nespadlo.
  • Pro snadnější stříkání věnečků použijte pevnou špičku s hvězdicovitým otvorem, která pomůže vytvořit pěkný a pravidelný tvar.
  • Máslo na krém by mělo mít stejnou teplotu jako pudink (pokojovou), aby se při šlehání krém nesrazil, a byl krásně hladký a nadýchaný.
Fotografie kremrole a větrníku

Kvíz pro milovníky českých retro dezertů: Na řadu z nich už si dnes vzpomene jen málokdo

Obrázek receptu na Bohatý větrník se dvěma krémy a karamelovou polevou

Větrník z odpalovaného těsta se dvěma krémy a karamelovou polevou: Stručný návod k přípravě toho nej dezertu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest