Vepřová plec je jedním z nejpoužívanějších kusů masa v české kuchyni. Je cenově dostupná, snadno se zpracovává a díky vyššímu obsahu tuku zůstává po tepelné úpravě šťavnatá. Její textura je ideální pro pomalé dušení, což je způsob přípravy, který umožňuje masu dokonale absorbovat chutě z dalších ingrediencí. Domácí hranolky jsou klasikou, která nikdy nezklame a jsou pro mě neustálou připomínkou dětství a babiččiny kuchyně. Na rozdíl od těch kupovaných si můžete být jisti kvalitou použitých surovin a poctivou chutí.

Dokonalý zážitek

Vepřovou plec na žampionech s domácími hranolkami servírujte na předehřáté talíře, aby si jídlo déle udrželo teplotu. Na talíři můžete pokrm ozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou, která dodá svěžest a barevný kontrast. Pro doplnění chutí je skvělou volbou nakládaná zelenina nebo lehký zeleninový salát.

Recept na vepřovu plec na žampionech

Ingredience pro přípravu

  • 600 g brambor
  • 450 g vepřové plece
  • 300 g žampionů
  • 130 g pórku
  • 1 cibule
  • 200 ml vývaru (vepřový, hovězí)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky roštěnkového koření
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo
  • hladká mouka
  • olej

Postup přípravy

1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na tenké hranolky.

2. Hranolky vložíme do hrnce s osolenou vodou a přivedeme k varu.

Hranolky přivedeme k varu.
Hranolky přivedeme k varu.

3. Hned po přivedení k varu hranolky odstavíme, scedíme a dobře osušíme v kuchyňské utěrce.

4. Plec nakrájíme na plátky a z obou stran osolíme, opepříme a ochutíme roštěnkovým kořením.

5. Na pánvi si rozpálíme sádlo a maso obalíme v hladké mouce.

6. Obalené maso z obou stran orestujeme na rozpáleném sádle a mezitím si nakrájíme žampiony na plátky.

Z obou stran orestujeme maso.
Z obou stran orestujeme maso.

7. Orestované maso vyndáme a do stejné pánve vložíme nakrájené žampiony. Necháme si stranou pár žampionů, které nyní nepoužijeme.

8. Zvolna restujeme žampiony a najemno si zatím nakrájíme cibuli.

9. Cibuli přidáme k žampionům a osolíme, opepříme a dochutíme taktéž roštěnkovým kořením.

Směs ochutíme.
Směs ochutíme.

10. Do pánve přidáme na nudličky nakrájený pórek a promícháme. Restujeme do měkka.

11. V hrnci si rozehřejeme olej na hranolky a mezitím nasekáme stroužky česneku, které přidáme do pánve se žampiony.

12. jakmile je pórek měkký, přilejeme vývar a smetanu ke šlehání.

Přilejeme vývar a smetanu ke šlehání.
Přilejeme vývar a smetanu ke šlehání.

13. Promícháme a po pánve vložíme opět maso, které budeme společně se směsí prohřívat.

Recept na dýňové hranolky

Dýňové hranolky, to je láska na první křupnutí

14. V hrnci s olejem dozlatova osmažíme hranolky a vyndáme je na papírové utěrky.

Hranolky usmažíme dozlatova.
Hranolky usmažíme dozlatova.

15. Jakmile jsou hranolky hotové, podáváme se směsí a masem.

Tip na co nejlepší domácí hranolky

Správný výběr brambor je důležitý! Ideální jsou odrůdy s vysokým obsahem škrobu, které zajišťují křupavost. Na farmářských trzích se informujte u prodejce a nechte si poradit. Vyplatí se to!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest