Vepřová plec je jedním z nejpoužívanějších kusů masa v české kuchyni. Je cenově dostupná, snadno se zpracovává a díky vyššímu obsahu tuku zůstává po tepelné úpravě šťavnatá. Její textura je ideální pro pomalé dušení, což je způsob přípravy, který umožňuje masu dokonale absorbovat chutě z dalších ingrediencí. Domácí hranolky jsou klasikou, která nikdy nezklame a jsou pro mě neustálou připomínkou dětství a babiččiny kuchyně. Na rozdíl od těch kupovaných si můžete být jisti kvalitou použitých surovin a poctivou chutí.
Dokonalý zážitek
Vepřovou plec na žampionech s domácími hranolkami servírujte na předehřáté talíře, aby si jídlo déle udrželo teplotu. Na talíři můžete pokrm ozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou, která dodá svěžest a barevný kontrast. Pro doplnění chutí je skvělou volbou nakládaná zelenina nebo lehký zeleninový salát.
Recept na vepřovu plec na žampionech
Ingredience pro přípravu
- 600 g brambor
- 450 g vepřové plece
- 300 g žampionů
- 130 g pórku
- 1 cibule
- 200 ml vývaru (vepřový, hovězí)
- 200 g smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 2 lžičky roštěnkového koření
- 2 stroužky česneku
- sádlo
- hladká mouka
- olej
Postup přípravy
1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na tenké hranolky.
2. Hranolky vložíme do hrnce s osolenou vodou a přivedeme k varu.
3. Hned po přivedení k varu hranolky odstavíme, scedíme a dobře osušíme v kuchyňské utěrce.
4. Plec nakrájíme na plátky a z obou stran osolíme, opepříme a ochutíme roštěnkovým kořením.
5. Na pánvi si rozpálíme sádlo a maso obalíme v hladké mouce.
6. Obalené maso z obou stran orestujeme na rozpáleném sádle a mezitím si nakrájíme žampiony na plátky.
7. Orestované maso vyndáme a do stejné pánve vložíme nakrájené žampiony. Necháme si stranou pár žampionů, které nyní nepoužijeme.
8. Zvolna restujeme žampiony a najemno si zatím nakrájíme cibuli.
9. Cibuli přidáme k žampionům a osolíme, opepříme a dochutíme taktéž roštěnkovým kořením.
10. Do pánve přidáme na nudličky nakrájený pórek a promícháme. Restujeme do měkka.
11. V hrnci si rozehřejeme olej na hranolky a mezitím nasekáme stroužky česneku, které přidáme do pánve se žampiony.
12. jakmile je pórek měkký, přilejeme vývar a smetanu ke šlehání.
13. Promícháme a po pánve vložíme opět maso, které budeme společně se směsí prohřívat.
Dýňové hranolky, to je láska na první křupnutí
14. V hrnci s olejem dozlatova osmažíme hranolky a vyndáme je na papírové utěrky.
15. Jakmile jsou hranolky hotové, podáváme se směsí a masem.
Tip na co nejlepší domácí hranolky
Správný výběr brambor je důležitý! Ideální jsou odrůdy s vysokým obsahem škrobu, které zajišťují křupavost. Na farmářských trzích se informujte u prodejce a nechte si poradit. Vyplatí se to!