Jestli vás občas také honí mlsná a milujete cukrářské dobrotky, zkuste si doma připravit větrník. Tedy karamelový větrník. Já jsem ho připravovala poprvé a byl tedy luxusní. Není to žádná věda, jen postupovat podle kroků v receptu. Odpalované těsto, vanilkový krém, karamelový krém a samozřejmě i karamelová poleva. Takový karamelový větrník je víc než jen zákusek – ještě když ho připravujete doma. Je to vzpomínka na klasické cukrárny a kombinuje v sobě takovou tu českou domácí cukrařinu a francouzskou eleganci. A i když se zdá hodně složitý, výsledek stojí za to. Kombinací křehkého těsta, dvou lahodných náplní a nezaměnitelnou chutí karamelu patří i dnes k nejprodávanějším zákuskům v tradičních cukrárnách.
Trošku historie před samotným pečením: Větrník jako zákusek má kořeny ve francouzské kuchyni, konkrétně v tzv. choux pečivu – tedy v odpalovaném těstu. Do Česka se větrníky dostali už v první polovině 20. století. Svůj typický tvar a krémovou náplň získaly zejména během socialistické éry, kdy se větrník stal běžnou, ale velmi oblíbenou součástí nabídek klasických cukráren. Největší popularitě se těší i dnes právě větrník s karamelovým krémem a šlehačkou politý karamelovou polevou.
Recept na bohatý domácí větrník – dva krémy a poleva
Ingredience potřebné na přípravu větrníku plněného krémy a politého karamelovou polevou
Odpalované těsto
- 1/2 l vody
- 125 g másla
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 8 vajec
Vanilkový krém
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- mléko
- cukr dle potřeby
- vanilkový cukr
Karamelový krém
- 1 karamelové Salko
- 1 sýr Mascarpone
- 125 g másla
Karamelová poleva
- 200 g cukru krystal
- 200 ml smetany ke šlehání
TIP: víte, že si můžete připravit i větrník na plechu?
Postup přípravy větrníků krok za krokem
1. Vodu s máslem a solí dáme do kastrolu a přivedeme k varu.
2. Když voda začne vařit vsypeme mouku a intenzivně mícháme dokud se těsto neodděluje od stěn kastrolu.
3. Směs necháme vychladnout a po jednom zašleháme vejce. Musí nám vzniknout hladké těsto.
4. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme větrníky na plech s pečícím papírem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. V průběhu pečení troubu neotvíráme. Upečené větrníky necháme vychladnout.
6. Připravíme si karamelový krém: karamelové Salko vyšleháme s máslem a sýrem Mascarpone.
7. Vanilkový krém si připravíme tak, že vyšleháme tuhou šlehačku a uvaříme hustý vanilkový pudink. Do vychladlého pudinku po částech všleháme tuhou šlehačku a vanilkový cukr.
8. Karamelovou polevu připravíme rozpuštěním cukru v kastrůlku a přilitím smetany. Mícháme, dokud se nám ingredience nespojí v hladkou polevu.
9. Vychladlé větrníky horizontálně rozřízneme, spodní díl naplníme karamelovým krémem a na něj naneseme vanilkový krém. Větrník přiklopíme horní částí, kterou potřeme karamelovou polevou.
Větrníky dáme chladit do lednice a nejlepší jsou pořádně vychlazené.
Větrníky pečeme na plechu co nejmíň kusů, aby v troubě vzniklo co nejmíň páry, vždycky pečeme pouze jeden plech najednou.

Karamelové větrníky podle Josefa Maršálka s dokonalou choux pastou
