Jestli vás občas také honí mlsná a milujete cukrářské dobrotky, zkuste si doma připravit větrník. Tedy karamelový větrník. Já jsem ho připravovala poprvé a byl tedy luxusní. Není to žádná věda, jen postupovat podle kroků v receptu. Odpalované těsto, vanilkový krém, karamelový krém a samozřejmě i karamelová poleva. Takový karamelový větrník je víc než jen zákusek – ještě když ho připravujete doma. Je to vzpomínka na klasické cukrárny a kombinuje v sobě takovou tu českou domácí cukrařinu a francouzskou eleganci. A i když se zdá hodně složitý, výsledek stojí za to. Kombinací křehkého těsta, dvou lahodných náplní a nezaměnitelnou chutí karamelu patří i dnes k nejprodávanějším zákuskům v tradičních cukrárnách.

Trošku historie před samotným pečením: Větrník jako zákusek má kořeny ve francouzské kuchyni, konkrétně v tzv. choux pečivu – tedy v odpalovaném těstu. Do Česka se větrníky dostali už v první polovině 20. století. Svůj typický tvar a krémovou náplň získaly zejména během socialistické éry, kdy se větrník stal běžnou, ale velmi oblíbenou součástí nabídek klasických cukráren. Největší popularitě se těší i dnes právě větrník s karamelovým krémem a šlehačkou politý karamelovou polevou.

Recept na bohatý domácí větrník – dva krémy a poleva

Ingredience potřebné na přípravu větrníku plněného krémy a politého karamelovou polevou

Odpalované těsto

  • 1/2 l vody
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky
  • 8 vajec

Vanilkový krém

  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
  • mléko
  • cukr dle potřeby
  • vanilkový cukr

Karamelový krém

  • 1 karamelové Salko
  • 1 sýr Mascarpone
  • 125 g másla

Karamelová poleva

  • 200 g cukru krystal
  • 200 ml smetany ke šlehání

TIP: víte, že si můžete připravit i větrník na plechu?

Postup přípravy větrníků krok za krokem

Obrázek receptu na Bohatý větrník se dvěma krémy a karamelovou polevou
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Bohatý větrník se dvěma krémy a karamelovou polevou

1. Vodu s máslem a solí dáme do kastrolu a přivedeme k varu.

2. Když voda začne vařit vsypeme mouku a intenzivně mícháme dokud se těsto neodděluje od stěn kastrolu.

Těsto vařime za stálého míchání.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto vařime za stálého míchání.

3. Směs necháme vychladnout a po jednom zašleháme vejce. Musí nám vzniknout hladké těsto.

4. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme větrníky na plech s pečícím papírem.

Větrníky stříkáme na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
Foto: Ilona Mikulecká, Větrníky stříkáme na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. V průběhu pečení troubu neotvíráme. Upečené větrníky necháme vychladnout.

6. Připravíme si karamelový krém: karamelové Salko vyšleháme s máslem a sýrem Mascarpone.

7. Vanilkový krém si připravíme tak, že vyšleháme tuhou šlehačku a uvaříme hustý vanilkový pudink. Do vychladlého pudinku po částech všleháme tuhou šlehačku a vanilkový cukr.

8. Karamelovou polevu připravíme rozpuštěním cukru v kastrůlku a přilitím smetany. Mícháme, dokud se nám ingredience nespojí v hladkou polevu.

9. Vychladlé větrníky horizontálně rozřízneme, spodní díl naplníme karamelovým krémem a na něj naneseme vanilkový krém. Větrník přiklopíme horní částí, kterou potřeme karamelovou polevou.

Obrázek receptu na Bohatý větrník se dvěma krémy a karamelovou polevou
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Bohatý větrník se dvěma krémy a karamelovou polevou

Větrníky dáme chladit do lednice a nejlepší jsou pořádně vychlazené.

Větrníky pečeme na plechu co nejmíň kusů, aby v troubě vzniklo co nejmíň páry, vždycky pečeme pouze jeden plech najednou.

Obrázek k receptu na karamelové větrníky

Karamelové větrníky podle Josefa Maršálka s dokonalou choux pastou

Obrázek receptu na Větrník na plech - král mezi zákusky, který se vrátil domů

Famózní větrník na plech z odpalovaného těsta: Nadýchaný krém, karamel a chuť, která se nezapomíná

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest