5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tento netradiční větrníkový dort s vanilkovým krémem je ideální volbou pro všechny kdo má rád klasické dezerty. Nadýchané odpalované větrníkové těsto, je lehké a skvěle se doplňuje s vanilkovým krémem. Tento dort je překvapivě jednoduchý na přípravu a výsledkem je nádherný chutný dezert, který potěší každého. Osobně tento větrníkový dort ráda připravuji na různé rodinné oslavy.

Začneme přípravou krému. Základ krému se musí důkladně vychladit, aby se nesrazil. Po přípravě základního krému si uděláme odpalované těsto, které následně upečeme v dortových formách. Po upečení těsta dokončíme vanilkový krém. A to spojením vyšlehaného másla s vanilkou a postupným přidáváním vychlazeného základního krému. Poté celý větrníkový dort sestavíme. Krém naneseme na jednu část těsta a zakryjeme ho druhou částí. Dort po odležení v lednici posypeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

TIP: prohlédněte si naše recepty na větrníky nebo další skvělé recepty z odpalovaného těsta.

Recept na větrníkový dort můžete dále vylepšovat

  • Krém můžete ochutit trochou rumu nebo kávového extraktu pro intenzivnější chuť.
  • Pokud preferujete méně sladký krém, můžete snížit množství cukru o 50 g.
  • Pro lehčí variantu dortu můžete místo másla v krému použít mascarpone.
Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta se žloutkovým krémem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 15 minut
Chlazení v lednici 3 hodiny
Celkový čas 3 hodiny 45 minut
Porcí 10 porcí
Jednoduchý a lahodný dort s jemným těstem a bohatým máslovým krémem

Potřebné vybavení

  • stěrka
  • Troubu na pečení
  • 2 Dortové formy o rozměru 20 cm
  • Pečící papír
  • Elektrický ruční mixér

Suroviny

Ingredience na těsto

  • 100 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 120 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 3 vejce
  • ½ lžičky soli

Ingredience na krém

  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • 160 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku

Postup 

Krém

  • V kastrůlku smícháme 2 vejce a cukr, poté přidáme kukuřičný škrob, vše promícháme. Následně přidáme mléko a opět vše důkladně zamícháme.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Tuto směs zahřejeme na středním plameni a za neustálého míchání vaříme dokud směs nezhoustne do podoby pudinku.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Takto hotový krém necháme pořádně vychladnout.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Když je krém vychlazený, tak v druhé čisté míse si vyšleháme do pěny máslo a semínka z vanilkového lusku.
  • Do vzniklé pěny postupně zapracováváme vychlazený krém. Dokud nám z toho nevznikne krásný hladký vanilkový krém.

Těsto

  • Do nerezového kastrůlku nalijeme vodu, mléko, špetku soli a přidáme máslo. Na mírném ohni vše zahřejeme dokud se máslo nerozpustí.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Když se máslo rozpustí, postupně vmícháme hladkou mouku a mícháme, dokud nezískáme jednolitou hmotu, která se nebude přichytávat ke stěnám kastrůlku. A máme hotové odpalované těsto.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Těsto odstavíme z tepla a necháme lehce vychladnout.
  • Do zchladlé směsi přidáme vejce a ručně pomocí stěrky, vejce zapracujeme do směsi.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Připravíme si dvě dortové formy o průměru 20 cm, kterým vyložíme dno pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě polovinu a vždy jednu část vlijeme do jedné dortové formy.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 10-15 minut, dokud těsto není zlatavé.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Upečené těsto necháme vychladnout.

Sestavení dortu

  • Vše sestavíme v jedné dortové formě. Na dně necháme těsto a boky dortové formy si vyložíme folií nebo pečícím papírem, aby se krém nepřichytil na dortovou formu. Na upečené těsto dáme všechen krém a navrch krému položíme druhé upečené těsto. Spodní stranou těsta na krém, aby zvlněná část těsta byla nahoru.
    Recept na větrníkový dort z odpalovaného těsta

    Větrníkový dort z odpalovaného těsta a vanilkového krému

  • Takto necháme dort vychladit v lednici nejméně na 3 hodiny ideálně přes noc.
  • Druhý den povrch dortu můžeme ozdobit moučkovým cukrem nebo rozpuštěnou čokoládou.
  • Dobrou chuť, napište nám, jak vám dort chutnal.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: krém, odpalované těsto, vanilkový krém, větrníkový dort, větrníky, žloutkový krém


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest