S příchodem podzimu, se začínáme doma víc zahřívat, máte to stejně? Taky více pečete? U nás tomu tak je. A tak jsme si doma upekli tento Švestkový koláč, který je rychlý na přípravu, ale jeho chuť vám zůstane v paměti dlouho. Je krásné, když se vůně švestek a mandlí rozvine po celém domě. Koláč je dokonalý, doslova se rozplývá na jazyku. Švestkový koláč je díky použitým surovinám i zdravý. Ať máte v plánu si tento koláč dát k snídani se šálkem kávy, nebo jako sladkou tečku po obědě, uvidíte že nebudete litovat. U nás doma je velmi oblíbený!

Příprava švestkového koláče je velmi jednoduchá, postačí nám pouze jedna mísa. V míse smícháme veškeré suroviny a vznikne nám krásné těsto. Díky mandlové mouce budou v těstě malé hrudky, toho se nelekejte. Malá vsuvka, víte co je mandlová mouka? Mandlová mouka jsou rozmixované mandle dohladka.
V těstě je vanilka a citronová kůra, to dělá těsto velmi zajímavým a aromatickým. Místo cukru je zde náhrada javorovým sirupem. Pokud nemáte doma sirup, můžete použít med, agávový sirup či klasický cukr.

Zde je seznam surovin a jdeme na pečení.

Recept na Švestkový koláč z mandlové mouky

Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky
Obrázek: cooky.cz, Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky

Potřebné suroviny:

  • 100 g mandlové mouky
  • 180 g hladké mouky
  • 110 g oleje
  • 1 vejce
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 bio citron (kůra z citronu)
  • 150 g javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 100 ml kefíru nebo podmáslí
  • 15 ks švestek (omyté a vypeckované)

Ingredience na mandlovou drobenku (volitelná):

  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce mandlových lupínků či hranolů
  • 2 lžíce másla (pokojové teploty)

Postup:

Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky
Obrázek: cooky.cz, Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky

1. Připravíme si zapékací formu o velikosti 25cm x 30 cm, kterou si buď vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů.

Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky
Obrázek: cooky.cz, Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky

2. Vypeckujeme švestky a rozpůlíme je napůl.

3. Připravíme si těsto ze všech uvedených surovin: mandlové mouky, hladké mouky, javorového sirupu, vejce, vanilky, citronové kůry, kypřícího prášku do pečiva, oleje a podmáslí. Vše smícháme dohromady dokud nám nevznikne krásně spojené těsto.

Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky
Obrázek: cooky.cz, Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky

4. Těsto vylijeme do připravené formy, na těsto položíme půlky švestek (slupkou dolů). Pak si připravíme drobenku, není nutné dávat, pokud nechcete. My máme mandlovou drobenku z mandlových hranolů (smícháme: cukr, máslo a mandlové hranoly). Drobenkou posypeme švestky.

Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky
Obrázek: cooky.cz, Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky

5. Takto připravený koláč dáme do trouby péct na dobu 40 – 45 minut, do zlatova.

Když je koláč upečený necháme ho vychladnout, poté podáváme.

Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky
Obrázek: cooky.cz, Výborný Švestkový koláč z mandlové mouky

Dobrou chuť.

Tip na rozšíření receptu:

  • Pokud máte rádi skořici, přidejte si ji do drobenky.
  • Pokud nemáte už další mandle, vyzkoušejte drobenku s ovesnými vločkami.

Video recept na švestkový koláč z mandlové mouky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest