S příchodem podzimu, se začínáme doma víc zahřívat, máte to stejně? Taky více pečete? U nás tomu tak je. A tak jsme si doma upekli tento Švestkový koláč, který je rychlý na přípravu, ale jeho chuť vám zůstane v paměti dlouho. Je krásné, když se vůně švestek a mandlí rozvine po celém domě. Koláč je dokonalý, doslova se rozplývá na jazyku. Švestkový koláč je díky použitým surovinám i zdravý. Ať máte v plánu si tento koláč dát k snídani se šálkem kávy, nebo jako sladkou tečku po obědě, uvidíte že nebudete litovat. U nás doma je velmi oblíbený!
Příprava švestkového koláče je velmi jednoduchá, postačí nám pouze jedna mísa. V míse smícháme veškeré suroviny a vznikne nám krásné těsto. Díky mandlové mouce budou v těstě malé hrudky, toho se nelekejte. Malá vsuvka, víte co je mandlová mouka? Mandlová mouka jsou rozmixované mandle dohladka.
V těstě je vanilka a citronová kůra, to dělá těsto velmi zajímavým a aromatickým. Místo cukru je zde náhrada javorovým sirupem. Pokud nemáte doma sirup, můžete použít med, agávový sirup či klasický cukr.
Zde je seznam surovin a jdeme na pečení.
Recept na Švestkový koláč z mandlové mouky
Potřebné suroviny:
- 100 g mandlové mouky
- 180 g hladké mouky
- 110 g oleje
- 1 vejce
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 bio citron (kůra z citronu)
- 150 g javorového sirupu
- 1 lžička vanilkové esence
- 100 ml kefíru nebo podmáslí
- 15 ks švestek (omyté a vypeckované)
Ingredience na mandlovou drobenku (volitelná):
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce mandlových lupínků či hranolů
- 2 lžíce másla (pokojové teploty)
Postup:
1. Připravíme si zapékací formu o velikosti 25cm x 30 cm, kterou si buď vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů.
2. Vypeckujeme švestky a rozpůlíme je napůl.
3. Připravíme si těsto ze všech uvedených surovin: mandlové mouky, hladké mouky, javorového sirupu, vejce, vanilky, citronové kůry, kypřícího prášku do pečiva, oleje a podmáslí. Vše smícháme dohromady dokud nám nevznikne krásně spojené těsto.
4. Těsto vylijeme do připravené formy, na těsto položíme půlky švestek (slupkou dolů). Pak si připravíme drobenku, není nutné dávat, pokud nechcete. My máme mandlovou drobenku z mandlových hranolů (smícháme: cukr, máslo a mandlové hranoly). Drobenkou posypeme švestky.
5. Takto připravený koláč dáme do trouby péct na dobu 40 – 45 minut, do zlatova.
Když je koláč upečený necháme ho vychladnout, poté podáváme.
Dobrou chuť.
Tip na rozšíření receptu:
- Pokud máte rádi skořici, přidejte si ji do drobenky.
- Pokud nemáte už další mandle, vyzkoušejte drobenku s ovesnými vločkami.