Slané palačinky slaví v posledních letech úspěch. Díky variabilitě chutí, snadné přípravě a možnosti využít i zbytky z lednice se stávají čím dál populárnějšími. Na rozdíl od sladké verze, kterou si vychutnáváme k snídani nebo jako dezert, slanou podobu můžeme připravit k obědu, svačině i večeři. Naplnit palačinky lze mnoha surovinami, můžeme využít kombinaci sýrů, šunku, lososa, tuňáka nebo zeleninu. Turecká varianta palačinek vás nadchne chutí i vůní masové náplně a lehkostí rajčatového salátu.

Originální, delikátní a výrazná přísada: kapary

K méně obvyklým, ale zajímavým ingrediencím do salátu k palačinkám patří kapary, malé zelené nebo fialové bobulky pocházející z keře kapary trnité. Mají intenzivní slano-kyselou chuť, která dokáže příjemně oživit i jinak fádní pokrmy. Kapary bývají často používány ve středozemní kuchyni. Skvěle ladí s rybami, zeleninou nebo sýry. Přidáte-li je ke slané variantě palačinek, zcela jistě vykouzlíte delikátní jídlo s výraznou chutí, jež potěší vaše jazýčky a dodá pokrmu nový rozměr.

Obrázek k receptu: Letní oběd nebo lehká večeře: turecké slané palačinky
Foto: Freepik.com, Letní oběd nebo lehká večeře: turecké slané palačinky

Ingredience na palačinkové těsto:

  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 400 ml;
  • Hladká pšeničná mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 250 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka;
  • Oregano –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce (2 do těsta, 1 na smažení).

Ingredience na náplň:

  • Mleté maso – 600 g;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Rajčatový protlak –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 300 g;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  dle chuti.

Ingredience na salát:

  • Rajčata –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 6 ks;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Vinný ocet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Kapary –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti.

Postup přípravy:

  • V míse smíchejte mléko, vejce, mouku, sůl, oregano a 2 lžíce oleje.
  • Vyšlehejte hladké palačinkové těsto.
  • Na pánvi s rozehřátým olejem upečte z obou stran tenké palačinky.
  • Na druhé pánvi orestuje cibuli.
  • K cibuli přidejte maso a krátce poduste.
  • Vmíchejte rajčatový protlak.
  • Osolte a opepřete.
  • Každou palačinku naplňte masovou směsí.
  • Srolujte a vložte do zapékací mísy.
  • Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 150 °C.
  • V mezidobí si připravte salát:
  • Rajčata a cibuli nakrájejte a smíchejte s olejem, dochuťte a přidejte kapary.
Obrázek k receptu: Lahodné, jemné a netradiční: Jogurtové pancakes („tlusté“ palačinky)

Když už tradiční palačinky „lezou krkem“: Obyčejný jogurt povýší jejich chuť na jinou úroveň

Domácí palačinky

Zaručený recept na oblíbené jemné palačinky, těsto, které nezklame

⁠⁠⁠⁠⁠⁠Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest