Slané palačinky slaví v posledních letech úspěch. Díky variabilitě chutí, snadné přípravě a možnosti využít i zbytky z lednice se stávají čím dál populárnějšími. Na rozdíl od sladké verze, kterou si vychutnáváme k snídani nebo jako dezert, slanou podobu můžeme připravit k obědu, svačině i večeři. Naplnit palačinky lze mnoha surovinami, můžeme využít kombinaci sýrů, šunku, lososa, tuňáka nebo zeleninu. Turecká varianta palačinek vás nadchne chutí i vůní masové náplně a lehkostí rajčatového salátu.
Originální, delikátní a výrazná přísada: kapary
K méně obvyklým, ale zajímavým ingrediencím do salátu k palačinkám patří kapary, malé zelené nebo fialové bobulky pocházející z keře kapary trnité. Mají intenzivní slano-kyselou chuť, která dokáže příjemně oživit i jinak fádní pokrmy. Kapary bývají často používány ve středozemní kuchyni. Skvěle ladí s rybami, zeleninou nebo sýry. Přidáte-li je ke slané variantě palačinek, zcela jistě vykouzlíte delikátní jídlo s výraznou chutí, jež potěší vaše jazýčky a dodá pokrmu nový rozměr.
Ingredience na palačinkové těsto:
- Mléko – 400 ml;
- Hladká pšeničná mouka – 250 g;
- Sůl – špetka;
- Oregano – 1 lžíce;
- Olej – 3 lžíce (2 do těsta, 1 na smažení).
Ingredience na náplň:
- Mleté maso – 600 g;
- Cibule – 1 ks;
- Rajčatový protlak – 300 g;
- Sůl – dle chuti;
- Pepř – dle chuti.
Ingredience na salát:
- Rajčata – 6 ks;
- Cibule – 1 ks;
- Vinný ocet – 3 lžíce;
- Olivový olej – 1 lžíce;
- Sůl – dle chuti;
- Pepř – dle chuti;
- Kapary – dle chuti.
Postup přípravy:
- V míse smíchejte mléko, vejce, mouku, sůl, oregano a 2 lžíce oleje.
- Vyšlehejte hladké palačinkové těsto.
- Na pánvi s rozehřátým olejem upečte z obou stran tenké palačinky.
- Na druhé pánvi orestuje cibuli.
- K cibuli přidejte maso a krátce poduste.
- Vmíchejte rajčatový protlak.
- Osolte a opepřete.
- Každou palačinku naplňte masovou směsí.
- Srolujte a vložte do zapékací mísy.
- Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 150 °C.
- V mezidobí si připravte salát:
- Rajčata a cibuli nakrájejte a smíchejte s olejem, dochuťte a přidejte kapary.

Když už tradiční palačinky „lezou krkem“: Obyčejný jogurt povýší jejich chuť na jinou úroveň

Zaručený recept na oblíbené jemné palačinky, těsto, které nezklame
Zdroj: Autorský text, Healthline