Mini verze pokrmů mívají na rautových stolech vždy velký úspěch – jsou akorát do ruky, nemusí se krájet a jednoduše dobře vypadají. Do těchto mini hot dogů můžete dát cokoli, co vám v hot dogu chutná, od omáček po náplň. Jen je neplňte příliš bohatě, aby drahocenná náplň cestou z ruky do pusy nevypadla. Někdy mám také sklon dát na jedno místo všechno, co mi chutná, ale může z toho pak vzniknout takový dort à la pejsek a kočička. Proto pokud se nebudete moci rozhodnout mezi chedarem, cibulkou, okurkami, nakládanou zeleninou, majolkou, bbq omáčkou, hořčicí a kečupem, doporučuji udělat více jednotlivých verzí. Jak se říká – méně je někdy více.
Málo se ví, že hot dogy vznikly původně v Německu. Většina z nás je má spojené s filmovými scénami z amerických baseballových zápasů, kde je svorně pojídají šťastné rodiny a přátelé. Hot dog tak může na první pohled působit trochu fast foodově. Jenže my dnes nebudeme vyrábět hot dog z housky ze sámošky. Kvalitní a lahodnou housku si upečeme sami, což celý recept pozvedne na mnohem vyšší úroveň, a učiní z lacině působícího jídla jídlo delikátní, fajnové a hodné obdivu na každém stole nebo piknikové dece. Tak jdeme na to!
Recept na domácí mini hot dogy
Doba přípravy: 1 hodina 45 minut včetně kynutí těsta
Co potřebujeme
- 7 g sušeného droždí (1 sáček, na 0,5 kg mouky)
- 1 lžíce cukru (cca 12 g)
- 250 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vrchovatá kávová lžička soli (cca 8 g)
- 60 g oleje
- 2 žloutky
- listy salátu
- opečená slanina
- párky (podle počtu housek)
- sušená cibule
- kečup
- hořčice
- volitelné: okurka, rajče, jiné oblíbené ingredience
Postup výroby domácích mini hot dogů
1. Nejvíc času v přípravě zabere výroba housek.
2. Nejprve vytvoříme kvásek z vlažného mléka (ne horkého), droždí a lžíce cukru. Vše smícháme a necháme na teplém místě. Kvásek vzejde asi za 10 minut.
3. Mouky prosejeme do mísy, přidáme olej, žloutky, sůl a kvásek. Vše promícháme, vyklopíme na pracovní desku a hněteme, dokud nezískáme pružné, lesklé a nelepivé těsto.
4. Těsto necháme 1 hodinu v teple kynout na dvojnásobný objem.
5. Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 dílů. Z nich vytvarujeme koule, které zploštíme do tvaru oválu. Z jedné delší strany pak pomalu rolujeme ke druhé a přitom utahujeme, aby houska byla pěkně kompaktní.
6. Housky necháme ještě asi 20 minut kynout na plechu.
7. Povrch housek potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180–190 °C 12–15 minut.
8. Housky podélně nařízneme, vložíme salát, cibulku, opečenou slaninu a teplý párek. Navrch nacákáme kečup a hořčici.
Tipy k náplni
- K poctivým domácím houskám se sluší podávat kvalitní párek plný masa.
- Párek můžete ohřát ve vodě nebo opéct na grilu či pánvi.
- Slaninu pečte na středním plameni, aby se hezky vypekla, ale nebyla spálená.
- Buďte odvážnější a místo kečupu a hořčice použijte sweet chilli omáčku, BBQ, majonézu, medovo-hořčičnou omáčku, srirachu nebo pesto.
- I vegetarián si může dát šťavnatý hot dog! Jen místo párku a slaniny použije grilovaný lilek, halloumi nebo cuketu.

Sedlácký hot dog s bavorskou klobásou a kysaným zelím: žádná klasika, ale netradiční verze s každým soustem

Párek v těstíčku, svačina připomínající hot dog
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková