Francouzská kuchyně je od nepaměti známá svými prvotřídními dezerty, které neznají hranic. Jakýkoliv dezert, který si zaslouží obdiv či uznání, pochází s největší pravděpodobností z této kuchaři milované země na západě Evropy. Recept, který vám dnes ukážeme, patří do dezertní špičky a připravujeme ho pro naše nejmilovanější. Výsledný dort je celkem vysoký a skládá se z několika lahodných vrstev. Na každé z nich si dáme speciálně záležet a vytvoříme spolu neodolatelný dezert, který je vhodný na jakoukoliv speciální událost nebo oslavu. Největší překvapení v tomto dortu je kokosová pěna, kterou vám zajisté pochválí každý host.

Recept na francouzský dort s kokosovou pěnou

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 300 g mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Kokosová pěna:

  • 250 g cukru
  • 6 bílků
  • 150 g nastrouhaného kokosu
  • vypeckované třešně

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 250 g cukru
  • 6 žloutků
  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička želatiny rozpuštěná ve vodě

Poleva:

  • 200 g hořké čokolády
  • 5 lžic smetany
  • nastrouhaná bílá čokoláda

Postup přípravy korpusu

Francouzský dort s kokosovou pěnou.
Zdroj obrázku: kiloretete, Francouzský dort s kokosovou pěnou.

1. V míse vymícháme máslo s cukrem a přidáme smetanu, mouku, kakao a prášek do pečiva.

2. Vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny do lednice.

3. Následně dáme těsto na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme ho na 2 stejné části.

4. Dáme si předehřát troubu a plech vyložíme pečícím papírem.

5. Z jedné části těsta vyválíme plát a dáme ho na plech.

Příprava kokosové pěny

1. Vyšleháme si z bílků tuhý sníh a během šlehání přidáváme cukr.

2. Do sněhu pomocí stěrky zapracujeme opatrně nastrouhaný kokos a hotovou pěnu rovnoměrně naneseme na připravený plát těsta v plechu.

3. Do pěny vyskládáme rozpůlené třešně a zakryjeme druhým vyváleným plátem těsta, které z místa na místo propícháme vidličkou.

4. Takto sestavený dort dáme do předehřáté trouby na 20 – 30 minut, aby nám vyšel párátkový test.

Postup přípravy vanilkového krému

1. Během pečení si připravíme vanilkový krém a v hrnci vyšleháme žloutky s cukrem.

2. Přidáme ohřáté mléko, vanilkový puding a dobře promícháme.

3. Nyní dáme hrnec na sporák a za stálého míchání zahříváme, dokud nám krém nezhoustne.

4. Poté odstavíme a přidáme v trošce vody hydratovanou želatinu.

5. Promícháme a dáme zchladnout.

6. V jiné míse vyšleháme smetanu ke šlehání a hotovou šlehačku zapracujeme do pudingového krému.

7. Hotovým krémem potřeme dort a dáme ho na 2 hodiny do lednice.

8. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu a polejeme s ní dort.

Luxus z Francie

Francouzské dezerty jsou proslulé bohatými chutěmi, svoji sofistikovaností a práci s detaily. Těžko budeme hledat větší mistry ve svém oboru co se týče sladkých dezertů. Vždy se jedná o dokonalý kulinářský zážitek, proto neváhejte a připravte si tento dort jako šéfkuchař.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest