Francouzská kuchyně je od nepaměti známá svými prvotřídními dezerty, které neznají hranic. Jakýkoliv dezert, který si zaslouží obdiv či uznání, pochází s největší pravděpodobností z této kuchaři milované země na západě Evropy. Recept, který vám dnes ukážeme, patří do dezertní špičky a připravujeme ho pro naše nejmilovanější. Výsledný dort je celkem vysoký a skládá se z několika lahodných vrstev. Na každé z nich si dáme speciálně záležet a vytvoříme spolu neodolatelný dezert, který je vhodný na jakoukoliv speciální událost nebo oslavu. Největší překvapení v tomto dortu je kokosová pěna, kterou vám zajisté pochválí každý host.
Recept na francouzský dort s kokosovou pěnou
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 300 g mouky
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 200 ml smetany
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
Kokosová pěna:
- 250 g cukru
- 6 bílků
- 150 g nastrouhaného kokosu
- vypeckované třešně
Vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 250 g cukru
- 6 žloutků
- 1 vanilkový puding
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička želatiny rozpuštěná ve vodě
Poleva:
- 200 g hořké čokolády
- 5 lžic smetany
- nastrouhaná bílá čokoláda
Postup přípravy korpusu
1. V míse vymícháme máslo s cukrem a přidáme smetanu, mouku, kakao a prášek do pečiva.
2. Vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny do lednice.
3. Následně dáme těsto na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme ho na 2 stejné části.
4. Dáme si předehřát troubu a plech vyložíme pečícím papírem.
5. Z jedné části těsta vyválíme plát a dáme ho na plech.
Příprava kokosové pěny
1. Vyšleháme si z bílků tuhý sníh a během šlehání přidáváme cukr.
2. Do sněhu pomocí stěrky zapracujeme opatrně nastrouhaný kokos a hotovou pěnu rovnoměrně naneseme na připravený plát těsta v plechu.
3. Do pěny vyskládáme rozpůlené třešně a zakryjeme druhým vyváleným plátem těsta, které z místa na místo propícháme vidličkou.
4. Takto sestavený dort dáme do předehřáté trouby na 20 – 30 minut, aby nám vyšel párátkový test.
Postup přípravy vanilkového krému
1. Během pečení si připravíme vanilkový krém a v hrnci vyšleháme žloutky s cukrem.
2. Přidáme ohřáté mléko, vanilkový puding a dobře promícháme.
3. Nyní dáme hrnec na sporák a za stálého míchání zahříváme, dokud nám krém nezhoustne.
4. Poté odstavíme a přidáme v trošce vody hydratovanou želatinu.
5. Promícháme a dáme zchladnout.
6. V jiné míse vyšleháme smetanu ke šlehání a hotovou šlehačku zapracujeme do pudingového krému.
7. Hotovým krémem potřeme dort a dáme ho na 2 hodiny do lednice.
8. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu a polejeme s ní dort.
Luxus z Francie
Francouzské dezerty jsou proslulé bohatými chutěmi, svoji sofistikovaností a práci s detaily. Těžko budeme hledat větší mistry ve svém oboru co se týče sladkých dezertů. Vždy se jedná o dokonalý kulinářský zážitek, proto neváhejte a připravte si tento dort jako šéfkuchař.