Luxusních dezertů existuje opravdu velké množství, ale tento je jednoznačně vystižen svým názvem dokonale. Jakmile se zakousnete do tohoto vrstveného koláče, budete si připadat jako v sedmém nebi. Kombinace čtyř vrstev – konkrétně 2 korpusů a 2 různých krémů, vás přenese do světa fantazie.

Dezert je přesně jako dělaný pro různé slavnostní příležitosti a oslavy. Bezpochyby si ho každý zapamatuje a bude po vás vyžadovat recept. Přitom jediné tajemství této sladké delikatesy j ve vrstvení jednotlivých částí. Každá je specifická svým vlastním aroma i chutí.

Recept na koláč „Sedmé nebe“

Délka pečení v troubě 40 – 50 minut.

Ingredience pro přípravu

Tmavé těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g oleje
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Náplň:

  • 750 g tvarohu ve vaničce nebo mascarpone
  • 50 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • vanilkový extrakt

Světlé těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g cukru
  • 50 ml oleje
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva

Krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce nebo mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čokoláda na posyp

Postup přípravy tmavého těsta

1. V míse si vyšleháme měkké máslo s cukrem a následně přidáme zakysanou smetanu a vejce.

Vyšleháme máslo s cukrem.
Zdroj: Przepisy są łatwe, Vyšleháme máslo s cukrem.

2. Dále šleháme a průběžně přisypeme prášek do pečiva a kakao.

3. Postupně zapracujeme mouku a rukama vypracujeme hladké těsto, které prozatím dáme do ledničky zabalené v potravinářské fólii.

Obrázek receptu na koláč s krémem, džemem a sněhem z plechu.

Koláč na plech se sladkým krémem, džemem a nebesky lehkým bílkovým sněhem

Příprava náplně

1. V čisté míse si dobře smícháme tvaroh nebo sýr s cukrem.

2. Přidáme vanilkový extrakt a zapracujeme kukuřičný škrob.

3. Vymícháme hustý krém.

Vymícháme krém.
Zdroj: Przepisy są łatwe, Vymícháme krém.

Postup přípravy světlého těsta

1. V další míse si vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáme mléko s olejem.

2. Dobře vyšleháme a přidáme mouku s práškem do pečiva.

3. Vypracujeme těsto.

Obrácený dort jablečný dort na plech s krémem a pusinkovým nebem

Jablečný dort na plech vzhůru nohama s krémem a pusinkami jako nebe

Vypracujeme světlé těsto.
Zdroj: Przepisy są łatwe, Vypracujeme světlé těsto.

Dokončení

1. Plech cca 30 x 20 cm vyložíme pečícím papírem a na dno natrháme vychladlé tmavé těsto, které následně rovnoměrně rozmačkáme po celé ploše.

Tmavé těsto natrháme na dno plechu.
Zdroj: Przepisy są łatwe, Tmavé těsto natrháme na dno plechu.

2. Na něj naneseme připravenou náplň a rovnoměrně rozetřeme.

3. Na vrch dáme světlé těsto a plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme asi 40 – 50 minut.

Recept na božský dezert s názvem Nebeská Máňa

Nebeská Máňa: Krémový zákusek s božskou chutí

4. V míse si prozatím promícháme tvaroh nebo sýr s moučkovým cukrem, poté přidáme smetanu ke šlehání a vyšleháme krém.

5. Upečený koláč necháme vychladnout a poté na něj naneseme hotový krém.

Na vychladlý korpus rozetřeme druhý krém.
Zdroj: Przepisy są łatwe, Na vychladlý korpus rozetřeme druhý krém.

6. Posypeme nastrouhanou čokoládou a dáme do lednice, nejlépe na noc.

Sedmé nebe s nastrouhanou čokoládou.
Zdroj: Przepisy są łatwe, Sedmé nebe s nastrouhanou čokoládou.

Vrstvené dezerty

Vícevrstvé dezerty nejsou v cukrařině žádnou novinkou. Už od Rakouska-Uherska byly velmi oblíbené, například takový Dobošův nebo Sachrův dort jsou ikony vrstvených dezertů. Celý nápad vrstvit různé chutě na sebe však samozřejmě pochází z francouzské gastronomie. Zde jsou tyto delikatesy známe jako „entremet“, nebo dezerty, které mají více viditelných vrstev chutí.

Obrázek receptu na Tvarohový krémeš Nebe v puse

Tvarohový krémeš Nebe v puse – luxusní tvarohový krémovník na způsob dezertu Slzy Anděla

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest