Luxusních dezertů existuje opravdu velké množství, ale tento je jednoznačně vystižen svým názvem dokonale. Jakmile se zakousnete do tohoto vrstveného koláče, budete si připadat jako v sedmém nebi. Kombinace čtyř vrstev – konkrétně 2 korpusů a 2 různých krémů, vás přenese do světa fantazie.
Dezert je přesně jako dělaný pro různé slavnostní příležitosti a oslavy. Bezpochyby si ho každý zapamatuje a bude po vás vyžadovat recept. Přitom jediné tajemství této sladké delikatesy j ve vrstvení jednotlivých částí. Každá je specifická svým vlastním aroma i chutí.
Recept na koláč „Sedmé nebe“
Délka pečení v troubě 40 – 50 minut.
Ingredience pro přípravu
Tmavé těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g oleje
- 100 g cukru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Náplň:
- 750 g tvarohu ve vaničce nebo mascarpone
- 50 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- vanilkový extrakt
Světlé těsto:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 200 g cukru
- 50 ml oleje
- 50 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
- 250 g tvarohu ve vaničce nebo mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- čokoláda na posyp
Postup přípravy tmavého těsta
1. V míse si vyšleháme měkké máslo s cukrem a následně přidáme zakysanou smetanu a vejce.
2. Dále šleháme a průběžně přisypeme prášek do pečiva a kakao.
3. Postupně zapracujeme mouku a rukama vypracujeme hladké těsto, které prozatím dáme do ledničky zabalené v potravinářské fólii.

Koláč na plech se sladkým krémem, džemem a nebesky lehkým bílkovým sněhem
Příprava náplně
1. V čisté míse si dobře smícháme tvaroh nebo sýr s cukrem.
2. Přidáme vanilkový extrakt a zapracujeme kukuřičný škrob.
3. Vymícháme hustý krém.
Postup přípravy světlého těsta
1. V další míse si vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáme mléko s olejem.
2. Dobře vyšleháme a přidáme mouku s práškem do pečiva.
3. Vypracujeme těsto.

Jablečný dort na plech vzhůru nohama s krémem a pusinkami jako nebe
Dokončení
1. Plech cca 30 x 20 cm vyložíme pečícím papírem a na dno natrháme vychladlé tmavé těsto, které následně rovnoměrně rozmačkáme po celé ploše.
2. Na něj naneseme připravenou náplň a rovnoměrně rozetřeme.
3. Na vrch dáme světlé těsto a plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme asi 40 – 50 minut.

Nebeská Máňa: Krémový zákusek s božskou chutí
4. V míse si prozatím promícháme tvaroh nebo sýr s moučkovým cukrem, poté přidáme smetanu ke šlehání a vyšleháme krém.
5. Upečený koláč necháme vychladnout a poté na něj naneseme hotový krém.
6. Posypeme nastrouhanou čokoládou a dáme do lednice, nejlépe na noc.
Vrstvené dezerty
Vícevrstvé dezerty nejsou v cukrařině žádnou novinkou. Už od Rakouska-Uherska byly velmi oblíbené, například takový Dobošův nebo Sachrův dort jsou ikony vrstvených dezertů. Celý nápad vrstvit různé chutě na sebe však samozřejmě pochází z francouzské gastronomie. Zde jsou tyto delikatesy známe jako „entremet“, nebo dezerty, které mají více viditelných vrstev chutí.
