Když jsem přemýšlela co k obědu, měla jsem dva požadavky: luxusní vzhled a rychlá příprava. Měla jsem chuť na kuřecí prsa, ale chtěla jsem je posunout na novou úroveň, aby nešlo jen o obyčejný suchý plátek masa. Nakonec mě napadlo je zapéct a proložit je slanou zauzenou schwarzwaldskou šunkou, měla jsem doma i prosciutto cotto (vařená šunka), tak jsem ji tam také přidala. Celé jsem zapekla s rajčaty a sýrem a musím říct, že se mi povedla náramná mňamka.

Z vlastní zkušenosti vím, že nemá smysl kuřecí maso v troubě trápit příliš dlouho! Krátké a rychlé opečení na pánvi, aby se zatáhlo a získalo krásnou barvu, a poté kratší pečení v troubě (cca 20 až 25 minut), zajistí, že zůstane šťavnaté. Můj tip zní: Orestované kousky masa naskládejte na plech co nejblíže k sobě – během pečení se tak vytvoří jakási „peřinka“, která drží šťávu uvnitř a maso se nevysuší, navíc je pak snazší zalít omáčkou celou plochu rovnoměrně.

Recept na pečená kuřecí prsa se dvěma druhy šunky a hořčicovo-sýrovou omáčkou

  • Celková délka přípravy: 45 až 50 minut
  • Příprava ingrediencí a krájení masa: 10 minut
  • Opečení masa a příprava omáčky: 15 minut
  • Pečení v troubě: 20 až 25 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience k přípravě zapečeného kuřátka

Maso a zapečení:

  • 600 až 700 gramů kuřecích prsou (4 větší kusy)
  • 100 gramů schwarzwaldské šunky (tenké plátky)
  • 100 gramů prosciutta cotta (italská vařená šunka, tenké plátky)
  • 1 až 2 kusy zralých rajčat (nakrájených na plátky nebo kousky)
  • Velká hrst čerstvé bazalky (lístky)
  • 50 gramů strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce majonézy (ideálně domácí, pro lepší chuť)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Omáčka:

  • 250 mililitrů smetany ke šlehání (minimálně 30% tuku pro krémovost)
  • 1 balení (cca 100 až 150 gramů) taveného sýra (jakýkoliv kvalitní, například eidam, čedar nebo smetanový)
  • 1 malá lžička plnotučné hořčice
  • Špetka mleté sladké červené papriky
  • 100 gramů strouhaného ementálu (nebo jiného dobře se tavícího sýra, např. gouda, eidam)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Hranolky k podávání

Postup přípravy zapečených kuřecích prsou se šunkou

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si zapékací pekáč nebo plech s vyšším okrajem.

2. Nejprve si kuřecí prsa očistěte a nakrájejte je na větší kousky – ideálně tak, aby se na jednom pekáči dobře proložily šunkami a rajčaty.

3. Nakrájené maso osolte a opepřete, poté jej v misce promíchejte s dvěma lžícemi plnotučné hořčice a jednou lžící majonézy. Hořčice a majonéza pomohou udržet maso šťavnaté a dodají mu základní chuťový rozměr.

4. Na pánvi rozpalte olivový olej a kuřecí kousky na něm zprudka opečte ze všech stran, dokud se nezatáhnou a nezískají zlatavou barvu – trvá to zhruba 5 až 7 minut. Nezapomeňte oheň udržovat silný, aby se maso spíše opeklo, než dusilo.

5. Opečené maso přesuňte do připraveného pekáče. Mezi kousky masa proložte plátky Schwarzwaldské šunky, prosciutto cotto, plátky či kousky rajčat a čerstvé lístky bazalky.

6. Šunky můžete natrhat na menší části, aby se lépe rozprostřely. Celý obsah pekáče posypte strouhaným parmezánem.

7. Nyní si na pánvi, na které jste opékali maso, připravte omáčku. Pánev nemusíte čistit, výpek z masa je skvělým základem.

Obrázek k receptu na kuřecí roládu do srnčího hřbetu

Šťavnatá kuřecí roláda ve formě srnčího hřbetu: Perfektně propečená s křupavou kůrkou

8. Přidejte do ní smetanu ke šlehánítavený sýr a malou lžičku plnotučné hořčice.

9. Za stálého míchání nechte tavený sýr zcela rozpustit – omáčka by měla být hladká a krémová.

10. Dochuťte špetkou soli, čerstvě mletým pepřem a pro barvu a jemnou paprikovou notu přidejte špetku mleté sladké červené papriky. Omáčku nechte jen krátce probublat (cca 2 až 3 minuty), aby se chutě propojily.

11. Hotovou omáčku rovnoměrně nalijte na kuřecí maso v pekáči. Vše nakonec zasypte dostatečným množstvím nastrouhaného ementálu.

12. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte dozlatova, zhruba 20 až 25 minut, dokud se ementál krásně neroztaví a nevytvoří na povrchu lákavou kůrčičku.

Obrázek k receptu na zapečená kuřecí prsa
Foto: Cooky.cz, recept na zapečená kuřecí prsa

13. Během posledních pár minut můžete přepnout na funkci gril, aby kůrka získala intenzivní zlatou barvu, ale buďte obezřetní, aby se nepřipálila.

14. Mezitím si připravte hranolky. Podávejte horké, s křupavými hranolky a případně s malým salátkem z rukoly a cherry rajčat.

Tipy redakce

  • Využijte čerstvou bazalku i do omáčky: Přidejte pár nasekaných lístků bazalky přímo do sýrové omáčky těsně před tím, než ji nalijete na maso. Aromatické oleje z bylinky se tak rovnoměrně rozprostřou a prohloubí středomořskou chuť pokrmu.
  • Experimentujte se sýry v omáčce: Místo taveného sýra, který má primárně krémovou funkci, použijte například ricottu pro lehkost a smetanovou texturu, nebo malý kousek Gorgonzoly pro výraznější, pikantnější chuť. Hořčice skvěle balancuje sílu plísňového sýra.
  • Marinování pro extra šťavnatost: Pokud máte čas navíc, doporučujeme nakrájené kuřecí prsa namazané hořčicí a majonézou nechat odpočívat v chladu alespoň 30 minut. Kyselina z hořčice a tuk z majonézy pomohou maso zkřehčit, takže bude po upečení ještě šťavnatější.
  • Pro křupavější hranolky: Pro ideální přílohu domácí hranolky před smažením nebo pečením naolejujte a obalte ve směsi kukuřičného škrobu a soli. Škrob zajistí extra křupavý povrch, který se skvěle doplňuje s krémovou omáčkou.
Obrázek receptu na Kuřecí prsa zapečená v troubě s kolečky cibule a rajčat posypané strouhaným sýrem a bylinkami

Vylepšená hospodská klasika: Kuřecí prsa zapečená v troubě s rajčaty a cibulí, posypané strouhaným sýrem a bylinkami

Zapečená kuřecí prsa na talíři

Kuřecí prsa na cibuli se smetanou z jednoho pekáče

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest