V jednoduchosti je síla a v našem případě i perfektní chuť. Všichni určitě znáte běžně dostupné pečivo nazývané kaiserky. Typicky tvarované housky s různými posypy nebo i bez. Dnes vám ukážeme recept na zapečené kaiserky v troubě, díky kterému si tyto dozlatova upečené housky koupíte častěji. Rychlá večeře jako tato přesně vyhovuje dnešnímu životnímu stylu, který je v neustálém shonu. Takže pokud vám zbyly kaiserky z minulého dne nebo od snídaně, pusťte se s chutí do pečení. Vydatně nakrmíte celou rodinu nebo hosty, kteří zprvu možná nepochopí, jako dobrotu jim servírujete. Celou večeři nebo občerstvení máte hotové za úžasných 10 minut. Hlavním hrdinou v tomto receptu ,kromě kaiserek, je bylinkové pomazánkové máslo. Taktéž ho koupíte všude od různých výrobců. Do našich zapečených kaiserek se velmi hodí.
Recept na zapečené kaiserky
Délka přípravy 10 minut.
Ingredience pro přípravu
- 6 kaiserek
- 1 bylinkové nebo pažitkové pomazánkové máslo
- 50 g kečupu
- 1 cibule
- 100 g kvalitní šunky
- 4 rajčata
- 1 balení nakrájeného suchého salámu
- 100 g nastrouhaného sýra (Gouda, Eidam…)
- oregano
- jarní cibulka
Postup přípravy
1. Kaiserky si nejprve nakrojíme do tvaru hvězdice, tedy 3 celoplošné řezy na každé kaiserce.
2. Kaiserky ve všech zářezech namažeme pomazánkovým máslem a dáme si předehřát troubu.
3. Nyní do všech zářezů naneseme trochu kečupu a vložíme kousek nakrájené cibule.
4. Plátky šunky si nakrájíme na čtvrtky a vždy 6 čtvrtek šunky vložíme do nakrojené kaiserky.
5. Rajčata si nakrájíme na kolečka a vždy 1 kolečko vsuneme do prostoru na šunku.
6. Do středového prostoru nakrojené kaiserky dáme jedno kolečko suchého salámu a na něj dáme trochu nastrouhaného sýra.
7. Kaiserky nakonec posypeme sušeným oreganem a čerstvou nakrájenou jarní cibulkou.
8. Takto je dáme zapéct do předehřáté trouby na 10 minut a za tepla podáváme.
Kde se vzala kaiserka?
Kaiserka neboli “vídeňská žemle” má bohatou historii a její vznik sahá až do Rakouska-Uherska. Název je odvozen od slova “Kaiser” v překladu císař. Své uctivé jméno dostala na počest císaře Františka Josefa I., ale poprvé byla upečena již v 18. století, daleko před vládou tohoto panovníka. Pekaři prostě jenom chtěli upéct žemli, která bude lehká s křupavou kůrkou. Co myslíte, povedlo se?