Vepřová kotleta, maso z hřbetní části prasete, bývá často s kostí a má skvěle vyvážený poměr tuku a libového masa. Není ani příliš tučná, ani suchá, a pokud ji připravíte správně, zůstane krásně šťavnatá a stane se výjimečnou pochoutkou. Dříve patřily vepřové kotlety mezi slavnostní jídla, která se podávala při nedělních obědech. Jedním z nejlahodnějších způsobů přípravy je zapečení – sýr a smetana dodají masu jemnost a zároveň vytvoří voňavou, zlatavou kůrku, které se nedá odolat.
Přestože jsou dnes už kotlety považovány za obyčejné jídlo, tato úprava z nich dělá plnohodnotné slavnostní menu. Navíc je příprava velmi jednoduchá a rychlá – vše se připravuje v jednom pekáči, kde se chutě propojí a vznikne šťavnatá omáčka, která maso obalí a pomůže zachovat jeho vláčnost.
Recept na vepřové kotlety zapečené s bramborami
Ingredience potřebné na přípravu vepřových kotlet
- 800 g vepřových kotlet
- 8 brambor
- 2 smetany ke šlehání
- 2 cibule
- olej
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup přípravy kotlet s bramborami
1. Polovinu oloupaných brambor nakrájíme na kolečka a naskládáme do olejem vymazané formy. Brambory osolíme a posypeme drceným kmínem.
2. Cibuli nakrájíme na kolečka, naskládáme na brambory, na to poklademe ochucené solí a pepřem, na oleji zprudka opečené kotlety a znovu kolečka cibule.
3.Navrch naskládáme zbytek brambor, osolíme a posypeme kmínem a dáme do trouby.
4. Pečeme v troubě na 200 stupňů přikryté 50 minut, poté nalijeme smetanu a pečeme ještě přikryté 15 minut. Dalších 15 minut ještě pečeme pokrm odkrytý.
Tip
Posledních 15 minut můžeme jídlo zapéct posypané strouhaným sýrem.

Kuřecí prsa zapečená v troubě s rajčaty a se sýrem: Rychlý oběd z jednoho pekáče

Zapečené farářské řízky: Šťavnatá pečeně z jednoho pekáče i s oblohou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková