V posledních letech mají velikánský rozmach jídla z cukety. Tato skromná letní královna zahrádek totiž když roste, tak pořádně. A když už nevíte, co s ní, přijde na řadu možná i rychlá a variabilní placka na plech, kterou set můžete přizpůsobit podle toho, co najdete v lednici. A není to žádná dietní nuda – naopak, díky sýru, uzenině a vejci je to poctivé jídlo, které zasytí a přitom zůstává lehké a zeleninové.
Placka je skvělá jako oběd, večeře, svačina, dokonce i za studena na druhý den je výborná. Tento pokrm mi dost připomíná moje oblíbené jídlo z dětství, které se připravovalo úplně podobně, akorát z brambor a bez sýra a vajíčka. A ráda jej připravují třeba k večeři dodnes. Říkalo se mu u nás “baba” a je to placka z brambor, ale pouze s uzeninou anebo i bez, s česnekem, majoránkou a trochou mouky a upečená v troubě dokřupava. A jaká to je dobrota. No a dnes jsou moderní jídla z cuket, tak se stala její sestrou cuketová placka v troubě.
Recept na cuketoplacku se šmakem
Ingredience potřebné na přípravu Zapečence z cukety
- 500 g cukety
- 100 g strouhaného sýra
- 150 g uzeniny
- 2-3 vejce
- 3 lžíce oleje
- 5 lžic hladké nebo polohrubé mouky (může být i strouhanka)
- 2 velké cibule
- 1 prášek do pečiva
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř a bylinky na ochucení
Postup přípravy cuketoplacky v pekáči
1. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a osolíme. Necháme odstát asi 10 minut, aby pustila vodu a poté řádně rukama vymačkáme přebytečnou vodu.
2. Přidáme vejce, olej, mouku s práškem do pečiva a promícháme.
3. Vmícháme nastrouhaný sýr, drobně nakrájenou uzeninu, cibuli, česnek a bylinky, osolíme a opepříme.
4. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny do zlatova. 5 minut před dopečením můžeme ještě posypat strouhaným sýrem pro krásnou kůrčičku.
Podávání
K upečené placce se hodí čerstvý zeleninový salát, jogurtový dip, nebo česnekový dresink.
Placka je skvělá i za studena jako svačina do krabičky na výlet nebo do práce.

Karboše z cukety a hermelínu s bramborem, domácí tatarkou a okurkovým salátem: Obídek jako lusk
