Tento starý a mnohými opomenutý recept na fazole s domácí majonézou a křenem znám ještě od mojí babičky z vesnice. Všechny tyhle suroviny byly naše vlastní a tak se jídlo vařilo často – fazole a křen rostly na zahradě, vejce snesly slepice. Navíc jsou luštěniny i křen velmi zdravé, jenom se o tom například u křenu tolik nemluví, jako je tomu u některých jiných surovin a zeleniny. Olej tak byla jediná surovina, kterou bylo nutno pro tento recept dokoupit.

Luštěniny včetně fazolí, čočky, hrachu, cizrny a sóji obsahují bohaté množství bílkovin, křen obsahuje obrovské množství vitamínu C, který je tak důležitý pro naši imunitu. Není moc příjemné ho strouhat, protože vám protáhne všechny dutiny v hlavě, ale čerstvý křen je čerstvý křen, nedá se kvalitou a chutí srovnat s tím nakládaným kupovaným. Zkuste si koupit nebo vykopnou na zahrádce kousek čerstvého křenu, nastrouhat najemnou a použít jej právě do dnešního receptu k fazolím.

Tradiční recept na fazole s domácí majonézou a čerstvým křenem – tradiční chutě na talíři

Ingredience na přípravu domácí majonézy

  • na cca 500 g majonézy budete potřebovat:
    • 60 g žloutků
    • 430 g oleje
    • 8 g octu
    • 5 g soli

Ingredience na přípravu fazolí

  • 51 g cibule
  • 95 g šunkového salámu
  • 51 g křenu
  • 270 g domácí majonézy
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 500 g fazolí

Postup přípravy fazolí s křenem a domácí majonézou

1. Bílé fazole namočíme večer do vody (nejlépe 12 hodin) a necháme do rána, ráno je poté do měkka uvaříme (můžeme nahradit bílou fazolí v konzervě, pokud pospícháme).

2. Vyrobíme si domácí majonézu. Tyčovým mixérem vyšleháme žloutky se solí, postupně přiléváme olej a nakonec přidáme ocet.

Připravíme domácí majonézu
Připravíme domácí majonézu

3. Cibuli nakrájíme drobně, šunkový salám na nudličky a čerstvý křen drobně nastrouháme na struhadlu anebo robotu.

Smícháme nakrájené a nastrouhané suroviny s majonézou.
Smícháme nakrájené a nastrouhané suroviny s majonézou.

4. Cibuli, šunkový salám a křen smícháme v misce, přidáme 270 g domácí majonézy, cukr, sůl a uvařené fazole.

Přidáme uvařené bílé fazole.
Přidáme uvařené bílé fazole.

5. Všechno řádně promícháme a necháme odležet nejlépe do druhého dne v lednici.

Servírování

Retro fazole s domácí majonézou a křenem podáváme s čerstvým pečivem.

Křenové zelí podle rodinného receptu

Křenové zelí – neboli zelí s křenem podle receptu od babičky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest