V naší rodině se zavařuje od nepaměti. Moje maminka i babička zavařovaly okurky, papriky, rajčata a ovoce všeho druhu. Recept na okurkový salát jsem ale na internetu objevila já. Když ho maminka ochutnala, natolik ji zaujal, že ho začala dělat taky. Zavařování zeleniny má vůbec v našich končinách dlouhou tradici, pomáhalo vypořádat se s úrodou ovoce i zeleniny a uchovat ji na zimní období, než zase začne zahrada plodit.

Množství soli a cukru, které uvádím v receptu si upravte podle své vlastní chuti. Do salátu můžete pro větší pestrost přidat na plátky nakrájenou mrkev nebo papriku. Ne každý má také rád kopr, a pokud patříte do tábora jeho odpůrců, vynechte ho, ničemu to nevadí. Okurky po naložení do nálevu nechte opravdu alespoň hodinu odležet, pustí šťávu a salát dostane plnější chuť.

Recept na okurkový salát zavařený do sklenic

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme:

  • 2 kg okurek
  • 300 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce kopru (nemusí být)
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 30 g soli
  • špetka pepře

Postup přípravy zavařeného okurkového salátu

1. Okurky oloupeme (nebo ne) a nastrouháme, případně nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na proužky nebo nadrobno, podle toho, co máte raději. Česnek prolisujeme.

2. Vše smícháme s octem, cukrem, solí a pepřem a necháme hodinu odležet v chladu.

3. Směsí naplníme sklenice asi 1 cm pod okraj.

Obrázek k receptu na zavařený okurkový salát
Foto: cooky.cz, Recept na zavařený okurkový salát

4. Dobře uzavřeme a zavaříme ve větším hrnci při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Poté sklenice na 20 minut otočíme dnem vzhůru, aby se víčka dobře přichytila. Necháme je zchladnout, nejlépe pod dekou, aby chladla postupně.

Čistá sklenice je základ

Základem zavařování (neboli sterilizace) jsou vždy dokonale čisté sklenice a víčka. Tento krok nikdy nepřeskakujte, ať už zavařujete cokoli, jinak hrozí, že se obsah sklenice zkazí a vaše námaha bude zbytečná. A že námaha to opravdu je, protože málokdo se rozhodne zavařovat jednu sklenici. Dost často zavařování věnujete celý den, někdy i více.

Proto než se pustíte do plnění sklenic, dobře je vymyjte jarem, vypláchněte teplou vodou a šoupněte je dnem vzhůru na 10–15 minut do trouby rozpálené na 100–120 °C.

Víčka nechte asi tak 10 minut vyvařit ve vodě. Sklenice pak opatrně vyjměte z trouby a nedotýkejte se jejich vnitřku. K víčkům přistupujte s ještě větší opatrností, jejich vnitřní část nesmíte kontaminovat.

Jakmile sklenice naplníte, utřete okraje čistým hadrem. Nesmějí být špinavé ani mokré, aby se víčka dobře chytla. Používejte pokud možno nová víčka, která nejsou nijak narušená předchozím otevíráním.

Obrázek receptu na nakládanou zeleninu.

Domácí čalamáda: Nakládaná zelenina je vitamínová bomba uložená ve sklenicích

Obrázek receptu na nakládaný salát v hořčičné omáčce.

Nakládaný salát v hořčičné omáčce do sklenice

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest