Zeleninové lečo je jedno z mých nejoblíbenějších jídel – voní zralými rajčaty, paprikami a kvalitní klobáskou. Mám ho ráda i proto, že je rychlé, levné a přitom výživné. Podle mě si určitě zaslouží svoje místo na stole. Jeho původ bychom našli v maďarské kuchyni, ale v českých a slovenských domácnostech se stalo ikonou letní kuchyně. Hlavně proto, že všechny suroviny, které k jeho přípravě potřebuju, mi v létě rostou na zahradě, anebo je snadno seženu na trhu.
K přípravě pravého maďarského leča se používá slanina nebo uzené sádlo, bílé či světle žluté tenkostěnné papriky, šťavnatá – nejlépe přezrálá – rajčata, všechno se dochucuje mletou červenou paprikou a často podává s chlebem nebo noky. U nás se ale postupně vyvinula taková československá verze, do které přidávám klobásu, někdy vejce na zahuštění a občas i cuketu nebo jinou uzeninu navíc.
A víte, odkud se vzal samotný název lečo? Pochází z maďarského „lecsó“, které je údajně odvozené od slovesa „lecsapni“ – v překladu něco jako „srazit, stáhnout dolů“ ve smyslu rychlého smíchání nebo dušení. Já mám pocit, že lečo je jako hudba z kotlíku – každý do něj dá něco jiného, ale výsledek vždycky zahřeje na duši.
Recept na Zeleninové lečo s klobáskou
Ingredience potřebné k přípravě Jídla vonícího podzimem v podobě leča
- 250 g klobásy
- 3 zelené papriky
- 3 červené papriky
- 4 velká rajčata
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 3 vejce
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- protlak nebo kečup
- sůl a pepř
- cukr (volitelné)
- sádlo
Postup přípravy leča
1. Na rozehřátém sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Vmícháme sladkou papriku. Přidáme na nudle nakrájené papriky, přikryjeme a dusíme cca 10 minut.
2. Poté přidáme nakrájená rajčata a klobásku na půl kolečka a dusíme dalších 10 – 20 minut, do změknutí zeleniny a odpaření vody.
3. Poté přidáme vejce a mícháme až se vejce srazí. Přidáme rajčatový protlak nebo kečup na zahuštění. To leču dodá tu správnou konzistenci.
4. Lečo dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a je hotovo.
Tip: Pro milovníky pikantnějších jídel doporučuji přidat do leča chilli papričky.

Letní sklenice plná chuti: Domácí lečo s cuketou

Maďarské lečo s haluškami: Netradiční spojení dvou tradičních chutí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková