Pokud hledáte nová chuťová dobrodružství, dnešní recept je pro vás – představuji vám salát „Dobrodruh“ se zelím a uzenou klobásou. Jako vášnivý milovník salátů, který se nemůže nabažit kulinářských experimentů, ráda překvapuji svou rodinu a přátele něčím novým a chutným. Tento salát je jedním z nejoriginálnějších, kde uzená klobása a její aroma přidává na pikantnosti salátu a skvěle se hodí k majonézovému dresinku. Zatímco čerstvá zelenina svou lehkostí naředí kompozici s obvyklou chutí. Ingredience zahrnují okurky, sýr, bílé zelí, majonézu, uzenou klobásu, jablka, papriku, cibuli, rajče a sůl dle chuti. Ideální je jako hlavní chod, ale může také sloužit jako příloha k jiným pokrmům.
Nepřehlédněte: pokud máte rádi nové inspirace v kuchyni a zároveň byste se chtěli podělit i o Vaše recepty, přidejte se do naší skupiny na Nejlepší recepty z kuchyně.
Salát se zelím a uzenou klobásou je možné dále vylepšovat
Různobarevné zelí: Kombinujte bílé a červené zelí pro zajímavější vzhled a chuťovou variabilitu.
Různé druhy uzenin: Místo jedné klobásy zkuste kombinovat různé druhy uzenin, jako je chorizo, slanina nebo pancetta, které dodají salátu rozmanité chuťové vrstvy.
Různé druhy zeleniny: Přidejte tenké plátky čerstvého fenyklu pro jemnou anýzovou chuť. Přimíchejte nasekanou jarní cibulku nebo pórek pro další vrstvu čerstvosti a křupavosti.
Experimentujte s ovocem a ořechy: Přidejte kousky jablka nebo hrušky pro sladkost a křupavost. Sušené brusinky nebo rozinky pro sladký kontrast k uzené klobáse. Přimíchejte opražené vlašské ořechy, lískové ořechy nebo slunečnicová semínka pro křupavost a výživnost.
Doplnění sýrem: Přidejte strouhaný parmezán, feta nebo kozí sýr pro další vrstvu chuti. Kousky modrého sýra (gorgonzola nebo roquefort) pro intenzivní chuťový zážitek.
Bylinky: Přidejte čerstvý kopr, bazalku nebo koriandr pro svěží chuť. Nasekaný tymián nebo rozmarýn pro aromatičnost.
Recept na zeleninový salát se zelím a uzenou klobásou
Potřebné vybavení
- Větší salátová mísa
Suroviny
- 180 gramů sýru
- 200 gramů bílého zelí
- 3 polévkové lžíce majonézy
- 130 gramů uzené klobásy
- 2 jablka
- 1 paprika
- 1 okurka
- 1 cibule
- 1 rajče
- sůl
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kousky.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zeleninový salát se zelím, klobásou a dresinkem
- Okurku a papriku očistěte a nakrájejte na malé kousky.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelenina připravená na salát
- Oloupané jablko, rajče, klobásový sýr a uzenou klobásu nakrájejte na kostičky.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zeleninový salát se zelím, klobásou a dresinkem
- Zelí nakrájejte na jemné proužky a dobře promíchejte rukama, aby změklo a uvolnilo šťávu.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelí připravené na salát
- Všechny připravené ingredience vložte do velké salátové mísy.
- Přidejte majonézu a vše důkladně promíchejte, aby se majonéza rovnoměrně rozložila.
- Podávejte salát vychlazený, což zvýrazní jeho osvěžující chuť.
Poznámky
- Zpočátku se může zdát, že je salát trochu suchý, ale nechte jej chvíli odstát, protože zelenina ještě pustí šťávu a salát bude šťavnatější.