Tato zelňačka je typická hustá polévka, která vás chytne svojí vůní už od prahu domu a přitáhne ke stolu. Silná, výrazná, plná zeleniny, masa a především kysaného zelí, které jí propůjčuje ten typický pikantní a svěží charakter. Zelňačka je jídlo s historií, jídlo, které znají generace napříč regiony. V každém kraji má trochu jinou podobu, ale vždy dobře zasytí a občas i vyléčí. Já, na rozdíl od většiny ostatních receptů, vařím brambory přímo v zelňačce – ano, už v mém předchozím receptu lidé posílali komentáře, že budou brambory tvrdé. Věřte, že nebudou:). Je to vyzkoušený a uvařený recept na zelňačku.

Zelňačka s paprikou a klobásou je výjimečně vyváženou variantou, která v sobě spojuje tři silné chuťové pilíře. Kyselý, pikantní a nasládlý. Každá surovina zde má svoji důležitou roli a já jsem si zcela jistá, že tato zelňačka je přesně tou polévkou, která vás uzdraví a postaví na nohy.

Recept na poctivou zelňačku se špekem, klobásou, moravskou paprikovou, cibulí a samozřejmě nechybí brambory

Obrázek receptu na zelňačku s klobásou a paprikou.
Foto: cooky.cz, Recept na sytou zelňačku s paprikou a klobásou.

Ingredience pro přípravu

  • špek
  • cibule
  • 2 klobásy
  • brambory
  • kysané zelí
  • sůl a pepř
  • kmín
  • cukr
  • bobkový list
  • nové koření
  • sladká červená paprika
  • sladká uzená paprika
  • špetka pálivé papriky
  • zakysaná smetana

Na jíšku:

  • sádlo
  • mouka

Postup přípravy zelňačky

Obrázek receptu na zelňačku s klobásou a paprikou.
Foto: cooky.cz, Recept na sytou zelňačku s paprikou a klobásou.

1. Nejdříve si spolu orestujeme špek, cibuli, nakrájené klobásy a poté přidáme nakrájené brambory.

2. Přidáme sůl, pepř, kmín, cukr, bobkový list, nové koření a všechny 3 papriky.

3. Nyní vše zalijeme vodou a vaříme.

4. Ze sádla a mouky připravíme jíšku a trochu s ní zahustíme polévku.

5. Provaříme a přidáme trochu zakysané smetany.

Něco z historie zelňačky

Ve střední Evropě byla kyselá zelná polévka oblíbené jídlo už v 17. století. Zelí již dlouho předtím bylo velmi důležitou surovinou, oblíbenou hlavně během zimy. Bylo plnohodnotnou náhradou za citrony a pomeranče. A věřte, že v této době nebyly citrusy úplně běžné, takže šlo o důležitou surovinu.

Recept na: Česká zelňačka z kysaného zelí

Česká zelňačka z kysaného zelí: Tradiční pokrm plný chutí, který zahřeje

Recept na dokonalou zelňačku s klobásou

Tradiční Česká Zelňačka: Hutná, poctivá a výživná polévka z kysaného zelí

Video recept na zelňačku

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest