Tato zelňačka je typická hustá polévka, která vás chytne svojí vůní už od prahu domu a přitáhne ke stolu. Silná, výrazná, plná zeleniny, masa a především kysaného zelí, které jí propůjčuje ten typický pikantní a svěží charakter. Zelňačka je jídlo s historií, jídlo, které znají generace napříč regiony. V každém kraji má trochu jinou podobu, ale vždy dobře zasytí a občas i vyléčí. Já, na rozdíl od většiny ostatních receptů, vařím brambory přímo v zelňačce – ano, už v mém předchozím receptu lidé posílali komentáře, že budou brambory tvrdé. Věřte, že nebudou:). Je to vyzkoušený a uvařený recept na zelňačku.
Zelňačka s paprikou a klobásou je výjimečně vyváženou variantou, která v sobě spojuje tři silné chuťové pilíře. Kyselý, pikantní a nasládlý. Každá surovina zde má svoji důležitou roli a já jsem si zcela jistá, že tato zelňačka je přesně tou polévkou, která vás uzdraví a postaví na nohy.
Recept na poctivou zelňačku se špekem, klobásou, moravskou paprikovou, cibulí a samozřejmě nechybí brambory
Ingredience pro přípravu
- špek
- cibule
- 2 klobásy
- brambory
- kysané zelí
- sůl a pepř
- kmín
- cukr
- bobkový list
- nové koření
- sladká červená paprika
- sladká uzená paprika
- špetka pálivé papriky
- zakysaná smetana
Na jíšku:
- sádlo
- mouka
Postup přípravy zelňačky
1. Nejdříve si spolu orestujeme špek, cibuli, nakrájené klobásy a poté přidáme nakrájené brambory.
2. Přidáme sůl, pepř, kmín, cukr, bobkový list, nové koření a všechny 3 papriky.
3. Nyní vše zalijeme vodou a vaříme.
4. Ze sádla a mouky připravíme jíšku a trochu s ní zahustíme polévku.
5. Provaříme a přidáme trochu zakysané smetany.
Něco z historie zelňačky
Ve střední Evropě byla kyselá zelná polévka oblíbené jídlo už v 17. století. Zelí již dlouho předtím bylo velmi důležitou surovinou, oblíbenou hlavně během zimy. Bylo plnohodnotnou náhradou za citrony a pomeranče. A věřte, že v této době nebyly citrusy úplně běžné, takže šlo o důležitou surovinu.

Česká zelňačka z kysaného zelí: Tradiční pokrm plný chutí, který zahřeje

Tradiční Česká Zelňačka: Hutná, poctivá a výživná polévka z kysaného zelí
Video recept na zelňačku
pozn.: částečně upraveno AI