Salát typu Coleslaw pravděpodobně všichni znáte. Je velmi oblíbený jako příloha k mnoha jídlům po celém světě. Je to ideální doplněk hlavně ke grilovaným pokrmům nebo sendvičům. Bohužel se často stává, že tento salát koupený v supermarketu u pultu je buď bez chuti nebo zelenina není nejčerstvější. Proto není nad to vyrobit si vlastní Coleslaw doma z čerstvé zeleniny. Postup je velmi jednoduchý a rychlý, salát připravíte během několika minut a hned si na něm pochutnáte.

Recept na salát Coleslaw

Ingredience pro přípravu

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 velká mrkev
  • 1 rajče
  • 1 jablko
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Nejdříve si hlávku zelí rozkrojíme napůl a případně odstraníme tuhou část středu.

2. Zelí nadrobno nakrájíme a dáme do mísy.

3. Dále k zelí nastrouháme oloupanou mrkev na hrubém struhadle a také přidáme oloupané a na kostičky nakrájené jablko.

4. Nyní si očistíme rajče a odstraníme střed se semínky. Nakrájíme ho na kostičky a přidáme do salátu.

5. Nyní si na pánvi s 2 lžícemi oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.

6. Ještě před zhnědnutím přidáme do pánve smetanu a necháme v ní cibuli s česnekem rozvařit.

7. Tuto hotovou zálivku necháme trochu zchladnout a zalejeme s ní připravenou zeleninu v míse.

8. Salát osolíme, opepříme a přidáme šťávu z citronu.

Salát Coleslaw.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Salát Coleslaw.

Tip na změnu

Přidejte do salátu více exotiky a nahraďte jablko mangem nebo ananasem. Výsledek je fantastický.

Odkud pochází Coleslaw?

Kořeny má salát v Holandsku, kde byl původně nazýván “koolsla” – “kool” – znamená zelí a “sla” znamená salát. V každém případě se díky své křupavosti a osvěžující chuti rychle rozšířil do zbytku světa.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest