Salát typu Coleslaw pravděpodobně všichni znáte. Je velmi oblíbený jako příloha k mnoha jídlům po celém světě. Je to ideální doplněk hlavně ke grilovaným pokrmům nebo sendvičům. Bohužel se často stává, že tento salát koupený v supermarketu u pultu je buď bez chuti nebo zelenina není nejčerstvější. Proto není nad to vyrobit si vlastní Coleslaw doma z čerstvé zeleniny. Postup je velmi jednoduchý a rychlý, salát připravíte během několika minut a hned si na něm pochutnáte.
Recept na salát Coleslaw
Ingredience pro přípravu
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 velká mrkev
- 1 rajče
- 1 jablko
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 200 g smetany
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Nejdříve si hlávku zelí rozkrojíme napůl a případně odstraníme tuhou část středu.
2. Zelí nadrobno nakrájíme a dáme do mísy.
3. Dále k zelí nastrouháme oloupanou mrkev na hrubém struhadle a také přidáme oloupané a na kostičky nakrájené jablko.
4. Nyní si očistíme rajče a odstraníme střed se semínky. Nakrájíme ho na kostičky a přidáme do salátu.
5. Nyní si na pánvi s 2 lžícemi oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
6. Ještě před zhnědnutím přidáme do pánve smetanu a necháme v ní cibuli s česnekem rozvařit.
7. Tuto hotovou zálivku necháme trochu zchladnout a zalejeme s ní připravenou zeleninu v míse.
8. Salát osolíme, opepříme a přidáme šťávu z citronu.
Tip na změnu
Přidejte do salátu více exotiky a nahraďte jablko mangem nebo ananasem. Výsledek je fantastický.
Odkud pochází Coleslaw?
Kořeny má salát v Holandsku, kde byl původně nazýván “koolsla” – “kool” – znamená zelí a “sla” znamená salát. V každém případě se díky své křupavosti a osvěžující chuti rychle rozšířil do zbytku světa.