Základem Znojemské omáčky jsou proslulé okurky ze Znojma – města na jižní Moravě známého kromě skvělého vína tak právě svými nakládanými okurkami. Pravděpodobně i proto nese omáčka název Znojemská. Tradičně se vaří s hovězím masem a nejčastěji se podává s kynutými knedlíky nebo rýží. Znojemské okurky mají v české gastronomii výjimečné postavení, protože se zde pěstují už od 16. století a postupně si získaly oblibu i v zahraničí.

Právě díky své jedinečné chuti se nakládané okurky staly základem této omáčky, jež dodnes patří mezi klasiku české kuchyně. A i když se tradiční jídla z našich restaurací pomalu vytrácejí, stále jsou místa, kde najdete jen české speciality, a ta mají dostatek věrných hostů, kteří na klasiku nedají dopustit. Zkusili jste si někdy Znojemskou pečeni připravit i doma? Pojďte to vyzkoušet s naším receptem a uvidíte, že se vám jistě podaří.

Recept na přípravu Znojemské pečeně s omáčkou z nakládaných okurek

Ingredience potřebné na přípravu Znojemské omáčky s hovězím

  • sádlo
  • 800 g hovězí plece
  • sůl dle chuti
  • 170 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 dl láku z okurek
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 4 nakládané okurky
Obrázek receptu na čočku na husto s vejcem, okurkou a chlebem.

Čočka na husto s vejcem, okurkou a čerstvým chlebem

Postup na Znojemskou hovězí pečeni

1. Hovězí plec si nakrájíme na nudličky a vysypeme na pánev s rozpáleným sádlem. Osolíme, promícháme a restujeme. Poté maso z pánve vyndáme na talíř.

2. Anglickou slaninu si nakrájíme na kostky a na výpeku z masa jí restujeme.

3. Drobně nakrájíme cibuli a za občasného míchání jí restujeme dohromady se slaninou.

4. Přidáme lžíci plnotučné hořčice, zamícháme a po chvíli přidáme 3 lžíce hladké mouky, dále za míchání restujeme a přilijeme lák z okurek.

5. Nakonec přiléváme po naběračkách hovězí vývar a stále mícháme.

6. Dolijeme celý vývar a vsypeme odložené hovězí maso.

7. Vaříme pod pokličkou cca 2 hodiny, dokud maso není měkké.

8. Nakládané okurky si nakrájíme na kostičky nebo malé plátky. Když je maso měkké, přidáme do pokrmu a provaříme ještě cca 20 minut.

Obrázek receptu na Znojemská omáčka známá jako Znojemská pečeně, neboli chuť Moravy na talíři
Recept na Znojemská omáčka známá jako Znojemská pečeně, neboli chuť Moravy na talíři

Servírování

Podáváme s kopečky rýže nebo houskovými knedlíky a kolečky sterilovaných okurek na talíři.

Bramborový salát

Rychlý a snadný klasický bramborový salát se sladkokyselou zeleninou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest