Základem Znojemské omáčky jsou proslulé okurky ze Znojma – města na jižní Moravě známého kromě skvělého vína tak právě svými nakládanými okurkami. Pravděpodobně i proto nese omáčka název Znojemská. Tradičně se vaří s hovězím masem a nejčastěji se podává s kynutými knedlíky nebo rýží. Znojemské okurky mají v české gastronomii výjimečné postavení, protože se zde pěstují už od 16. století a postupně si získaly oblibu i v zahraničí.
Právě díky své jedinečné chuti se nakládané okurky staly základem této omáčky, jež dodnes patří mezi klasiku české kuchyně. A i když se tradiční jídla z našich restaurací pomalu vytrácejí, stále jsou místa, kde najdete jen české speciality, a ta mají dostatek věrných hostů, kteří na klasiku nedají dopustit. Zkusili jste si někdy Znojemskou pečeni připravit i doma? Pojďte to vyzkoušet s naším receptem a uvidíte, že se vám jistě podaří.
Recept na přípravu Znojemské pečeně s omáčkou z nakládaných okurek
Ingredience potřebné na přípravu Znojemské omáčky s hovězím
- sádlo
- 800 g hovězí plece
- sůl dle chuti
- 170 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 dl láku z okurek
- 800 ml hovězího vývaru
- 4 nakládané okurky

Čočka na husto s vejcem, okurkou a čerstvým chlebem
Postup na Znojemskou hovězí pečeni
1. Hovězí plec si nakrájíme na nudličky a vysypeme na pánev s rozpáleným sádlem. Osolíme, promícháme a restujeme. Poté maso z pánve vyndáme na talíř.
2. Anglickou slaninu si nakrájíme na kostky a na výpeku z masa jí restujeme.
3. Drobně nakrájíme cibuli a za občasného míchání jí restujeme dohromady se slaninou.
4. Přidáme lžíci plnotučné hořčice, zamícháme a po chvíli přidáme 3 lžíce hladké mouky, dále za míchání restujeme a přilijeme lák z okurek.
5. Nakonec přiléváme po naběračkách hovězí vývar a stále mícháme.
6. Dolijeme celý vývar a vsypeme odložené hovězí maso.
7. Vaříme pod pokličkou cca 2 hodiny, dokud maso není měkké.
8. Nakládané okurky si nakrájíme na kostičky nebo malé plátky. Když je maso měkké, přidáme do pokrmu a provaříme ještě cca 20 minut.
Servírování
Podáváme s kopečky rýže nebo houskovými knedlíky a kolečky sterilovaných okurek na talíři.
