Přestože znojemskou omáčku zná snad každý, její původ je o něco komplikovanější. Omáčka je pojmenovaná podle města Znojmo, které je známé svými nakládanými okurkami. Jejich receptura existuje již stovky let a díky specifické chuti se tyto “nakládačky” staly velmi oblíbenými. Používají se v mnoha receptech a jsou samozřejmě vynikající i samotné.
Jelikož je znojemská omáčka dlouholetou českou klasikou a zároveň vás její příprava nezruinuje, nachází se v nabídce nejen restaurací, ale i školních jídelen. Domácí omáčka je samozřejmě bezkonkurenční a výsledek závisí taky na použitém kusu hovězího masa. V receptu jsme použili hovězí plec, která se pro tento účel náramně hodí svou chutí i strukturou. Zvolený kus masa také ovlivní celkovou dobu vaření – když použijeme moc tuhý kus hovězího masa, tak se bude vařit mnohem déle.
Recept na znojemskou s hovězím masem – poctivá omáčka se znojemskou okurkou
Ingredience pro přípravu
- 800 g hovězí plece
- 170 g anglické slaniny
- 1 cibule
- sádlo
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 ml láku z okurek
- 800 ml hovězího vývaru
- 4 sterilované okurky
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. V hrnci si rozpálíme sádlo a maso nakrájíme na kousky.
2. Maso dáme restovat do rozpáleného tuku a dobře ho ochutíme solí a pepřem.
3. Restujeme a mícháme, dokud se zcela nezatáhne a poté si nakrájíme na kostičky anglickou slaninu.
4. Orestované maso vyndáme z hrnce do mísy a místo něj do hrnce vložíme nakrájenou slaninu.
5. Restujeme ji dozlatova a mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, kterou přidáme ke slanině do hrnce.
6. K orestované cibuli a slanině přidáme hořčici, hladkou mouku a dobře promícháme.
7. Dále přilejeme lák z okurek, promícháme a postupně během míchání přidáváme vývar.
8. Po chvilce vaření vrátíme do hrnce maso a vaříme cca 2 hodiny pod pokličkou, dokud nebude zcela měkké.
9. Sterilované okurky si nakrájíme na malé kostičky a přihodíme je do hrnce k již měkkému masu a povaříme dalších 20 minut.
10. Podáváme s uvařenou rýží a plátky nakrájených nakládaček.
Omáčky z vývarů
Přestože omáčky s podobným vývarovým základem byly v Evropě rozšířené již v 19. století, přidání nakládaných okurek je vyloženě znojemskou specialitou. Existují zdroje, které tvrdí, že tento recept byl poprvé zaznamenán již v Rakousku-Uhersku a byl velmi podobný tomu dnešnímu.
pozn.: částečně upraveno AI