Přestože znojemskou omáčku zná snad každý, její původ je o něco komplikovanější. Omáčka je pojmenovaná podle města Znojmo, které je známé svými nakládanými okurkami. Jejich receptura existuje již stovky let a díky specifické chuti se tyto “nakládačky” staly velmi oblíbenými. Používají se v mnoha receptech a jsou samozřejmě vynikající i samotné.

Jelikož je znojemská omáčka dlouholetou českou klasikou a zároveň vás její příprava nezruinuje, nachází se v nabídce nejen restaurací, ale i školních jídelen. Domácí omáčka je samozřejmě bezkonkurenční a výsledek závisí taky na použitém kusu hovězího masa. V receptu jsme použili hovězí plec, která se pro tento účel náramně hodí svou chutí i strukturou. Zvolený kus masa také ovlivní celkovou dobu vaření – když použijeme moc tuhý kus hovězího masa, tak se bude vařit mnohem déle.

Recept na znojemskou s hovězím masem – poctivá omáčka se znojemskou okurkou

Ingredience pro přípravu

  • 800 g hovězí plece
  • 170 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • sádlo
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 ml láku z okurek
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 4 sterilované okurky
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. V hrnci si rozpálíme sádlo a maso nakrájíme na kousky.

2. Maso dáme restovat do rozpáleného tuku a dobře ho ochutíme solí a pepřem.

3. Restujeme a mícháme, dokud se zcela nezatáhne a poté si nakrájíme na kostičky anglickou slaninu.

4. Orestované maso vyndáme z hrnce do mísy a místo něj do hrnce vložíme nakrájenou slaninu.

5. Restujeme ji dozlatova a mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, kterou přidáme ke slanině do hrnce.

6. K orestované cibuli a slanině přidáme hořčici, hladkou mouku a dobře promícháme.

Přidáme hořčici.
Foto: cooky.cz, Přidáme hořčici.

7. Dále přilejeme lák z okurek, promícháme a postupně během míchání přidáváme vývar.

8. Po chvilce vaření vrátíme do hrnce maso a vaříme cca 2 hodiny pod pokličkou, dokud nebude zcela měkké.

9. Sterilované okurky si nakrájíme na malé kostičky a přihodíme je do hrnce k již měkkému masu a povaříme dalších 20 minut.

Znojemská omáčka s hovězím masem.
Foto: cooky.cz, Znojemská omáčka s hovězím masem.

10. Podáváme s uvařenou rýží a plátky nakrájených nakládaček.

Omáčky z vývarů

Přestože omáčky s podobným vývarovým základem byly v Evropě rozšířené již v 19. století, přidání nakládaných okurek je vyloženě znojemskou specialitou. Existují zdroje, které tvrdí, že tento recept byl poprvé zaznamenán již v Rakousku-Uhersku a byl velmi podobný tomu dnešnímu.

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest