Tyto koláčky patří mezi opravdové klenoty české a moravské sladké tradice a jsou symbolem slavnosti, hojnosti a rodinného krbu. Pečou se zejména na svatby, hody, poutě nebo jiné významné příležitosti. Každý kraj, každá vesnice, ba dokonce i každý kuchař má svůj recept a způsob zdobení.

Koláčky se pekly menší, tak akorát do ruky, aby se mohly podávat hostům na pouti či taneční zábavě. Plnění tvarohem je nejoblíbenější, jelikož jemný, mírně nasládlý tvaroh příjemně kontrastuje s kynutým těstem, nahoře se někdy ještě přidávají povidla a nesmí chybět pověstná drobenka. Právě tak jsou koláčky dokonalé. A když se rozvoní v troubě, je to znamení něčeho významného, kde se schází celá rodina.

Recept na Babiččiny koláčky z Moravy

Ingredience na kynuté těsto na koláčky

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 120 ml oleje
  • kostka droždí (nebo balíček sušeného droždí)
  • 2 žloutky

Z čeho udělat náplň

  • 1 kostka tvarohu
  • 1 vejce
  • cukr moučka dle chuti

Čím koláčky nazdobit

  • švestková povidla
  • drobenka (50 g cukru, 80 g mouky, 50 g másla)

Postup přípravy koláčků z Moravy

1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu mouky, necháme na teplém místě vzejít kvásek, cca 10-15 minut).

2. Do misky dáme ostatní ingredience a přidáme hotový kvásek. Zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme cca 1 hodinu v teple pod utěrkou kynout.

3. Zatím si připravíme tvarohovou náplň smícháním všech ingrediencí na náplň.

4. Z hotového těsta tvoříme malé kuličky (asi 40 g), které rukou roztlačíme, vložíme lžičku náplně a uzavřeme, ukládáme spojem dolů na plech s pečícím papírem.

5. Koláčky necháme ještě asi 20 minut dokynout, volitelně můžeme udělat v každém důlek a vložit lžičku povidel. Nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.

Naplněné koláčky necháme ještě na plechu 20 minut kynout.
Foto: Cooky.cz, Naplněné koláčky necháme ještě na plechu 20 minut kynout.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.

Hotové a vychlazené koláčky poprášíme moučkovým cukrem, do tvarohu můžeme přidat před plněním rozinky namočené v rumu.

Obrázek receptu na Svatební koláčky jinak - jako šátečky z Kutnohorska

Svatební koláčky zabalené jako šátečky: Tradice z Kutnohorska

Obrázek k receptu na náplně do svatebních koláčků.

Tradiční náplně do svatebních koláčků: Tipy pro dokonalé pečení

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest