U nás doma si na dobrém jídle opravdu zakládáme, a tak pro nás žádná práce v kuchyni není překážkou. Mezi nejoblíbenější jídla v naší rodině patří šťavnatá sekaná, kterou jsme si časem vyladili k dokonalosti. Místo tradičního bramborového základu do ní přidáváme nastrouhaný sýr – po upečení vytvoří krásně zlatavou kůrku a dodá sekané jedinečnou chuť a vůni. Vždycky se při pečení rozvoní celý byt a ta vůně mi okamžitě připomene dětství.

Opravdu šťavnatá je díky tomu, že do ní přidávám hodně cibule. U nás je cibule základ skoro každého jídla, nejen že dodá skvělou chuť, ale je i plná dobrých věcí pro tělo. Obsahuje spoustu antioxidantů a taky sirné sloučeniny, které posilují imunitu. Nejznámější z nich je alicin, který má antimikrobiální účinky. A taky kvercetin, který zase pomáhá proti zánětům a podporuje cévy a snižuje tlak. Možná to zní překvapivě, ale cibule je i skvělá při hubnutí. Má minimum kalorií a tuků, zato hodně vlákniny, která zasytí a pomáhá trávení. A díky prebiotikům podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech, což se odrazí na celkovém zdraví a imunitě. Prostě obyčejná cibule, ale u nás doma na ni nedáme dopustit. A hlavně je díky ní každé jídlo, nejen naše sekaná, fantasticky dobré.

Recept na domácí sekanou se sýrem

Při pečení v troubě je důležité udržet teplotu na 180 až 200 stupních, což zajistí, že maso bude dokonale propečené a sýr se krásně rozteče.

Ingredience pro přípravu masové sekané

  • 2 kilogramy mletého masa
  • 4 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • drcený kmín
  • majoránka
  • 2 sáčky koření na mletá masa
  • 4 středně velké cibule
  • 4 rohlíky
  • strouhanka podle potřeby
  • 500 gramů sýra Eidam
  • vejce na potření
Obrázek k receptu na sýrovou sekanou
Foto: Cooky.cz, recept na sýrovou sekanou

Postup přípravy sekané pečeně

1. Nejprve se připraví masová směs. Do velké mísy se dá 2 kilogramy mletého masa, přidají se čtyři celá vejce, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka a dva sáčky koření na mletá masa.

2. Dále se přidají najemno nakrájené čtyři střední cibule a čtyři rohlíky, které se namočily v hrníčku s vodou a důkladně vyždímaly.

3. Všechny ingredience se smíchají rukou, uhnětou a nakonec se přidá nahrubo nastrouhaný sýr Eidam. Sýr by měl být do směsi pořádně zapracován.

4. Uhnětená směs se uchopí a několikrát se s ní „praští“ o linku. Tím se zbavíme přebytečného vzduchu v mase a zabráníme tomu, aby sekaná při pečení popraskala. Ze směsi se vytvoří tři menší šišky.

5. Připraví se pekáč, do kterého se dá trochu vody. Vytvarované šišky se potřou rozšlehaným vejcem a dají se péct do trouby předehřáté na 180 stupňů zhruba na jednu hodinu.

6. Během pečení sekanou dvakrát podlijeme výpekem. Jakmile je maso dostatečně propečené, zvýší se teplota na 200 stupňů a peče se, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

Obrázek receptu na Babiččinu klasickou sekanou - kousek domova v každém soustu

Babiččina poctivá sekaná pečeně: Jak správně upéct domácí sekanou z mletého masa

Tipy redakce

  • Pro snadnější vytvoření šišky si ruce navlhčete vodou. Těsto se nebude lepit a vytvoření tvaru bude mnohem jednodušší.
  • Pro extra křupavou kůrku se dá na závěr pečení potřít sekaná pivem. To dodá kůrce krásný lesk a výraznější chuť.
  • Pro lepší konzistenci si rohlíky namočte do mléka místo vody. Masová směs bude jemnější a šťavnatější.
  • Pro vytvoření mozaiky v sekané lze přidat nastrouhanou mrkev nebo hrášek. Získáte tak barevný a svěží řez.
Obrázek k receptu na květákové placičky

Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout

Obrázek receptu na Královnu nedělní tabule: Sekanou s překvapením

Domácí plněná sekaná s překvapením: Hvězda české kuchyně s tradiční chutí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest