Ačkoliv nemá tato směs žádnou oficiální recepturu, patří mezi poklady, které si rodiny předávají a každý jí připravuje po svém. Název ďábelská dostala proto, že se často dochucovala ostře například feferonkou, chilli nebo pálivou paprikou, v hospodách se objevovala jako rychlé občerstvení k pivu. Křupavá topinka potřená česnekem s touto šťavnatou směsí byla k pivu ideální přílohou.
Směs na topinky vznikla v dobách, kdy se v domácnostech zavařovalo všechno, co zahrada a dvorek daly. Tak vznikl pokrm, který krásně zasytí, zahřeje a vydrží ve sklenici i celou zimu. Ohnivá nebo ďábelská směs je takový český fast food po domácku – rychlý, pikantní a poctivý. Když večer přijedou kamarádi na návštěvu, stačí otevřít sklenici, ohřát směs a usmažit topinky. A během chviličky budou na stole voňavé topinky.
Recept na ohnivou směs na topinky
Ingredience potřebné k přípravě ďábelské topinkové směsi
- 1kg paprik
- 1 kg rajčat
- 0,5 kg cibule
- 1 palička česneku
- 1 kg libového bůčku
- 1 feferonka (nebo 2 pálivé papriky)
- sůl, pepř, mletá pálivá paprika dle chuti
Postup přípravy směsi na topinky
1. Zeleninu nakrájíme, trochu osolíme a dusíme do měkka (k dušení lze použít i troubu)
2. Bůček uvaříme nebo upečeme do měkka.
3. Veškeré suroviny umeleme na masovém mlýnku a smícháme. Dochutíme a provaříme.
4. Směs naplníme do skleniček, zavřeme víčkem a sterilujeme 1/4 hodiny (můžeme použít troubu na 100 stupňů cca 1 hodinu).
Této směsi se kdysi přezdívalo “chlapská svačina” – vydatná, pikantní, k pivu ideální.

Tatarský biftek – tatarák: Oblíbená i nenáviděná delikatesa k pivu či vínu
