Pamatujete si na vdolky ve školní jídelně? Ze sladkých pondělních obědů patřily k mým nejoblíbenějším. Dnes už mi je jen tak někdo neusmaží, takže si je musím dělat sama a doufat, že na mě vůbec nějaký zbude a nezmizí dřív, než dozdobím poslední z nich. Vdolečky se tradičně zdobí švestkovými povidly a tvarohem navrch. Tvaroh můžete smíchat s mascarpone nebo zakysanou smetanou pro svěžest, lehkost a krémovější konzistenci.

Vdolečky jsou oblíbené sváteční sladké jídlo v Německu a Rakousku, něco jako naše kynuté koláče. Koupíte je i v lecjakém pekařství. Vdolky se řadí k moučníkům, které vám neodpustí žádnou chybu v přípravě. Na co si dát u vdolků pozor:

  • Dobře propracujte těsto. Kvalitní hnětení je základem správně vykynutého těsta.
  • Použijte čerstvé kvasnice, protože staré nevykynou.
  • Mléko na kvásek musí být vlažné, ne studené, ani horké.
  • Vdolky při smažení musí plavat, aby nenasákly olej.
  • Olej rozpalte, ale nepřepalte.

Recept na bavorské vdolečky

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 21 g droždí
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • citronová kůra (dle chuti, cca 1 lžička)
  • 1 špetka soli
  • olej na smažení

Na ozdobu:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 balení smetany ke šlehání (33 %)
  • Švestková povidla (dle potřeby, cca 1–2 lžíce na vdoleček)

Postup přípravy bavorských vdolečků

1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme lžíci cukru. Zakryjeme pokličkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

2. Mouky prosejeme do mísy, přidáme všechny ostatní suroviny a nakonec kvásek. Vypracujeme pružné, nelepivé těsto.

3. Těsto necháme hodinu kynout v teple.

4. Po vykynutí vyválíme těsto na asi centimetrovou placku a hrnkem vykrájíme jednotlivé vdolky. Ty necháme ještě 20 minut v klidu kynout.

5. V hrnci mezitím rozpálíme olej. Doprostřed každého kolečka uděláme důlek a smažíme nejprve důlkem dolů, poté otočíme a smažíme dozlatova.

6. Tvaroh vyšleháme se smetanou do krému. Na každý vdolek dáme asi lžíci povidel a navrch tvarohový krém.

Vdolečky se hodí na svačinu i sváteční stůl

Vdolečky chutnají jako každé kynuté pečivo nejlépe čerstvé, klidně už pěkně za tepla. Když je usmažíte k obědu, dětem se rozzáří oči. Nadýchané vdolečky potěší i vaše hosty u kávy. Vdolky nejsou nejpraktičtější jídlo na cesty a pokud byste je rádi vzali s sebou jako pohoštění nebo svačinku na cesty, vezměte raději náplně zvlášť do krabičky a zdobte až na místě.

Obrázek k receptu na vdolky

Nadýchané vdolky, které chutnají jako ta nejlepší vzpomínka na dětství

Obrázek receptu na Vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou

Mini vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest