Už samotný popis ořechy, karamel, krém a sníh napovídá, že se jedná o zákusek bohatý, šťavnatý a výrazně chuťově vrstvený. Tato téměř cukrářská koruna se kdysi připravovala jako slavnostní moučník na svatby, poutě nebo velké svátky. Recepty na podobné vícevrstvé řezy kolují v českých i slovenských rodinách už desítky let. Každý kuchař ovšem měl jinou variantu, podstata ale zůstala stejná – bohaté ořechové těsto, sladký karamel, jemný máslový krém a nadýchaný sníh.
Tento druh dezertu je uměním pekaře, protože připravit a poskládat šest vrstev, uhlídat karamel a vyšlehat skvělý krém a tuhý sníh tak, aby držel, to chce zkušenou ruku. Výsledkem jsou ale řezy slavnostního vzhledu a chuti, které připomínají ty nejlepší dorty starých časů. Tak co, troufnete si na ně? Není to tak hrozné, jak to vypadá. Vyzkoušejte a třeba to sami zjistíte.
Recept na Ořechové řezy ze šesti vrstev
Ingredience potřebné na korpus
- 8 vajec
- 100 g cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 100 g mletých vlašských ořechů
Suroviny na karamelovou náplň
- 200 g cukru
- 50 g másla
- 30 g smetany
Z čeho udělat krém
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 40 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 220 g změklého másla
Suroviny na bílkovou pěnu
- 4 bílky
- 180 g cukru
- 10 ml citrónové šťávy
Ingredience na zdobení
- 80 g cukru
- 70 g vlašských ořechů
- 5 ml oleje
Postup přípravy vrstvených ořechových řezů
1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Postupně zamícháme prosetou mouku s práškem do pečiva.
2. Poté přidáme mleté ořechy a směs vylijeme do formy vystlané pečícím papírem. Korpus upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a rozřízneme jej horizontálně na 2 části.
3. Připravíme si karamelovou náplň. V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr a za stálého míchání po 2 minutách do něj přidáme máslo. Asi po minutě, když se máslo rozpustí, přidáme smetanu a vaříme asi půl minuty. Ihned karamelem pokryjeme první část korpusu.
4. Připravíme si krém. V kastrůlku smícháme žloutky s cukry, mlékem a prosetou moukou a vaříme 2-3 minuty do zhoustnutí. Poté směs přelijeme do misky, přikryjeme folií a dáme chladit do lednice.
5. Do vychlazeného krému všleháme změklé máslo a polovinu krému naneseme na karamelovou vrstvu na korpus.
6. Přikryjeme druhou částí korpusu, na který naneseme druhou polovinu krému a dezert odložíme na půl hodiny do lednice.
7. Nakonec si připravíme pusinkovou pěnu. Bílky vyšleháme s cukrem a citrónovou šťávou, cukr ovšem přidáváme postupně. Směs zahříváme 2 minuty za stálého míchání ve vodní lázni. Pěnu naneseme na vychlazený dezert.
8. Na posypání si připravíme zkaramelizované ořechy. V kastrůlku zkaramelizujeme cukr, vmícháme do něj olej s ořechy a směs smažíme za stálého míchání cca 3 minuty, poté jí rozprostřeme na pečící papír a vložíme na 15 minut do lednice.
9. Nakonec ořechy rozmixujeme a posypeme nimi bílkovou pěnu.
Dezert podáváme řádně vychlazený s výborným horkých šálkem kávy.

Medovo-ořechové řezy, kterým se říká nebe v hubě: Název vystihuje vše

Ořechová bezé roláda se šlehačkou: Klasická a osvědčená kombinace ořechového těsta a smetanového krému
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková