Letošní léto je plodné, a tak nám i sezóna cuket stále přetrvává. Tuto zeleninu jsme si v českých domácnostech oblíbili, a to díky její jemné chuti, která ji předurčuje k použití ve slaných i sladkých receptech. Cuketa navíc obsahuje vlákninu, draslík, hořčík, vitaminy skupiny B a také hodně vody. Má nízkou energetickou hodnotu, proto je využívána i v redukčních jídelníčcích.
Královna našich (nejen letních) stolů: cuketa
Cuketa je univerzální zeleninou. V české kuchyni bývá často připravována grilovaná, plněná, ale i strouhaná jako zdravá součást sladkých či slaných těst. V mladém stavu má měkkou slupku i dužinu, proto se nemusí loupat ani zbavovat semen. Starší plody jsou větší, tudíž se hodí právě na pečení, před nímž se vydlabou a naplní. Cuketa obsahuje hodně vody, proto se před přípravou často solí a přebytečná tekutina se slévá. Chcete-li si cuketu zamrazit, je dobré ji nejdříve nastrouhat a lehce podusit.
Ingredience:
- Velká cuketa – 1 ks;
- Strouhaný parmezán nebo Grana Padano – 50 g;
- Vejce – 2 ks;
- Česnek – 1 stroužek;
- Hladká mouka – 4 vrchovaté polévkové lžíce (asi 80 g);
- Přírodní bílý jogurt – 2 čajové lžičky;
- Zelená petrželka – ½ svazku;
- Řepkový olej – na smažení;
- Sůl – 2 čajové lžičky;
- Mletý pepř – asi ½ čajové lžičky.
Postup:
- Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte ji se 2 lžičkami soli (můžete dát i trochu více).
- Osolenou cuketu vložte do cedníku a nechte asi 20–30 minut okapat.
- Přebytečnou vodu můžete také ručně vymačkat.
- Cuketu dejte do velké mísy.
- Přidejte k ní rozšlehaná vejce, nadrobno nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, mouku, bílý jogurt a pepř.
- Důkladně promíchejte, až vznikne těsto asi jako na bramboráky.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje.
- Naběračkou nebo dřevěnou lžící tvořte placky.
- Smažte na mírném až středním plameni z obou stran dozlatova.
- Podávat můžete samostatně, se smetanovým dipem nebo jako přílohu například k masu.

Cuketa a rýže: Cuketové placičky připravené během několika minut

Cuketová pizza z trouby: Takový odlehčený cukeťák na plechu s tenkým těstem
Zdroj: Autorský text, Healthline