Letošní léto je plodné, a tak nám i sezóna cuket stále přetrvává. Tuto zeleninu jsme si v českých domácnostech oblíbili, a to díky její jemné chuti, která ji předurčuje k použití ve slaných i sladkých receptech. Cuketa navíc obsahuje vlákninu, draslík, hořčík, vitaminy skupiny B a také hodně vody. Má nízkou energetickou hodnotu, proto je využívána i v redukčních jídelníčcích.

Královna našich (nejen letních) stolů: cuketa

Cuketa je univerzální zeleninou. V české kuchyni bývá často připravována grilovaná, plněná, ale i strouhaná jako zdravá součást sladkých či slaných těst.  V mladém stavu má měkkou slupku i dužinu, proto se nemusí loupat ani zbavovat semen. Starší plody jsou větší, tudíž se hodí právě na pečení, před nímž se vydlabou a naplní. Cuketa obsahuje hodně vody, proto se před přípravou často solí a přebytečná tekutina se slévá. Chcete-li si cuketu zamrazit, je dobré ji nejdříve nastrouhat a lehce podusit.

Ingredience:

  • Velká cuketa – 1 ks;
  • Strouhaný parmezán nebo Grana Padano – 50 g;
  • Vejce – 2 ks;
  • Česnek – 1 stroužek;
  • Hladká mouka – 4 vrchovaté polévkové lžíce (asi 80 g);
  • Přírodní bílý jogurt – 2 čajové lžičky;
  • Zelená petrželka – ½ svazku;
  • Řepkový olej – na smažení;
  • Sůl – 2 čajové lžičky;
  • Mletý pepř – asi ½ čajové lžičky.
Obrázek k receptu: Lehké letní jídlo, které si zamilujete: cuketové palačinky
Foto: Uživatel Alexei Hulsov/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Lehké letní jídlo, které si zamilujete: cuketové palačinky

Postup:

  • Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte ji se 2 lžičkami soli (můžete dát i trochu více).
  • Osolenou cuketu vložte do cedníku a nechte asi 20–30 minut okapat.
  • Přebytečnou vodu můžete také ručně vymačkat.
  • Cuketu dejte do velké mísy.
  • Přidejte k ní rozšlehaná vejce, nadrobno nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, mouku, bílý jogurt a pepř.
  • Důkladně promíchejte, až vznikne těsto asi jako na bramboráky.
  • Na pánvi rozehřejte trochu oleje.
  • Naběračkou nebo dřevěnou lžící tvořte placky.
  • Smažte na mírném až středním plameni z obou stran dozlatova.
  • Podávat můžete samostatně, se smetanovým dipem nebo jako přílohu například k masu.
Cuketové placky

Cuketa a rýže: Cuketové placičky připravené během několika minut

Obrázek k receptu na cuketovou pizzu

Cuketová pizza z trouby: Takový odlehčený cukeťák na plechu s tenkým těstem

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest