Některé dezerty se prostě nikdy neokoukají. Řezy z listového těsta plněné lahodným pudinkem, bohatou šlehačkou a čerstvými jahodami jsou přesně ten případ. Kombinace křupavého těsta a jemné krémové náplně vytváří dokonalý zážitek. Připravíte je rychle a snadno, a navíc si můžete být jisti, že zmizí z plechu dříve, než se nadějete.

Listové těsto má dlouhou a fascinující historii. Ačkoli je často spojováno s francouzskou kuchyní, jeho kořeny sahají až do starověku. Původně se těsto připravovalo pečením tenkých vrstev, které se oddělovaly. Dnešní podoba těsta s vrstvami tuku a mouky se začala objevovat až v 17. století. Zajímavé je, že za jeho objevitele je často považován malíř Claude Lorrain, který jako mladý učeň v Římě experimentoval s pečením pro svého učitele. Ať už byl pravý původ jakýkoli, listové těsto se stalo základním kamenem moderního pečení.

Recept na řezy z listového těsta s pudinkem a jahodami

Délka přípravy 60 minut (včetně chlazení těsta), délka pečení přibližně 15 až 20 minut.

Ingredience k přípravě

Na rychlé listové těsto (přibližně 600 g):

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g vychlazeného másla
  • ½ čajové lžičky soli
  • 125 ml ledově studené vody
  • Potravinářská fólie

Náplň:

  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 800 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 100 g másla
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g čerstvých jahod

Postup přípravy rychlých řezů z listového těsta

1. Nejprve si připravte rychlé listové těsto. Do mísy nasypte hladkou mouku a sůl, promíchejte a uprostřed udělejte důlek.

2. Do něj nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kostičky dobře vychlazené máslo. Pomocí konečků prstů vpracujte máslo do mouky, až vznikne drobenka.

3. Postupně přilévejte ledově studenou vodu a špičkami prstů promíchávejte, dokud se ingredience nespojí do neuspořádaných shluků.

Obrázek k receptu na řezy z listového těsta
Foto: Cooky.cz, recept na řezy z listového těsta

4. Přísný zákaz hnětení! Vše shrňte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na 20 minut.

5. Po 20 minutách těsto vyndejte a na pomoučeném vále ho vyválejte na obdélníkový plát o velikosti přibližně 20 x 30 cm.

6. Plát přeložte z kratší strany na třetiny, otočte o 90 stupňů a opět rozválejte. Tento proces zopakujte celkem čtyřikrát, vždy s 20 minutovou přestávkou v lednici.

7. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dva stejné pláty. Oba pláty propíchejte vidličkou a dejte péct na plechu s pečicím papírem po dobu 15 až 20 minut, dokud nebudou dozlatova.

8. Nechte je zcela vychladnout. Jeden plát před pečením rozkrájejte na budoucí dílky.

9. Mezitím si připravte pudink. V kastrůlku uvařte pudink z mléka a cukru podle návodu. Ještě do horkého pudinku vmíchejte máslo a nechte ho vychladnout.

10. Vychlazenou směs vyšlehejte do krému.

11. Ušlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem.

12. Na spodní plát listového těsta rozetřete vychlazený pudinkový krém. Na krém rozložte nakrájené jahody a přikryjte je šlehačkou.

13. Nahoru položte rozkrájený plát a jemně přitlačte. Nakonec řezy poprašte cukrem moučka.

Obrázek k receptu na Vitacitové řezy

Vitacitové řezy s citrónovou chutí a krémem: Svěží, rychlé a oblíbené

Tipy redakce

  • Čistá práce: Použijte hodně pomoučený vál a váleček, abyste zamezili přilepení těsta. Je lepší pracovat rychle a svižně, aby máslo nezměklo.
  • Správná teplota: Pro dokonalé listování těsta je klíčové, aby bylo máslo i voda co nejchladnější. V průběhu přípravy těsto často vracejte do lednice, aby si udrželo správnou konzistenci.
  • Krájení: Pro snazší krájení druhého plátu na řezy použijte ostrý nůž a řežte opatrně, abyste nepotrhali strukturu. Můžete si také pomoci nožem s pilkou, který je na krájení listového těsta ideální.
  • Ozdoba: Kromě jahod můžete použít i jiné sezónní ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo ostružiny. Můžete také přidat trochu máty nebo meduňky na ozdobení.
Obrázek k receptu na piškotové řezy s jahodovým džemem a pudinkovým krémem

Piškotové řezy s jahodovým džemem, pudinkovým krémem a kokosem: Rychlá pochoutka na plechu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest