Zeleninové lečo je jedno z mých nejoblíbenějších jídel – voní zralými rajčaty, paprikami a kvalitní klobáskou. Mám ho ráda i proto, že je rychlé, levné a přitom výživné. Podle mě si určitě zaslouží svoje místo na stole. Jeho původ bychom našli v maďarské kuchyni, ale v českých a slovenských domácnostech se stalo ikonou letní kuchyně. Hlavně proto, že všechny suroviny, které k jeho přípravě potřebuju, mi v létě rostou na zahradě, anebo je snadno seženu na trhu.

K přípravě pravého maďarského leča se používá slanina nebo uzené sádlo, bílé či světle žluté tenkostěnné papriky, šťavnatá – nejlépe přezrálá – rajčata, všechno se dochucuje mletou červenou paprikou a často podává s chlebem nebo noky. U nás se ale postupně vyvinula taková československá verze, do které přidávám klobásu, někdy vejce na zahuštění a občas i cuketu nebo jinou uzeninu navíc.

A víte, odkud se vzal samotný název lečo? Pochází z maďarského „lecsó“, které je údajně odvozené od slovesa „lecsapni“ – v překladu něco jako „srazit, stáhnout dolů“ ve smyslu rychlého smíchání nebo dušení. Já mám pocit, že lečo je jako hudba z kotlíku – každý do něj dá něco jiného, ale výsledek vždycky zahřeje na duši.

Recept na Zeleninové lečo s klobáskou

Ingredience potřebné k přípravě Jídla vonícího podzimem v podobě leča

  • 250 g klobásy
  • 3 zelené papriky
  • 3 červené papriky
  • 4 velká rajčata
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 3 vejce
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • protlak nebo kečup
  • sůl a pepř
  • cukr (volitelné)
  • sádlo

Postup přípravy leča

1. Na rozehřátém sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Vmícháme sladkou papriku. Přidáme na nudle nakrájené papriky, přikryjeme a dusíme cca 10 minut.

2. Poté přidáme nakrájená rajčata a klobásku na půl kolečka a dusíme dalších 10 – 20 minut, do změknutí zeleniny a odpaření vody.

3. Poté přidáme vejce a mícháme až se vejce srazí. Přidáme rajčatový protlak nebo kečup na zahuštění. To leču dodá tu správnou konzistenci.

4. Lečo dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a je hotovo.

Tip: Pro milovníky pikantnějších jídel doporučuji přidat do leča chilli papričky.

Obrázek receptu na Letní sklenice plnou chuti: Domácí lečo s cuketou

Letní sklenice plná chuti: Domácí lečo s cuketou

Obrázek receptu na maďarské lečo s haluškami.

Maďarské lečo s haluškami: Netradiční spojení dvou tradičních chutí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest