Když mám chuť na něco lehkého a rychlého, nejraději dělám cuketové placky v troubě. Je to podle mě skvělý způsob, jak si je vychutnat bez přebytečného tuku. Uvnitř zůstanou krásně šťavnaté a na povrchu neodolatelně křupavé. A víte, co je na tom nejlepší? Nemusím stát u sporáku a obracet jednu placku za druhou. Prostě je naskládám na plech a o všechno ostatní se postará trouba.
Já mám cuketu moc ráda – je to hlavní hvězda nejen tohoto receptu, ale i celé letní kuchyně. Pochází ze Střední Ameriky a do Evropy se dostala až s mořeplavci, oblíbenou se stala hlavně v italské kuchyni. I když ji botanicky řadíme mezi plody, v kuchyni ji používáme jako zeleninu. A věřte mi, že kromě chuti vám dodá i spoustu vitaminů, minerálů a hlavně vlákniny. Proto vám radím – pokud hledáte jednoduchý, zdravý a opravdu chutný recept, upečte si cuketové placky v troubě. Jsou skvělé jak k obědu, tak k večeři.
Recept na cuketové placky z trouby
Délka přípravy zhruba 30 minut.
Ingredience k přípravě
- 1 velká cuketa (nebo dvě menší)
- 5 středně velkých brambor
- 2 vejce
- 200 gramů hladké mouky
- 3 stroužky česneku (nebo více podle chuti)
- 1 hrst čerstvé majoránky
- Sušené oregano a petrželová nať podle chuti
- Rostlinný olej na potření plechu
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy placek z cukety
1. Brambory si nejdříve oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Cuketu omyjte a i se slupkou nastrouhejte na stejném struhadle jako brambory.
2. Nastrouhanou cuketu i brambory osolte a nechte je asi deset minut “vybrečet”. Tento krok je velice důležitý, protože se zbavíte přebytečné vody a placky budou mnohem křupavější.
3. Poté směs přendejte do cedníku a ještě ji pořádně vymačkejte rukama nebo pomocí lžíce. Připravenou směs přesuňte do velké mísy.
4. K bramborám a cuketě přidejte rozšlehaná vejce, prolisovaný česnek, majoránku a další bylinky, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
5. Nakonec do směsi postupně zapracujte hladkou mouku, dokud nezískáte konzistenci, která je pevná, ale stále tvárná – podobně jako těsto na klasické bramboráky.
6. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a důkladně ho potřete tenkou vrstvou rostlinného oleje.
7. Pomocí lžíce pak tvořte na plech menší placky. Je důležité, aby byly tenké, díky tomu se propečou rovnoměrně a budou hezky křupavé.

Sladký cuketový koláč s ovocem a drobenkou
8. Vložte plech do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou.
9. Poté je obraťte, potřete i z druhé strany olejem a pečte dalších 15 minut, nebo dokud nebudou krásně zlatavé a křupavé. Čas pečení se může lišit v závislosti na výkonu vaší trouby.
Tipy redakce
- Příloha a servírování Tyto placky chutnají skvěle samotné, ale můžete je také podávat s jogurtovým dipem s česnekem a bylinkami, s čerstvým zeleninovým salátem nebo s kysanou smetanou. Skvěle se hodí také jako příloha k pečenému masu nebo guláši, protože díky své jednoduché chuti nekonkurují hlavnímu jídlu.
- Dochucení Nezapomeňte přidat dostatek čerstvé majoránky a česneku, ty dodají plackám nezaměnitelnou chuť. Pokud máte rádi pálivější, můžete do směsi přidat špetku mletého chilli. Zkuste také do těsta přidat nastrouhanou cibuli, která dodá plackám ještě více aroma.
- Nahrazení mouky Místo hladké mouky můžete použít i mouku celozrnnou, špaldovou nebo část mouky nahradit ovesnými vločkami. Placky tak budou mít ještě lepší texturu a navíc se zvýší jejich nutriční hodnota. Pro bezlepkovou verzi můžete použít bezlepkovou mouku nebo kukuřičnou strouhanku.
- Placky na mnoho způsobů Nebojte se experimentovat a přidejte do těsta další suroviny. Skvěle se do směsi hodí nastrouhaná mrkev, petržel nebo dýně. Můžete také přidat trochu sýra, například ementálu nebo parmazánu, který se při pečení krásně rozteče a dodá plackám novou chuť. Pro pikantnější variantu můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo šunku.

Smažená obalovaná cuketa s uzeným masem a sýrem. A okurkový salát k tomu

Plněná cuketová kolečka se šunkou a sýrem v trojobalu: Blesková večeře a oběd ze zahrádky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková